Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.16
Gram Altın
2998.57
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

2019 Ocak zam oranları ne kadar olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak''ın Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Memur ve emeklinin merakla beklediği 2019 yılının Ocak ayı zam oranları belli oldu. Memur emekli maaşınına ne kadar zam yapılacak? Emekli SGK Bağkur maaşının nasıl hesaplanıyor? Bağkur SGK SSK''dan ne kadar emekli maaşı alırım? Çalışanlar kaç lira maaş alacak?
2019 Ocak zam oranları ne kadar olacak?
05 Kasım 2018 13:30:00
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak''ın Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Memur ve emeklinin merakla beklediği 2019 yılının Ocak ayı zam oranları belli oldu. Memur emekli maaşınına ne kadar zam yapılacak? Emekli SGK Bağkur maaşının nasıl hesaplanıyor? Bağkur SGK SSK''dan ne kadar emekli maaşı alırım? Çalışanlar kaç lira maaş alacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Memur ve emeklinin merakla beklediği 2019 yılının Ocak ayı zam oranları belli oldu. Memur emekli maaşınına ne kadar zam yapılacak? Emekli SGK Bağkur maaşının nasıl hesaplanıyor? Bağkur SGK SSK'dan ne kadar emekli maaşı alırım? Çalışanlar kaç lira maaş alacak?

Emekliler gözünü Ocak ayında yapılacak zam oranına çevirirken Merkez Bankası emekli zammını doğrudan ilgilendiren enflasyon rakamlarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Merkez Bankası Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlarla birlikte yıl sonu enflasyon rakamı da Eylül ayına göre artış göstererek yüzde 25.24'e yükseldi. Peki Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini gerçekleşirse emekli 2019 Ocak zammı ne kadar olacak? Emeklinin Ocak zammı yüzde kaç olacak? Emekli zam oranı belli oldu mu? İşte emekli Ocak zammı ile ilgili detaylar...

ENFLASYON HEDEFİ KAÇ OLARAK AÇIKLANDI?

Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nda enflasyon hedefi yüzde 20,8 olarak belirlenmişti. Buna göre 2018 yılının sonunda enflasyonun yüzde 20,8 oranında gerçekleşmesi bekleniyordu. Merkez Bankası'nın açıkladığı Ekim ayı enflasyon rakamları ile birlikte ise yıl sonu enflasyon rakamı yüzde 25.24'e yükseldi.

BU DURUMDA 6 AYLIK ENFLASYON YÜZDE KAÇ OLACAK?

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon rakamı gerçekleşirse bu yılın ikinci altı ayındaki enflasyon artışı ise yaklaşık yüzde 15,09 olacak.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak'ta 2018'in ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Bu durumda SSK ve Bağ-/Kur'luların zam oranı yüzde 15,09 olacak.

MEMUR EMEKLİLERİNİN ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?

Memur emeklilerine ise yüzde 4 toplu sözleşme zammı ve 2018'in ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 3.5'i aşarsa enflasyon farkı verilecek. Yüzde 15,09'luk orana göre zam oranlarını hesaplayalım. Memur emeklilerine ve memurlara yüzde 3.5'luk Temmuz zammının üzerine yüzde 11,59 enflasyon farkı oluşacak. Memur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 4 artış ve yüzde 11,59 enflasyon farkıyla yüzde 15,59'u bulacak.

BU ORANLAR MAAŞLARI NE KADAR ARTIRACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında 135 lira ile 653 lira arasında artış yaşanacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde halen en düşük maaş bin 21 lira 39 kuruş seviyesinde bulunuyor. Bu maaş yüzde 15,09 artışla bin 175 lira 51 kuruşa çıkacak.

EN YÜKSEK MAAŞ KAÇ LİRA OLACAK?

Halen en yüksek aylık ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde 4 bin 892 lira 19 kuruş seviyesinde bulunuyor. Bu maaş da zam yüzde 15,09 olarak gerçekleşirse 5 bin 630 lira 42 kuruşa yükselecek.

MEMUR EMEKLİSİ KAÇ LİRA ALACAK?

Şu anda en düşük memur emeklisi maaşı 2.149,87 TL civarında bulunuyor. Bu rakam yüzde 15,59'luk artışla 335,16 TL zamlanacak. Bu durumda en düşük maaş 2.485,03 liraya yükselecek.

ZAMLAR HANGİ TARİHTE YAPILACAK?

Yeni zamlı maaşlar Ocak ayı itibariyle hesaplara geçecek. Memur emeklileri maaşlarını ayın 1'inde aldıkları için onlara ayrıca zam farkları yatırılacak.

KESİN ENFLASYON ORANLARI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Bu yılın 6 aylık enflasyonu Aralık ayına ait oranların açıklanmasıyla kesinleşecek. Bu oranlar da 3 Ocak 2019 tarihinde açıklanacak.

Buna göre 6 aylık enflasyon ortaya çıkacak.

Memur emekli maaşınına ne kadar zam yapılacak? Emekli SGK Bağkur maaşının nasıl hesaplanıyor? Bağkur SGK SSK'dan ne kadar emekli maaşı alırım? Çalışanlar kaç lira maaş alacak?

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA TABLOSU İÇİN TIKLAYINIZ

BİN 800 GÜN FARK VAR Prim süresindeki eşitlik düzenlemesi son şekli verildikten sonra yasa taslağı haline getirilecek. 2008'de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlenmişti. Fakat Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak tespit edilmişti. Dolayısıyla Bağ-Kur'lular uzun süre prim ödeyerek daha geç emekli olmak zorunda bırakılmıştı.

YILSONUNA KADAR MECLİS'TE Sosyal güvenlikte adalet komisyonunda SSK'lı çalışanla, Bağ-Kur'lu çalışan arasındaki bin 800 günlük yani yaklaşık 5 yıllık sürenin kalkması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü. Böylece bu Bağ-Kur'lunun yasa çıktıktan sonra 5 yıl daha erken emekli olması anlamına geliyor. Yasanın en geç bu yıl sonuna kadar çıkacağı ifade ediliyor.

Emeklilerle ilgili çok önemli düzenleme! Maaşlar artabilir

Yanlış hesap yapıldığı için emekli aylığı kesilen ve borç çıkarılanlar için yeni düzenleme yapıldı. Buna göre artık aylık kesilmeyerek eksik günler için borçlanma, destek priminin dikkate alınması, bunlar söz konusu değilse isteğe bağlı sigorta ile eksik prim tamamlanacak. Hatalı işlem nedeniyle bugüne kadar emekli aylıkları kesilenler, yeni düzenleme sayesinde aylık kesilmesinden kurtuldukları gibi, daha yüksek emekli aylığına da kavuşabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde binlerce emekliyi ilgilendiren düzenleme yaptı. Bazı emekliler, kendi hatalarından kaynaklanmadığı halde, emeklilik işlemlerinin yanlış yapıldığı veya hesaplamanın yanlış olduğu sonradan tespit edildiğinde büyük mağduriyetler yaşıyor.

Bu kişilerin emekli aylıkları kesildiği gibi 5 yıla kadar olan almış oldukları emekli aylıklarını geriye dönük olarak faiziyle iade etmeleri isteniyor. Bunlara yeniden emekli aylığı bağlanabilmesi için eksik prim günlerini tamamlamaları gerekiyor. Hatanın iki yıl sonra fark edilmesi durumunda 24 aylık emekli aylığının geri ödenmesi talep ediliyor.

Mağduriyeti önlemek için söz konusu yönetmeliğe geçici bir madde eklendi. Yeni düzenlemeye göre, emekli aylığı bağlanmış olanlardan, prim ödeme gün sayısı şartının sigortalının kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanmayan nedenlerle yerine getirilmediği sonradan tespit edilenlere, eksik prim günlerini tamamlama hakkı sağlanacak. Borçtan kurtulmaları için sunulacak üç seçenek şöyle:

ÜÇ SEÇENEK

1.Bu kişilerin öncelikle askerlik, doğum, yurtdışı borçlanma hakkı bulunup bulunmadığına bakılacak. Bu şekilde borçlanma hakkı olanlar, asgari ücret üzerinden prim ödemek suretiyle eksik günlerini tamamlayabilecek.

2.Borçlanma hakkı bulunmayan veya borçlanmaya rağmen eksik günlerini tamamlayamayanlar eğer emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek bir işte çalışmaya devam etmişlerse, bu çalışmaları eksik günlerine sayılacak.

3.Her iki kolaylıktan da yararlanamayanlara isteğe bağlı sigortalı veya tarım sigortalısı primi ödeme olanağı sağlanacak. 1 2 3

5 Aralık’tan sonra emekli olanları kapsamayacak

Emekli aylığında sonradan borç çıkarılmasını önleyen düzenlemenin tek kusuru, kalıcı değil geçici olması. Bu haktan, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 5 Aralık 2017 tarihinden önce emekli aylığı bağlanan kişiler yararlanacak. Halen emekli aylığı kesilmiş olanlar ile 5 Aralık’tan önce emekli olup da hatalı işlem yapıldığı gelecek yıllarda ortaya çıkanların mağduriyeti giderilecek. Fakat 6 Aralık 2017’den itibaren emekli olanların başına ileride böyle bir durum geldiğinde, onlar bu haktan yararlanamayacak.

Emekli iken kamuda çalışılan aylar kesilecek

Emeklilik sonrası özel sektörde çalışma yasağı yok. Ancak emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya başlayanların aylıklarının kesilmesi gerekiyor. Aylık kesilmeden bu şekilde çalıştığı tespit edilenlerden, ödenen emekli aylıklarının tamamını faiziyle iade etmeleri isteniyor. Örneğin kişi emekli olduktan sonra 3 ay kamu kuruluşunda çalışıp ayrılmışsa, bu durumu sonradan tespit eden Sosyal Güvenlik Kurumu, o kişiden 5 yıla kadar emekli aylığını geri isteyebiliyor. Yönetmelikte yapılan değişiklik uyarınca, bu durumdaki kişilerden, sadece emekli iken çalıştıkları aylarda ödenen emekli aylıkları istenecek.

DÜZENLEME İLE EMEKLİ AYLIKLARI ARTABİLECEK

Hatalı işlem nedeniyle bugüne kadar emekli aylıkları kesilenler, yeni düzenleme sayesinde aylık kesilmesinden kurtuldukları gibi, daha yüksek emekli aylığına da kavuşabilecek. Askerlik, doğum veya yurtdışı borçlanması yapanların aylıkları değişmeyecek. Fakat, diğer iki haktan yararlananların aylıkları, eksik prim günlerini tamamladıklarında yeniden hesaplanacak. Öte yandan eksik hesaplandığı sonradan tespit edilenlerin aylığı ise itiraz üzerine düzeltilebiliyor. [Kaynak: Habertürk]

EMEKLİ MEMUR MAAŞLAR ARTACAK Bin liranın altındaki maaşlar bin liraya tamamlanacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği bu seyyanen zam düzenlemesinin yürürlük tarihi henüz belli değil. Ancak söz konusu düzenlemenin en geç ocakta uygulamaya geçmesi bekleniyor. Böylece bu emeklilerin maaşına önce seyyanen zam, ardından enflasyon zammı yansıtılacak. Emeklilerin maaşları arttığı için ek ödeme tutarları da artacak. Böylece 150 bin emekli 3 farklı zam almış olacak. DÖRT AYRI ORAN KALDI Memur emeklilerine de ocakta 3 zam göründü. Toplu sözleşmeyle maaşlara yüzde 4 zam yapılacak. Ayrıca 6 aylık enflasyon yüzde 3.5'i aşarsa fark verilecek. Hem Merkez Bankası hem de ekonomistlerin enflasyon tahmini ocakta fark çıkabileceğini ortaya koyuyor.

Memur emeklilerinin enflasyon farkı, Merkez'in tahminine göre yüzde 0.37, beklenti anketine katılan ekonomistlerin tahminine göre yüzde 3.17 olacak. Ayrıca memur emeklilerinin ek ödeme tutarı da artacak. İlk 2 aylık oran 2.86 oldu. Buna 4 oran daha eklenecek.

Bağ-Kur ve işçi emeklileri yasa gereği 6 aylık geçmiş enflasyon oranında zam alıyor. Bu doğrultuda memur maaşlarına temmuzda yüzde 8.65 zam yapılmıştı. Bu zam sonrası en düşük memur emeklisinin maaşı 2.149 TL, en düşük memur maaşı ise aile yardımı dahil 3.133 TL yükselmişti. Ocak ayı zammında belirleyici unsur ise TÜİK’in açıklayacağı enflasyon oranı olacak. Yeni Ekonomi Programı’nda açıklanan enflasyon hedefinin tutması durumunda memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 4 zamma ek olarak yüzde 7.15 daha zam alacak. Peki, bu durumda kim ne kadar maaş alacak?

Zamlarda belirleyici unsur görev ve kıdem olacak, miktar 239 TL ila 1.354 TL arasında değişecek. Aktif memurlar için minimum enflasyon farkı zammı 349 TL olacak ve en düşük memur maaşı 3.133 TL’den 3.482 TL’ye çıkacak. Görevde olan memurların zam miktarı 1.335 TL’ye kadar yükselebilecek.

3 Ocak’ta 36 bin malul ve vazife malulü ve 678 bin memur anne-babası veya eşinden aylık alan kişinin de aylıkları artacak. Bunların dışında toplamda 2.2 milyon kişinin aylıkları zamlanacak.

KIDEM TAZMİNATINDA TAVAN YÜKSELDİ

Memurların taban aylıkları ve kamuda sözleşmeli çalıştırılan personelin ücret tavanı temmuz ayından itibaren yeniden belirlendi. Ayrıca yine sözleşmeli personelin tavan ve taban ücretleri de yılın ikinci yarısında yüzde 8.65 oranında arttırıldı. Bu değişikliklerle birlikte işçilere ödenecek kıdem tazminatının tavanı da arttırıldı.

Buna göre, kıdem tazminatının tavanı 5.434,42 liraya çıkartıldı. Bu yılın ocak-temmuz döneminde tazminat tavanı 5.001,75 liraydı. Böylece yılın ikinci yarısında kıdem tazminatı için ödenecek tavan tutarı yüzde 8.65 arttırılmış oldu. Yani, çalışanlar yılın ikinci yarısında daha yüksek kıdem tazminatı alabilecekler. Temmuz-Ağustos ayında tazminatını alanlar eksiklerini tamamlayacak.

Gelelim, çalışma hayatı ile ilgili en çok merak edilen konuların başında gelen kıdem tazminatının hangi hallerde alınabileceğine. Kıdem tazminatında birinci şart, iş yerinde en az bir yıl çalışmış olmak. Bir yıldan az çalışanların hiçbir şart altında kıdem hakkı olmuyor. İkincisi, işveren tarafından işten çıkarılmış olmak. Emeklilik için gerekli süreyi ve prim ödeme gün sayısını doldurup emekli olanlar da tazminat alabiliyor.

2019'DA KİMLER KAÇ TL MAAŞ ALACAK?

3 Ocak 2019'da, 3 milyon aktif memur ve 1.4 milyon memur emeklisinin zammı netleşecek. 36 bin malul ve vazife malulü ve 678 bin memur anne-babası veya eşinden aylık alan kişinin de aylıkları artacak. Bunların dışında toplamda 2.2 milyon kişinin aylıkları zamlanacak. Buna göre;

- Genel müdür 1/4 ........13.721 TL

- Gelir uzmanı 1/4.........6.341 TL

- Hakim savcı 1/4.............16.746 TL

- Profesör 1/4.........11.552 TL

- Doçent 1/4.......8.613 TL

- Yrd. Doçent 1/4.....7.027 TL

- Uzman tabip 1/4.....7.708 TL

- Mühendis 1/4.....6.683 TL

- Öğretmen 1/4....4.908 TL

- Hemşire 1/4......5.139 TL

- Avukat 1/4........6,355 TL

- Polis memuru 1/4....5.843 TL

- Zabıta memuru 1/4....4.528

- Memur 1/4....... 4.435 TL

- Hizmetli 1/4.....3,198 TL

- Öğretim üyesi....6.040 TL

Yüksek emekli maaşı alabilmek için çalıştığınız dönemlerin büyük önemi var. Emeklilik hesabı yapılırken 3 dönem arasında geçen hizmetlerin emekli maaşına yansıması açısından büyük etkisi vardır. Bu dönemler ise;

– 31.12.1999 tarihine kadar olan dönem, – 01.01.2000-30.09.2008 tarihine kadar olan dönem, – 30.09.2008 tarihinden sonraki dönem.

Aylık bağlama oranının en yüksek olduğu dönem 2000 yılı öncesi. 2000 yılından önce geçen hizmet süresi fazla olan kişilerin alacakları emekli maaşı bir hayli yüksek olacaktır. 2000-2008 arası ve 2008 sonrasında ağırlıklı ise maaşınız çok yüksek olmayacaktır.

ORTALAMA SİGORTA PRİME ESAS KAZANCIN ÖNEMİ!

Alınacak emekli maaşında hizmetin geçtiği dönemlerin önemi olduğu gibi ortalama prime esas kazancın önemi de çok büyüktür. Ortalama prime esas kazanç ilk defa sigortalı çalışmaya başladığınız tarihten emeklilik dilekçesi vermiş olduğunuz tarihe kadar geçen sürede adınıza bildirilen sigorta prime esas kazancın toplam gün sayısına bölünerek enflasyona göre yeniden güncellenmesi sonucu bulunan orandır.

Yani çalışma hayatınız boyunca primleriniz asgari ücret üzerinden bildirildiyse alacağınız emekli maaşı da düşük olacaktır haliyle. Ancak asgari ücret üzerinde bildirim yapıldıysa kademeli olarak yüksek olacaktır.

SSK’DAN EMEKLİ OLUNCA 2018’DE NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALIRIM?

– Eğer hizmetlerinizin tamamı 2000 yılından önce ise 1400-1600 TL arası,

– 2000 öncesi ile 2000-2008 arasında ise 1200-1400 TL arası,

– 2000 öncesi 2000-2008 arası ile 2008 sonrası eşit dağıldı ise 1000-1200 TL arası,

– 2000-2008 arası ile 2008 sonrası ise ortalama 800-1000 TL arasında aylık alırsınız.

– SSK 3600 günden emekli maaşları da hizmetin geçtiği yıllara göre farklılık göstermektedir. 3600 günden emekli olacaklarda eğer hizmetlerinin tamamı 2000 öncesi ise 1400-1600 TL arası, eğer hizmetleri her üç dönem için eşit olarak dağıldıysa ortalama olarak 800-1000 TL emekli maaşı alabilirler.

BAĞKUR’DAN EMEKLİ OLUNCA 2018’DE NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALIRIM?

– Bağkur 9000 günden esnaf, şirket ortaklığı, vergi mükellefi ve isteğe bağlı bağkurdan emekli olacaklar ortalama 1000-1200 TL arasında,

– Bağkur 9000 günden tarım/çiftçi bağkurundan emekli olacaklar ise ortalama 800-1000 TL arasında maaş alabilirler.

– Bağkur 5400 günden esnaf, şirket ortaklığı, vergi mükellefi ve isteğe bağlı bağkurdan emekli olacaklar ortalama 800-1000 TL arası,

– Bağkur 5400 günden tarım/çiftçi bağkurundan emekli olacaklar ise ortalama 600-800 TL arasında emekli maaşı alabilirler.

2018 YILINDA MEMUR EMEKLİSİ NE KADAR MAAŞ ALIR?

2018 yılında en düşük memur emeklisi maaşı yaklaşık 1945 TL'dir. Ortalama memur emekli maaşları da 2000-2200 TL arasındadır.

2018 EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

SSK’ya bağlı olarak çalışanların emekli maaşı hesaplama işlemi SGK resmi sayfasından yapılırken, Bağ-Kur emekli maaşı sorgulama işlemi ise e-Devlet portalı üzerinden gerçekleştiriliyor. Emekli maaşınız hakkında sorgulama ve hesaplama yapmak için gereken linklere tıklamak ve bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmaktır. İşte hesaplama işlemi ayrıntıları…

4A (SSK) EMEKLİ MAAŞI NASIL SORGULANIR?

Emekli maaşını hesaplamak isteyen 4A (SSK)emeklisi vatandaşların yapması gereken tek işlem “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresine giderek “TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi” gibi bilgileri girerek sorgusunu tamamlamaktır.

4B (BAĞ-KUR) EMEKLİ MAAŞI NASIL SORGULANIR?

4B Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar e-Devlet linkine tıklayarak, TC. kimlik no ile e-Devlet şifresini girerek sorgularını tamamlayabilirler. Ancak sisteme giriş yaptıktan sonra açılan 4B emekli maaşı hesaplama sayfasında esnaf yahut tarım işçisi seçeneklerini işaretlemeniz gerekmektedir.

NASIL HESAPLANIYOR?

Emekli ikramiyesi tutarı, emekli olunan tarihte geçerli olan katsayılara göre hesaplanıyor. İkramiye farkının ne kadar olacağı, memurun ne zaman emekli olduğuna, derece ve kademesine, makam veya görev tazminatı olup olmadığına bağlı olarak değişiyor. 30 yılın üzeri hizmet ne kadar fazlaysa ve emeklilik tarihi 7 Ocak 2015'e ne kadar yakınsa ikramiye farkı da o kadar yüksek oluyor. Her tam hizmet yılı için ödenecek ikramiyenin bir yıllık tutarı 50 liranın, ödenecek toplam ikramiye tutarı ise 100 liranın altında olamıyor. Yıllık ödenecek en yüksek ikramiye tutarı ise 3 bin 407 lira.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin