2023 EMNİYET KEMERİ TAKMAMA CEZASI NE KADAR?
2023 emniyet kemeri takmama cezası ne kadar sorusu özellikle araç kullanıcıları tarafından merak ediliyor. 2023 yılı için emniyet kemeri takmamanın cezası 436 TL olarak belirlendi.
Emniyet kemeri araç kullanıcıları ve yolcular için oldukça önemli araçlardan biridir. Araç kullanıcılarının güvenli bir sürüş deneyimi yaşamasını sağlayan emniyet kemeri birçok kişi tarafından takılmıyor. Ancak sürüş sırasında emniyet kemerinin kullanılmaması bazen can kaybı ile sonuçlanabiliyor. Bu yüzden emniyet kemeri takılmaması durumunda sürücülere idari ve para cezası uygulanıyor. Emniyet kemeri takmama cezası 436 lira olarak belirlenirken erken ödenmesi durumunda bu rakam yüzde 25 indirimli olarak ödenebiliyor.
EMİNİYET KEMERİ TAKMA ZORUNLULUĞU KİMLERİ KAPSIYOR?
Emniyet kemeri takma zorunluluğu kimleri kapsıyor sorusu da sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor. Halk arasında emniyet kemeri takmanın herkes tarafından zorunlu olduğu bilinse de bazı araç ve sürücü grupları için emniyet kemeri takmak zorunluluk dışında tutuluyor. Karayolu Trafik Yönetmeliği tarafından yayımlanan Sürücülerin ve Yolcuların Tertibat Kullanma Mecburiyeti adlı 150, madde emniyet kemeri takma zorunluluğu olmayan kişi ve araçları kapsıyor. Maddeye göre emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmayanlar arasında, şehir içinde yolcu taşımacılığını ticari bir amaçla yapan otobüs, minibüs ve dolmuş yolcuları emniyet kemerini takmak zorunda değildir. Yine park etme ya da geri gitme durumunda hız durumu 25 km/s olan sürücüler ve ambulans içerisinde özel pozisyonlarda bulunan kişiler için emniyet kemeri takma zorunluluğu yoktur. Emniyet kemeri takma zorunluluğu olanlara ise takılmaması durumunda çeşitli yaptırımlar uygulanır.
EMNİYET KEMERİ TAKMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?
Emniyet kemeri takmak neden önemlidir sorusunun birden fazla yanıtı vardır. Emniyet kemeri kişinin araç içerisinde sabit bir şekilde kalmasına yardımcı olurken oluşabilecek sarsıntı ya da kaza durumlarında da oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçmeye yarıyor. Aracın fazla sarsılması durumunda kemer, kişileri sabit tutar ve yaralanmaları önler. Kaza olması durumunda kişinin savrulmasını önleyen emniyet kemeri herhangi bir darbenin alınmasının da önüne geçer. Kaza esnasında kemerin takılı olması kişinin kafasını ya da gövdesini bir yere çarpmasını engeller. Küçük çaplı kazaların oluşması durumunda oluşabilecek büyük hasarlar emniyet kemeri ile önlenebilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.