Dolar (USD)
34.54
Euro (EUR)
35.99
Gram Altın
2992.18
BIST 100
9539.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

2018 ehliyet sınavı ne zaman? Ehliyet sınavı giriş yeri sorgulama

MEB tarafından düzenlenen ehliyet sınavı için geri sayım başladı. Peki 2018'in ilk ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Ehliyet sınavı giriş belgesi yayınlandı mı? Tüm bu soruların cevabı haberimizde...
2018 ehliyet sınavı ne zaman? Ehliyet sınavı giriş yeri sorgulama
05 Şubat 2018 16:02:00
MEB tarafından düzenlenen ehliyet sınavı için geri sayım başladı. Peki 2018'in ilk ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Ehliyet sınavı giriş belgesi yayınlandı mı? Tüm bu soruların cevabı haberimizde...

Türkiye'de ehliyet almak isteyen adaylar için her yıl 5 defa sınav düzenlenir.. 2018 yılı ilk ehliyet sınavı, 10 Şubat Cumartesi günü yapılacak. Sınava girecek adaylar, MEB internet sitesinden T.C. kimlik numaralarıyla sınav giriş yerlerini sorgulayabilirler. Adayların başarılı sayılabilmesi için sınavdan en az 70 puan alması gerekir. Başarılı olanlara direksiyon sınavına girebilirler. Direksiyon sınavından da en az 70 puan alanlar, ehliyet sahibi olabilirler.

Ehliyet Sınav Soruları

Adaylar öncelikle teori sınava girerler. Bu sınavda adaylara toplamda 50 soru yöneltilir. Bunlar ilk yardım 13 soru trafik ve çevre dersi 27 araç tekniği dersi 10 soru olarak sınıflandırılır. Sınav süresi olarak 60 dakika verilir. 2016 da sınav soruları şu şekilde düzenlenmiştir. 12 ilk yardım, 23 trafik, 9 motor, 6 trafik adabı olarak gruplandırılmıştır. Adayın sınavının geçersiz sayılması durumları şu şekildedir. Başvuru yapılırken belirtilen şartları taşımamasına rağmen sınava girmesi, cevap kağıdı ve soru kitapçığının güvenlik torbasından çıkmaması durumunda aynı şekilde bu kağıtların zarar görmeleri halinde, görevlilerde bulunan belgelerle sınav giriş belgesindeki fotoğrafın uymaması halinde, herhangi bir şekilde kopya çekti ise salondaki görevliler bunu fark etti ise, T.C kimliği ve sınav giriş belgesi yok ise, aday yerine başka birisi sınava girmiş ise, bilgisayar özelliği taşıyan herhangi bir cihaz bulundurdu ise. Bu ve buna benzer olaylar gerçekleşti ise sınav iptal olur ve geçersiz sayılır. Sınav değerlendirmesi 100 üzerinden yapılır 70 ve daha fazlasını alan adaylar sınavı başarı ile bitirmiş sayılır. Merkezi sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir.

Ehliyet Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ehliyet alabilmek için adayların bir takım belgeleri bulundurmaları gerekmektedir. Eğer ki ilk defa ehliyet alınacaksa aşağıda ki belgeler gereklidir.

İlk olarak tabi ki sürücü belgesi dosyasının bulunması gerekmektedir (şöförler odasından) genellikle kurs veriyor bu dosyayı size.

İkinci olarak nüfus cüzdanı yoksa pasaport veya avukat kimliği de geçerlidir.

Üçüncü istenilen belge ise sağlık raporudur. Sağlık raporunun resmi yada özel kuruluştan alınması gerekir.

Sürücü belgesi harcı, değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedelinin vergi dairelerine ya da anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz.

İki adet fotoğraf (5*6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesıkalık).

Son olarak kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

Tabi ki bu belgeler ile birlikte ehliyet işlemlerini gerçekleştirebilmek için Emniyet Genel Müdürlüğünden randevu almanız gerekir. Peki ehliyeti olup da yenileyecek olanlar için hangi belgeler gerekli. Bunun için eski sürücü belgeniz, nüfus cüzdanı, pasaport yada avukat kimliği, sürücü sağlık raporu, belirtilmiş olan 15 tl (13TL kağıt bedeli, 2 tl vakıf payı) vergi dairesine ya da anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösterir belge, 2 adet fotoğraf yeni ehliyet alan kişilerdeki gibi olacak ve de kan grubu kartı.

Ehliyet Fiyatları

Ehliyet fiyatları her yıl başında değişiklik göstermekte en güncel fiyatlar yani 2016 da verilen fiyatlar şu şekilde verilmiştir. A1 sürücü belgesi 658 ile 800 arası A2 sürücü belgesi 728 ile 940 arası A sürücü belgesi 868 ile 1150 arası B1 sürücü belgesi de A sürücü belgesi ile eş değer şekilde 868 ile 1150 arasında. B normal ve B otomatik 1038 ile1300 arası B engelli de B normal ve otomatik ile aynı değerde 1038 ile 1300 arası F sürücü belgesi ise 938 ile 1100 arası G sürücü belgesi 476 ile 600 arasında bunşar haricinde 100 ceza puanına ulaşmış olan sürücünün alacağı eğitimin bedeli 280 ile 500 arasındadır. Yapılan yeni güncellemeye göre verilen son fiyatlar bu şekildedir.

Ehliyetlerde Gruplandırma Nasıldır?

Ehliyet belgelerinde bir takım sınıflandırmalar mevcuttur. Bu sınıflandırmaların nasıl olduğunu ve hangi ehliyet grubunun ne tür araçlar kullanabileceğini aşağıdan bulabilirsiniz.

A1 Sınıfı Sürücü Belgesi ( Motorlu bisiklet kullanacaklar için),

A2 Sınıfı Sürücü Belgesi ( Motosiklet kullanacaklar için),

B Sınıfı Sürücü Belgesi (Otomobil, minibüs veya kamyonet kullanacaklar için),

C Sınıfı Sürücü Belgesi (Kamyon kullanacaklar için

D Sınıfı Sürücü Belgesi (Çekici kullanacaklar için)

E Sınıfı Sürücü Belgesi (Otobüs kullanacaklar için),

F Sınıfı Sürücü Belgesi (Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar için

G Sınıfı Sürücü Belgesi (İş makinesi türünden motorlu araçları kullanacaklar için),

H Sınıfı Sürücü Belgesi (Hasta ve sakatların kullanabileceği şekilde özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacaklar için),

K Sınıfı Sürücü Belgesi (Sürücü adaylarının alacağı sürücü belgesi sınıfına uyan araçları sürmeyi öğrenmeleri için)

Ehliyet Yaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ehliyet yaşı hesaplama işlemi için doğum tarihinizi bilmeniz yeterli olacaktır. A2 sınıfı ehliyet alıp alamayacağınızı, B sınıfı ehliyet alıp alamayacağınızı, C sınıfı ehliyet alıp alamayacağınızı bu yolla hesaplamanız mümkün. A2 ehliyet alabilmek için 2016 yılına göre 1999 doğumlu kişiler uygundur ilerleyen yıllara göre hesap yapabilirsiniz. B ehliyet alabilmek için adayın en az 18 yaşından gün almış olmalıdır. Kişi eğer 18 yaşından gün almış ise B ehliyetini alabilir. C sınıfı ehliyet alabilmesi için adayın öncelikle B sınıfı ehliyete sahip olması gerekir. C sınıfı ehliyet tır ve çekici için geçerlidir. Bu ehliyeti alabilmeleri için adayların 21 yaşında gün almış olmaları gerekir. Bu şekilde sizler de ehliyet yaşı hesaplaması yapabilirsiniz. Kullanacağınız aracın cinside bu konuda önem arz eder.

Ehliyet Sorgulama

Ehliyet sorgulama yapabilmek için sürücü belge numaranızı ve ehliyetinizi aldığınız yeri bilmeniz gerekiyor. Günümüz de vatandaşlar birçok işlemini ev ortamında yalnızca bir kaç dakikalarını ayırarak yapabilmektedir. Bu işlemi de diğer bir çok hizmet gibi e-devlet üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Ancak bunun için e-devlet şifresine ihtiyacınız olacaktır. Bu şifreye PTT şubelerinden 2 tl karşılığında sahip olabilirsiniz. Bu şifreye sahip olduktan sonra istediğiniz işlemi rahatlıkla yapabilirsiniz.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN

Ehliyet Sınav Sonucu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ehliyet sınav sonucu sorgulama işlemi sayesinde sınav sonucunuzu öğrenebildiğiniz gibi ikinci aşamaya geçip geçmediğinizi de öğrenebilirsiniz. Ehliyet sınav sonucunu sorgulama işlemi günümüzde kolaylıkla yapılabilmektedir. Peki ehliyet sınavı sonuçları sorgulama işlemini nasıl yaparsınız? Ehliyet almak isteyen kişilerin sınava girmeleri gerektiği gibi bu sınavların 4 kez hakkı vardır. 4 yazılı sınav 4 kez de uygulama sınavı. Eğer sınava girilmemiş ise o sınav hakkı yanar ve 3 hakkı kalır adayın. Eğer ki adayların o gün içerisinde alınmış yatakta tedavi edildiğine dair bir raporu var ise bir hak daha sunulur. Ehliyet sınav sonucu sorgulama işlemi Milli Eğitim Bakanlığı resmi sitesinden yapılmaktadır. Yazımızın devamında sizlere ehliyet sınav sonucu sorgulama işlemini nasıl yapacağınızı resimlerle anlatacağız. Sizlerle paylaşacağımız adımları takip ederek ehliyet sınav sonucu sorgulama işleminizi başarıyla tamamlayabilirsiniz.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin