Dolar (USD)
35.42
Euro (EUR)
36.24
Gram Altın
3036.31
BIST 100
10036.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

2018 Trafik cezası sorgulama işlemleri

Trafik cezası sorgulama işlemi, milyonlarca sürücü adayı tarafından oldukça merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Köprü, otoyollar ve ışık ihlalleri sebebiyle ceza yemiş olabileceğini düşünen vatandaşlar, internet yoluyla trafik cezası sorgulama işlemine göz atıyorlar. Peki, trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? EGM trafik cezası sorgulama sayfası için tıklayınız.
2018 Trafik cezası sorgulama işlemleri
16 Şubat 2018 12:18:00
Trafik cezası sorgulama işlemi, milyonlarca sürücü adayı tarafından oldukça merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Köprü, otoyollar ve ışık ihlalleri sebebiyle ceza yemiş olabileceğini düşünen vatandaşlar, internet yoluyla trafik cezası sorgulama işlemine göz atıyorlar. Peki, trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? EGM trafik cezası sorgulama sayfası için tıklayınız.

Trafikte kurallara uymayan sürücülere ceza kesilir. Araç sayısının her geçen gün artmasıyla birlikte kesilen trafik cezalarında da artış görülüyor. Sürücüler, online olarak trafik cezası sorgulaması yapabildikleri gibi trafik cezalarını da kredi kartıyla ödeyebilirler. Trafik cezası sorgulama nasıl yapılır?Sürücüler trafik cezası sorgulama işlemini; e-Devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapabilirler. Trafik cezası ödemeleri de Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve e-Devlet uygulamasından yapılabilir. Cezanın erken ödenmesi halinde, yüzde 25 oranında indirimden de yararlanılabilir. Sürücülerin erken ödemeden yararlanabilmesi için, 15 gün içinde cezalarını ödemesi gerekir.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

e-Devlet uygulaması ile trafik cezası sorgulama; turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. Giriş için e-Devlet şifresi dışında; e-İmza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri kullanılabilir. Uygulamaya giriş işleminin ardından, e-Hizmetler bağlantısından Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. Menüde bulunan 'Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama' bağlantısı kullanılarak trafik cezası sorgulama yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı ile trafik cezası sorgulama, gib.gov.tr internet sitesinden yapılır. Ana sayfada bulunan 'Borç Sorgulama ve Ödeme' bağlantısına girildikten sonra 'Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme' bölümünden sorgulama gerçekleştirilebilir. Emniyet Genel Müdürlüğü ile trafik ceza sorgulaması; egm.gov.tr internet sitesinden yapılabilir. 'Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme' bağlantısı üzerinden T.C. kimlik numarası, ad ve soyad bilgileriyle son bir yılın trafik cezaları görüntülenebilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR? 2018 YILI TRAFİK CEZALARI NE KADAR?

Trafik cezası ödeme işlemi; PTT şubelerinden nakit olarak ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kredi kartıyla yapılabilir. Cezanın sürücü tarafından ödenebilmesi için, cezanın tebliğ edilmiş olması gerekir. Ceza kesildikten sonra 15 gün içerisinde ödenirse, erken ödeme indirimi olarak yüzde 25 indirimden yararlanılabilir. Trafik cezasını geç ödeyenlere ise, yüzde 5 oranında gecikme zammı eklenir. 2018 yılı trafik cezalarından bazıları; - Ehliyetsiz olarak araç kullanmak 2018 lira - Alkollü araç kullanmak 1002 lira - Kırmızı ışık ihlali 235 lira - Engelli yerine araç park etmek 216 lira - Emniyet kemerini takmamak 108 lira - Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak 108 lira

Yabancı plakalı araçlar trafik cezaları ödenmeden sınırdan çıkamayacak Tahsil edilmemiş trafik idari cezası bulunan yabancı plakalı araçların cezası ödenmeden ülkeyi terk etmesine izin verilmeyecek. Uluslararası sözleşme hükümleri saklı olmak üzere, tescil edildiği ülkenin tescil belgesi ve tescil plakası ile Türkiye'ye giren ve tescil edilecek araçların trafik cezaları tahsil edilmeden tescil işlemi yapılmayacak. Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülerin trafik idari para cezaları, cezanın düzenlendiği aracın sahibinden tahsil edilecek. Trafik idari para cezasının takip ve tahsili amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığına yapılacak bildirimde araç sahibine ait bilgiler de ayrıca yer alacak.

Yabancı plakalı araçlara verilen trafik idari para cezalarının tahsiline ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

ESASLAR BELİRLENDİ

İçişleri Bakanlığının yönetmeliğine göre, sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlara ve Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülere verilen trafik idari para cezalarının tahsiline ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Karayolları Trafik Kanunu'nun 115'inci maddesinin 8'inci fıkrasına dayanılarak hazırlanan yönetmelikte, sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlarla ilgili kanunda belirtilen hükümlere aykırı hareket edilmesi halinde, ceza tutanağı düzenlenerek trafik idari para cezası verilecek.

ELEKTRONİK ORTAMDA SORGULANACAK

Söz konusu araçların tescil plakasına düzenlenen ceza tutanaklarına ilişkin bilgiler anında elektronik ortama aktarılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Gelir İdaresi Başkanlığı bu tutanakların elektronik ortamda sorgulanmasına imkan sağlayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılan bilgiler, alacak kaydı oluşturulmaksızın trafik idari para cezalarının tahsilinde veri olarak kullanılacak.

Yabancı plakalı araçlara kesilen trafik cezalarından ilgilisine tebliğ edilmiş ve kesinleşmiş olanlar, ilgili vergi dairesince takip edilmek üzere Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilecek. Bu cezaların takip edilebilmesi için ceza tutanağında yer alması gereken bilgilerin bulunması şartı aranacak.

ÖDEME YERLERİ BELİRLENDİ

Yabancı plakalı araçların sürücülerine ve plakalarına verilen trafik idari para cezaları, Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimleri ve bu birimlere bağlı muhasebe yetkilisi mutemetlerine, vergi dairelerine ve Gelir İdaresi Başkanlığınca yetkilendirilen banka veya PTT şubelerine ödenecek.

Banka veya kredi kartı ile tahsilatın yapılabildiği kara hudut kapılarında, söz konusu cezaların banka veya kredi kartı aracılığıyla da ödenmesi mümkün olacak.

Bu araçlara uygulanan trafik idari para cezaları sürücüleri bilgilendirilmek suretiyle tahsil edilecek. Söz konusu cezalardan ilgilisine tebliğ edilmemiş olanlar, tahsil edildiği tarihte tebliğ edilmiş sayılacak.

CEZA TAHSİL EDİLMEDEN TESCİL YAPILMAYACAK

Uluslararası sözleşme hükümleri saklı olmak üzere, tescil edildiği ülkenin tescil belgesi ve tescil plakası ile Türkiye'ye giren ve tescil edilecek araçların trafik cezaları tahsil edilmeden tescil işlemi yapılmayacak.

Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülerin trafik idari para cezaları, cezanın düzenlendiği aracın sahibinden tahsil edilecek. Trafik idari para cezasının takip ve tahsili amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığına yapılacak bildirimde araç sahibine ait bilgiler de ayrıca yer alacak.

Yabancı plakalı araçlara ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığında yer alan bilgiler, trafik idari para cezası verilecek aracın tespiti amacıyla ilgili kurumlar ile paylaşılacak.

Muhasebe birimlerince yapılacak 'yabancı plakalı araçlara ait trafik idari para cezaları' tahsilatları, Gelir İdaresi Başkanlığının veri tabanı üzerinden yapılacak sorgulamalar üzerinden gerçekleştirilecek.

Yabancı plakalı araçların trafik idari para cezalarına ilişkin verilerin elektronik ortamda Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında da paylaşılması sağlanacak.

Söz konusu araçlarla ilgili kesilen trafik idari para cezalarına karşılık gümrük kapılarında muhasebe birimlerince veya bu birimlere bağlı muhasebe yetkilisi mutemetlerince yapılan tahsilatlar, Muhasebat Genel Müdürlüğünce anında Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilecek.

TRAFİK CEZASI ÖDENMEYEN ARAÇLAR YURT DIŞINA ÇIKAMAYACAK

Ülkeyi terk etmek üzere sınır kapılarına gelen yabancı plakalı araçlara ilişkin, sistemde tahsil edilmemiş trafik idari para cezası görünmesi halinde, araçların trafik idari para cezası ödenmeden ülkeyi terk etmesine Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca izin verilmeyecek.

Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce yabancı plakalı araçlara uygulanan trafik idari yaptırım karar tutanaklarına ilişkin veriler elektronik ortamda, alacak kaydı oluşturulmaksızın ve trafik idari para cezalarının tahsilinde veri olarak kullanmak üzere Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılacak.

Bu cezalardan 31 Aralık 2018 tarihi bitimine kadar tahsil edilemeyen ve cezayı veren kurum tarafından tebliğ edilemeyen trafik cezalarına ilişkin veriler Gelir İdaresi Başkanlığınca Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilerek, tahsilat amaçlı olarak tutulan sistem kayıtlarından çıkarılacak.

Söz konusu yönetmelik hükümleri İçişleri Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Maliye Bakanı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı tarafından birlikte yürütülecek.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin