2023 Öğretmen Öğretmen ataması hangi branşlara yapılacak? Branş Dağılımı ve Başvuru Tarihleri ne zaman?
45 bin öğretmen atamasıyla ilgili süreç resmen, 27 Mart 2023 tarihinde başlayacak. 1 Nisan tarihine kadar sınav merkezi tercihleri alınacak. 4 Nisan'da ise sözlü sınav merkezleri, öğretmen adayları ile paylaşılacak. 7-16 Nisan tarihleri arasında ise sözlü sınavlar gerçekleşecek. MEB branş dağılımı ve kontenjan bilgisi çerçevesinde yeterli sayıdaki aday, KPSS puanına göre sözlü mülakat hakkını elde edecek. MEB’den gelen sevindirici haberden sonra MEB kontenjan tablosu ve branş dağılımı hakkında bilgiler ve yapılacak mülakatlara yönelik tüm merak edilen soruların cevabını sizler için araştırdık.
MEB’den yapılan açıklamaya göre, Bakan Özer, öğretmen ataması ön başvurularının 27 Mart-1 Nisan tarihlerinde alınacağını, atamaların ise 8 Mayıs'ta yapılacağını belirtti.
Öğretmen Adaylarından sözlü sınava alınacakları sınav merkezlerinin 4 Nisan'da ilan edileceğini açıklayan Bakan Özer, "Sözlü sınavlar, 7-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek, sonuçlar ise 18 Nisan'da açıklanacak. Öğretmen adaylarının atama tercihlerini 2-6 Mayıs tarihleri arasında alacağız, atama sonuçlarını ise 8 Mayıs’ta açıklayacağız. Öğretmenlerimiz, 1 Eylül’den itibaren de okullarında görevlerine başlayacak. Sürecin eğitim ailemize katılacak tüm öğretmen adaylarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.
Öğretmen ataması hangi branşlara yapılacak?
MEB’den yapılan açıklamaya göre 103 branş için atama yapılacak. Bakan Özer, atamalara ilişkin yapmış olduğu açıklamada öğretmenlik için atamaya esas teşkil eden 103 alandan atama yapılacağını ifade ederek, "45 bin öğretmen alımında sınıf öğretmenliği için 7 bin 878 kontenjan, rehberlik alanına 3 bin 604, okul öncesi öğretmenliği 3 bin 269, ilköğretim matematik 2 bin 656, din kültürü ve ahlak bilgisi alanı için 2 bin 604 kontenjan ayrıldı." bilgisini paylaştı.
Öğretmen ataması kaç puanla yapılır?
Atama yapılacak alanlara başvuru için 50 taban puanının esas alındığını açıklayan Özer, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği yeni 45 bin öğretmen ataması, son 20 yılda bir defada yapılan ilk ve en büyük öğretmen ataması olacak. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanı'mıza eğitime verdikleri büyük destekleri için şükranlarımı sunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Öğretmen ataması başvuru şartları nelerdir?
Öğretmen atamasına yönelik başvuru şartları, atamanın yapılacağı dönemde ilan edilen şartlara göre farklılıklar gösterebilir. Fakat, genel olarak öğretmen ataması başvuru şartları şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar için özel şartları taşımak,
- Öğretmenlik için gereken öğrenim düzeyine sahip olmak (en az lisans düzeyi),
- Öğretmenlik için gerekli alan ve/veya branşlarda mezun olmak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde belirtilen genel şartları taşımak,
- Atama yapılacak kadro ve pozisyonlar için aranan diğer özel şartları taşımak (örneğin KPSS puanı, dil bilgisi veya bilgisayar sertifikaları gibi).
- Ayrıca, öğretmen adaylarının başvuru yapabilmeleri için ilan edilen tarihlerde ve belirlenen şekilde başvuru yapmaları gerekmektedir.
Öğretmen ataması sınavı nasıl yapılır?
Öğretmen ataması sınavı, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına bağlı olarak yapılır. KPSS, öğretmen adaylarının genel yetenek ve genel kültür bilgilerini ölçen bir sınavdır. Öğretmen adayları, başvurularını yaparken belirtilen branşlara göre KPSS sınavına girerler. Öğretmen atamaları ise KPSS sonuçlarına göre, MEB tarafından açıklanan kontenjanlara göre öğretmen adaylarının yerleştirilmesi yapılır. Adayların KPSS’den almış oldukları puan, adayların atanma sıralamasını belirler ve en yüksek puana sahip adaylardan başlayarak atama yapılır.
Branş dağılımı ve kontenjan bilgileri:
http://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2023_03/240...
Atama takvimi:
http://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2023_03/240...
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.