Dolar (USD)
34.60
Euro (EUR)
36.67
Gram Altın
2914.80
BIST 100
9360.41
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

2018 LGS sınavı ne zaman? LGS puan hesaplama nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan değişiklikle 2013 Kasım ayından itibaren liselere giriş için uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları yerine gelen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) olarak adlandırılan sınava katılacak. Peki LGS ne zaman? LGS puan hesaplama nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...
2018 LGS sınavı ne zaman? LGS puan hesaplama nasıl yapılır?
26 May 2018 11:31:00
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan değişiklikle 2013 Kasım ayından itibaren liselere giriş için uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları yerine gelen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) olarak adlandırılan sınava katılacak. Peki LGS ne zaman? LGS puan hesaplama nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

2018 LGS sınav tarihi açıklandı.Peki LGS ne zaman? LGS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte LGS sınavı hakkında merak edilenler...

2018 LGS SINAV TARİHİ NE ZAMAN?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2 Haziran'da düzenlenecek olan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) belgeleri açıklandı. Sınava girecek ortaokul son sınıf öğrencileri ,okul müdürlüklerine giderek e-okul üzerinden LGS giriş belgelerinin fotoğraflı ve renkli çıktılarını alabilirler. Sınava giriş belgelerini okul müdürlüklerinin mühürleyerek onaylaması gerekiyor.

TEOG'dan farklı olarak LGS'ye öğrenciler kendi okullarında değil, MEB tarafından belirlenen okullarda girecek. Yeni sistemin ilk sınavı ise 2 Haziran Cumartesi günü yapılacak.

BELGEYİ KAYBEDENLER NE YAPACAK? Sınava giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği merkez, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecek. Sınav giriş belgesini kaybeden öğrenciler, belgenin yenisini öğrenim gördüğü okul müdürlüklerinden onaylatarak alabilecek.

LGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Öğrencinin net sayısı o teste ait belirlenen puan katsayısının çarpılmasıyla elde edilir.

Lgs'de Türkçeden 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük'den 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 10, Yabancı Dil dersinden de 10, Matematik dersinden ve Fen Bilimleri dersinden 20, olmak üzere toplam 90 soru sorulur.

YURTDIŞINDAKİ ÖĞRENCİLER ATAŞELİKLERE ONAYLATACAK Yurtdışından LGS başvurusu yapan öğrencilerin sınav giriş belgesi ise odsgm.meb.gov.tr internet adresinde yayınlandı. Bu öğrencilerin de elektronik ortamdan aldıkları sınav giriş belgesini bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerine onaylatması gerekiyor. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınav giriş belgesinde, kimlik bilgilerinin yanında LGS'de alacağı özel hizmet durumu da yer alacak. YORUM VE ANALİZ GÜCÜ ÖLÇÜLECEK Bakanlığın yayınladığı kılavuza göre, her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlara göre öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç gibi becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak. 2017 Aralık ayında MEB tarafından yayınlanan örnek soruları yorumlayan uzmanlar da, "anlama ve yorumlama" gücünün öne çıkacağını söylemişti. Örnek sorular yayınlandığında bakanlığın sitesinde yapılan açıklamada ise, "Eğitim sisteminde yer alan öğretim programlarının hedefleri, öğrencilerin okulda ne öğrendiği ve öğrendikleriyle neler yapabildikleri üzerinde yoğunlaşacak. Bu doğrultuda sınavla öğrenci alan liselere yerleştirilme sınavı, 8'inci sınıf kazanımlarıyla birlikte kazandırılmak istenen becerilere odaklanan bir sınav olacak" denilmişti. SINAV İKİ BÖLÜMDEN OLUŞACAK LGS iki sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak. Sözel bölümde Türkçe dersinden 20; T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dilden 10'ar olmak üzere toplam 50 soru çıkacak. Sözel bölüm oturumu saat 09.30'da başlayacak ve adaylara 75 dakika süre verilecek. Sayısal bölümde ise matematik ve fenden 20'şer soru yer alacak. Sözel bölümden sonra verilecek 45 dakika aradan sonra saat 11.30'da ise sayısal bölüm oturumu başlayacak. Bu oturumda da adaylar 40 soruyu 60 dakikada çözecek. İki oturum arasında öğrenciler sınava girdikleri okuldan ayrılamayacaklar.

Uzmanlar: Yeni çıkan denemeleri çözün MEB'in belirlediği 1.367 okula girmek için yaklaşık 1 milyon öğrencinin katılacağı Liselere Geçiş Sınavı'na (LGS) iki hafta kaldı. MEB kılavuzuna göre, bugün sınava giriş belgeleri açıklanacak. Uzmanlar, adayları son çıkan denemeleri çözmesi, aileleri de olağanüstü bir durum varmış gibi davranmaması konusunda uyarıyor. İşte 2 Haziran'daki sınav için uzman önerileri. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından liseli olmak için kullanılacak isteğe bağlı merkezi sınav ve adrese dayalı yerleştirme sistemi bu yıl ilk defa uygulanacak. Bu kapsamda 1.367 okul için yapılacak sınava, iki hafta kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) kılavuzuna göre, adaylar bugün sınava girecekleri yerleri öğrenecek. MEB yetkilileri, bu sınavın TEOG'dan daha zor olacağını açıkladı. Yani adayları, 2 Haziran'da 'seçici' bir Liselere Geçiş Sınavı (LGS) bekliyor. Uzmanlar, son iki haftayı verimli geçirmenin önemli olduğunu belirterek, "Son dönemde piyasaya çıkan deneme sınavlarını ve testlerini çözmeye özen gösterin" diyor. Eğitimcilerin, adaylara önerileri şöyle: EKSİKLERİNİZİ GİDERİN LGS'de sorular ağırlıklı olarak 8'inci sınıf müfredatından gelecek olsa da MEB'in açıklamalarına göre, özellikle ortaokulda edinilmesi öngörülen bilgi ve yeterlilikler de sorgulanacak. Bu nedenle geçmiş yıllarda tam olarak anlamadığınız konulara da zaman ayırın. Genel tekrar yaparak eksiklerinizi giderin. Odaya girmeden önce çalışacağınız süreyi belirleyin ve bu bitmeden asla ayrılmayın. Tekrar programınızda her gün üç derse yer verin. Son dönemde piyasaya çıkan deneme sınavlarını ve testlerini çözmeye çalışın. Deneme sınavı veya test çözdüğünüzde mutlaka yanlışlarınızı bulup giderin. Konu tekrarları için bir plan oluşturun. Gün gün, testlerin yanı sıra konu tekrarlarınızı yapmaya özen gösterin. rekabet yüksek olacak Merkezi sınavda TEOG'a göre Türkçe, matematik ve fen bilimleri gibi temel derslerin belirleyiciliği arttı. Yani bu derslerde yapılan doğrular daha çok puan getirecek. Türkçe, matematik ve fen bilimlerinin katsayıları dört; TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil bir. Geçen yıl bu derslerin ağırlık katsayıları ikiydi. Ancak temel derslerin belirleyiciliği yükselse de, sınavda rekabet yüksek olacağı için diğer derslerden yapılan netler de önemini koruyor. Bu derslere ağırlık vermeyi de ihmal etmeyin.

DERS DERS BAŞARI TÜYOLARI Uzmanların katsayıları artan matematik, fen ve Türkçe dersleri için başarı tüyoları ise şöyle: Türkçe'de soruların çoğu okuma-anlama-yorumlama gücünü ölçmeye yönelik olacak. Yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine iyi çalışın, böylece Türkçe netlerinizi en yüksek seviyeye çıkarabilirsiniz. Uzun paragraflar okuyup yorumlama çalışması yapın. Matematikte öğrencilerin 'matematik okur yazarlığı'na da sahip olması gerekiyor. Soru kalıbı ezberlemek ve sürekli benzerlerini çözmek yerine, sayısal mantık ve görsel yeteneği ölçen sorularla uğraşın. Fende birinci dönem konularını tekrar etmeyi ihmal etmeyin. Basit makineler, madde gibi konularla ilgili tekrarlardan sonra bol bol soru çözün.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin