Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

2022 Regaib kandili ne zaman, hangi gün? (Kandil ne zaman)

Mübarek 3 ayların gelişini simgeleyen Regaip Kandili'nin 2022 tarihi merak konusu oldu. Birçok kişi şuan 2022 Regaib kandili ne zaman? sorusunun cevabını arıyor. Duaların edileceği, namazların kılınacağı ve ibadetlerin yapılacağı Regaib Kandili bu sene ne zaman, kandil hangi güne denk geliyor. İşte ayrıntılı bilgiler...
2022 Regaib kandili ne zaman, hangi gün? (Kandil ne zaman)
02 Şubat 2022 11:52:29
Mübarek 3 ayların gelişini simgeleyen Regaip Kandili'nin 2022 tarihi merak konusu oldu. Birçok kişi şuan 2022 Regaib kandili ne zaman? sorusunun cevabını arıyor. Duaların edileceği, namazların kılınacağı ve ibadetlerin yapılacağı Regaib Kandili bu sene ne zaman, kandil hangi güne denk geliyor. İşte ayrıntılı bilgiler...

2022 Regaib kandili ne zaman? İslam alemi Regaib kandilini büyük bir heyecanla bekliyor. Peki Milyonlarca müslümanın heyecanla beklediği Regaib kandili nedir ve ne zamandır? Regaib Kandili'nin önemini ve kandil gecesi yapılabiecek ibadetlerin detayları haberin devamında...

REGAİB KANDİLİ NE ZAMAN?

Duaların edileceği, namazların kılınacağı ve ibadetlerin yapılacağı Regaib Kandili, bu yıl 3 şubat Perşembe gününe denk geliyor.

REGAİB KANDİLİ NEDİR?

Regaib sözcğk manası : “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel”, özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak “müstehap, nâfile ibadet” mânalarında kullanılan Regaib (İbn Ebû Şeybe, II, 49; İbn Abdülber en-Nemerî, I, 127; Hattâb, II, 79) hicrî takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceyi de adlanlandırken kullanılmıştır.

İstek, arzu ve beğenmedir rağbet... İnsan rağbet ettiği değerlere göre rağbet görür. Regaip Kandili ise her türlü arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı, rağbetlerimizi iyiye, doğruya, güzele, faydalı olana, hakka ve hakikate; Regaipimizi Rabbimize yöneltme, bütün işlerimizi O'nun rızasına uygun hale getirme çabasıdır.

RECEP AYI İBADETİ VE NAMAZI

Üç ayların ilki olan Recep, "yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş ay" ve "hazırlanmak" manalarına gelmektedir.

Selman-ı Farisi(ra)dan rivayet ediliyor ki:

Receb-i Şerif'in hilali girdiğinde Efendimiz (sav) bana hitaben buyurdular ki:

-''Ey selman! Her kim ki Receb ayında her rekatta BİR FATİHA, ÜÇ İHLAS ve ÜÇ de KAFİRUN SURESİ'ni okuyarak otuz rekat namaz kılarsa Allhü teala (cc) hazretleri o kimsenin günahlarını af ve mağfiret eder. Ona senenin tamamını oruç tutmuş sevabı verir. Gelecek seneye kadar namaz kılanlardan yazılır. Her gün onun için bedir şehitlerinden bir şehidin ameli kadar ameli yükselir.''

Receb ayının ilk günü girince Allah rızası için iki rekat nafile namaz kılınır. Sonra samimiyetle günahlara tövbe edilir. 111 defa "Allahümme salli ala Muhammed" diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirilir. 1660 defa "ya Allah" diye tesbih çekilir.

Üç aylar boyunca her gün 1100 kere la ilahe illallah, 100 kere de Muhammedürresulullah diye bu tesbihe devam edilir. Üç ayların sonunda ise 90 bin kelime-i tevhid çekilecektir. 1100 defa la ilahe illallah 100 defa Muhammedürresulullah 100 defa ya Allah 111 defa Allahümme salli ala Muhammed

2022 YILI KANDİL TAKVİMİ

- 3 Şubat 2022 Perşembe günü Regaip Kandili

- 27 Şubat 2022 Pazar günü Miraç Kandili

- 17 Mart 2022 Perşembe günü Berat Kandili

- 7 Ekim 2022 Cuma Pazartesi Mevlid Kandili

- 27 Nisan 2022 Kadir Gecesi

REGAİP KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI?

1) Kur'an'ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekanlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

2) Peygamber Efendimiz (sas)'e salat ü selamlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

3) Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

4) Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayati meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5) Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plan ve programı çizilmeli.

6) Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabedde bulunulmalı.

7) Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

8) Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9) Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

10) Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hatta isim zikrederek dualar etmeli.

11) Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli.

12) Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13) O gece ile ilgili ayetler, hadisler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

14) Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; vaazlar ve nasihat dinlenmeli;

15) Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

16) Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevi iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

16) Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

17) Hayattaki manevi büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

18) Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı