28 Şubat mağduru aday başkan seçildi
Eğitim gördüğü Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi'nde başörtüsü taktığı için kınama ve uyarma cezası verilen ardından 2 kez de uzaklaştırma cezasına çarptırılan Güler Özavcı Doğu, yerel seçimde aday olduğu BDP'den HazroBelediye Başkanlığı'nı kazandı.
"Memur olmayı bile gözden çıkarmıştık"
Doğu, AA muhabirine, 1998 ve 1999 yıllarında Konya'da üniversite öğrencisi olduğu dönemde başörtülü olduğu için büyük sıkıntı yaşadığını anımsatarak, 28 Şubat sürecinde başörtülü öğrencilere yönelik büyük baskı uygulandığını vurguladı.
İlk başta başörtülü öğrencilerin fakültede dersliğe, ardından fakülte binasına ve daha sonra yerleşke binasına alınmadığını kaydeden Doğu, o dönem kampüste polisle adeta kovalamaca oynadıklarını kaydetti.
Başkan Doğu, 1 ay boyunca her gün gittiği üniversite yerleşkesinin kapısından geri çevrildiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"1998 yılında uyarma ve kınamanın ardından ilk önce 1 ay daha sonra 6 ay uzaklaştırma cezası aldım. Bunun için okulumu bir sene geç tamamlamak zorunda kaldım. Sıkıntılı günler geçirdik, 1 ay boyunca kampüse gidip kapıdan geri çevrildiğimi hatırlıyorum. Çok kötü bir psikoloji, sıkıntılı bir süreçti. 28 Şubat süreci bizim için o kadar katı uygulandı ki memur olmayı bile gözden çıkarmıştık. Bunun için 9 yıl özel sektörde çalıştım. Kamu alanlarında rahatlama olduktan sonra memur oldum."
Doğu, başörtü yasağının kaldırılması için büyük mücadelelerin verildiğini hatırlatarak, bunun başörtülü kadınların ve onlara destek veren demokratik çevrelerin mücadelesi sonucu gerçekleştiğini ifade etti.
28 Şubat döneminde başörtülü belediye başkanının hayal olduğunu kaydeden Doğu, şöyle dedi:
"Ama şimdi belediye başkanı olmam gurur verici. Özellikle BDP'den belediye başkanı olmak gurur verici. Çünkü BDP, farklı inançları düşüncüleri etnik yapıları içinde barındırmaya çalışan bir partidir. Ülkemiz bu anlamda çok zengin. Özellikle BDP'den aday olmam, başörtülü olarak İslami kimliğimin korunması sevindirici bir olay."
"Kadınlar, 'sen bizim için umutsun' dediler"
Başkan Doğu, Hazro'nun feodal yapıya sahip bir ilçe olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlk defa bu ülkede başörtülü olmanın avantajını yaşıyorum. Hazro'da başörtülü belediye başkanının olması kadınlar için umut kaynağı oldu. Kadınların yolda yürüdüğünü bile göremezsiniz. Bundan dolayı kadınları göremediğimiz için kapı kapı dolaştık. Onlarla tanıştık ve kadınlar bana 'Sen bizim için umutsun. Sen gelirsen biz de belediyeye gelebiliriz, biz de birşeyler için adım atarız' dediler. Bu da çok güzel bir şey. Feodal yapının baskısı var, kırmaya çalışıyorlar. Umarım önümüzdeki 5 yılda bunu kıracak düzeyde bir çalışmaya öncülük yaparız."
Kaynak: AA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.