28 Şubat'ın enerji faturası 100 milyar dolar
ABDULMUTTALİP ILGAZ/ ANKARA
28 Şubatın Türkiye'ye en büyük zararlarından birisi de enerji sektöründe yaptığı tahribattır. Türkiye'nin bu süreçte 100 milyar dolar kaybının olduğunu söyleyen Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, "Bu parayla yapılabilecek ve uygulamaya geçirilecek 100'lerce projenin olduğunu" vurguladı. Tonbul, ülkede millet iradesinin önünün her on yılda bir kesildiğini söyledi. Milletin özgürlükleri ile demokratik hakları bakımından ilerlemesinin önlendiğini ifade eden Tonbul, "Bu dönemlerde yüz binlerce insanın hukuk dışı muameleye maruz kaldığını, çeşitli işkence baskı ve zulümlere tabi tutulduğu din, dil, etnisite gibi sebeplerle mağdur edildi" dedi.
28 Şubat'ın ekonomik yönü unutuldu
Öte yandan Tonbul, 12 Eylül, 28 Şubat gibi müdahalelerin toplumsal ve sosyal açıdan oluşturduğu tahribatın gündeme getirildiğini söylerken, işin ekonomik boyutuna değinilmediğini vurguladı. Bu dönemlerde ortaya çıkan yolsuzluklar ve hukuk dışı uygulamalar ile milletin yoksullaştırıldığını dile getiren Tonbul, ekonomik açıdan ülkenin ilerlemesinin önüne geçildiğini bu nedenle 28 Şubat yargılamasının sivil ayağının kesinlikle tamamlanması gerektiğinin altını bir kez daha çizdi.
Milyarlarca dolar çöpe gitti
28 Şubat döneminde yapılan uzun vadeli enerji anlaşmaları ile ülkemizin alamadığı halde her yıl milyarlarca doları ödemek zorunda kaldığını belirten Tonbul, "Bunun da yeni yatırımların yapılmasına engel olduğunu" aktardı. Bu dönemde enerji yatırımlarının duraksadığını ortaya çıkan ekonomik kriz ve yanlış uygulamalar neticesinde KİT'lerin zarar gördüğünü söyleyen Tonbul, "Nükleer enerji, hidroelektrik, termik ve yenilenebilir enerji yatırımlarının bu süreçte sekteye uğradığı" şeklinde konuştu.
Tonbul, "Nükleer enerjinin 1997 yılında başlama alması için çalışmaların yapıldığını, maalesef 28 Şubat darbesiyle Nükleer enerjiye geçişimiz 15 yıl gecikmiştir. Enerji projeksiyonumuza göre Nükleer Enerjinin yıllık 7 milyar dolar getirisi olacağı düşünülürse, 15 yıllık maliyetinin 100 milyar doları aşmaktadır" diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.