Dolar (USD)
32.66
Euro (EUR)
35.41
Gram Altın
2511.33
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Şubat'ın tüm sorumluları yargılanmalı

28 Şubat Darbesi Batı Çalışma Grubu davasının kararı hakkına bir açıklama yapan 28 Şubat Platformu Sözcüsü Avukat Necip Kibar, "yargı ayağı, siyaset ayağı, medya ayağı, sermaye ayağı, siviltoplum ve 5'li çete ayağı hakkında da bir an evvel davalar açılmak suretiyle bu darbecilerin ve darbe destekçileri ile şakşakçılarının da yargı önüne çıkarılmasını ve hak ettikleri cezalarla cezalandırılmalarını talep ediyoruz ve bekliyoruz" dedi.
28 Şubat'ın tüm sorumluları yargılanmalı
13 Nisan 2018 14:35:00
28 Şubat Darbesi Batı Çalışma Grubu davasının kararı hakkına bir açıklama yapan 28 Şubat Platformu Sözcüsü Avukat Necip Kibar, "yargı ayağı, siyaset ayağı, medya ayağı, sermaye ayağı, siviltoplum ve 5'li çete ayağı hakkında da bir an evvel davalar açılmak suretiyle bu darbecilerin ve darbe destekçileri ile şakşakçılarının da yargı önüne çıkarılmasını ve hak ettikleri cezalarla cezalandırılmalarını talep ediyoruz ve bekliyoruz" dedi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

28 Şubat 1997 darbesinin teşebbüs aşamasında kalmayarak fiilen gerçekleştirilmiş bir darbe olduğunu söyleyen 28 Şubat Platformu Sözcüsü Avukat Necip Kibar, millete birçok zulüm uygulandığını buna karşı çıkan kişilerin ise ya görevden alınmış ya da sürgün edildiğini söyledi. Yaklaşık 20 milyon insanın darbeden doğrudan zarar gördüğünü söyleyen Kibar, darbecilerin ülke ekonomisini telafisi imkansız bir zarara uğrattığının altını çizdi.

Darbe bin yıl sürecekti

Darbecilerin 9,5 saat süren 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısının ardından milletin dini inançlarını, kutsal değeri tehlikeli diyerek milleti düşman gördüklerini söyleyen Kibar şu ifadeleri kullandı: "Tüm bunlar nedeniyle bin yıl süreceği söylenen bir savaş başlatılmıştı. Bu süreçte; çoğunlukla milletin yardımlarıyla inşa edilen İmam Hatip okul ve liseleri, Kuran Kursları, İslami hassasiyeti olan Dernek ve Vakıflar kapatılmış, İmam Hatiplerle birlikte tüm meslek liselerinin önü, üniversiteye girişleri, katsayı uygulanmak suretiyle kesilmiş, üniversitelerde okuyan Başörtülü/Tesettürlü öğrenciler ayrım gözetilmeksizin okullardan uzaklaştırılmış, eğitim hayatlarına son verilmiş, başörtülü memurlar memuriyetten atılmıştır. Namaz kılan; oruç tutan; eşi, annesi başörtülü askeri personelin kurumlarıyla ilişikleri kesilmiştir. Siyaset baskı altına alınmış, Refah-Yol hükumeti istifaya zorlanmış, milletvekilleri istifa ettirilmiş, belediye başkanları sindirilmiştir. Darbeciler tarafından o dönemde dönemin Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Anayasa Hükmüne göre hiçbir şahsın ve kurumun talimat veremeyeceği Yargı Kurumları, medya kuruluşları ve gazeteciler gibi pek çok kesim brifinglendirilmek suretiyle, irticai tehdit algısı oluşturulmuş ve oluşturulan bu irtica paranoyası ekseninde top yekün savaş başlatıldığı ilan edilmişti."

28 Şubat ekonomiye büyük zarar verdi

"Darbe sürecinde 22 banka içi boşaltılmak suretiyle batırılmış, o dönemin resmi rakamları ile 70 Milyar Dolar iç edilmek suretiyle yok edilmiş" diyen Kibar sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bankaların yükü milletin sırtına yüklenmiş ve bu suretle milletin tamamı bu darbeden dolaylı da olsa zarar görmüştür. Bunca zulme sebebiyet verenlerden, yalnızca darbenin planlayıcıları/organizatörleri olan Batı Çalışma Grubu hakkında 14 yıl sonra da olsa 2011 yılında soruşturma başlatılmış ve 2013 yılında da sorumlular hakkında dava açılmak suretiyle yargılama aşamasına geçilebilmiştir. Bu davada yargılanan tüm sanıklar 5 yıllık dava sürecinde davayı sulandırmak, yargılamayı uzatmak için ellerinden gelen tüm çabayı göstermişlerdir. Milletin gözü önünde gerçekleştirilen bu darbeyi ve darbe suçunu inkar etmişlerdir. 28 Şubat sürecinde FETÖcülerle birlikte hareket etmek suretiyle ordu içerisindeki diğer dindar muhafazakar ordu mensuplarını tasfiye ettiklerini unutarak yargılandıkları bu davanın da bir FETÖ kumpası olduğunu iddia etmişler ve beraat talebinde bulunmuşlardır."

Tüm sorumlular yargılanmalı

28 Şubat 1997 yılından beri yaşatılan mağduriyetleri bu millete reva gören tüm sanıkların hak ettikleri cezalarla ayrı ayrı cezalandırılmalarını beklediklerini ifade eden Kibar, şunları dile getirdi: "28 Şubat darbecilerinin sadece BÇG'den ibaret olmadığını da hepimiz biliyoruz. Bu nedenle darbenin; yargı ayağı, siyaset ayağı, medya ayağı, sermaye ayağı, siviltoplum ve 5'li çete ayağı hakkında da bir an evvel davalar açılmak suretiyle bu darbecilerin ve darbe destekçileri ile şakşakçılarının da yargı önüne çıkarılmasını ve hak ettikleri cezalarla cezalandırılmalarını talep ediyoruz ve bekliyoruz. Bu yapılsın ki, bundan sonra darbeciler, bu darbenin arkasındaki uluslararası emperyalist güçler ve sermaye çevreleri, Türkiye için artık darbe ve darbe kelimesini bir daha akıllarına getirmesinler. Darbeci çeteler kendilerinde bir daha cesaret bulamasınlar. Bir daha darbe ya da darbe kalkışmaları ile bu millet mağdur edilmesin. Uluslararası emperyalist güçlerin desteği ile yapılan darbe ve darbe kalkışmaları sonrası milletin onuru kırılmasın, millet rencide edilmesin. Zira bu millet onurlu bir millettir."