2014'te 5 bin projeye hibe desteği
Tarım ve Kısal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'nın son yıllarda kırsal kalkınmaya sunduğu destek rekor düzeye ulaştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren TKDK'ya 42 ilde tam 2.5 milyar TL yatırım başvurusu yapıldı. 2007-2013 dönemini kapsayan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programını uygulamakla sorumlu olan TKDK, 2011 yılında Avrupa Komisyonu Denetim Birimi'nden Kırsal Kalkınma (IPARD) programın uygulanabilmesi amacıyla yetki devrini aldıktan sonra adeta Türkiye'nin kırsal kesimlerine destek yağdırdı.
TKDK ile kırsal kalkınma şahlandı
Kurumun işlevi ve yaptıkları hakkında bilgi vermek amacıyla İstanbul'da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Tarım ve Kısal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanvekili Kerem Akgündüz, 2011 yılından bu yana IPARD programı kapsamında 10 alt sektörde hibe desteklerini sürdürdüklerini söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum amacıyla yürüttüğü çalışmalarda 11. Fasıl'ın Tarım ve Kırsal Kalkınma olduğuna dikkat çeken Başkanvekili Kerem Akgündüz, desteklerden yararlandırdıkları alt sektörleri şöyle sıraladı: "Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geleştirilmesi, Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi, Kırsal Turizm ve Kültür Balıkçılığı'dır."
42 ilde 2,5 milyar TL yatırım başvurusu
Temmuz 2011-Mart 2014 tarihleri arasında IPARD Programı kapsamında 12 kez başvuru çağrı ilanına çıktıklarını anlatan Akgündüz, "Bu çağrılar içinde 21 Mart 2014 tarihinde başvuruları sona eren ve 2488 proje başvurusunun gerçekleştiği 12. çağrı ilanı, rekor yatırım tutarı ile önemli bir yere sahiptir. 12. çağrı döneminde 42 ilde kabul edilen 2488 projenin toplam yatırım tutarı yaklaşık 2,5 milyar liradır. Projelerin tamamı onaylandığı takdirde IPARD desteğiyle ülke ekonomisine ve kırsal alanların kalkınmasına 1,5 milyar liralık önemli bir katkı daha sağlanmış olacaktır" dedi.
2014'Te 5 BİN PROJEYE 750 MİLYON HİBE DESTEĞİ
Türkiye'nin tarımsal bölgelerinde ziraatçının traktör taleplerini tamamen hibe şeklinde karşılayan TKDK Başkanlığı, Ege'den Güneydoğu Anadolu'yu adeta traktörlerle doldurdu. Kerem Akgündüz, küçük çiftçinin traktör ve teknik donanım eksikliğinden dolayı daha da küçülmesini engelleme amacıyla başlattığı bu seferberlikle ilgili şunları söyledi: "Türkiye'de nerede traktör ihtiyacı varsa hepsini AB fonları çerçevesinde usulüne uygun ve yüzde yüz verimlilik esasına dayalı değerlendirdik. Küçük çiftçi getirdiği projeler ve kurumumuzun yönlendirmesi ile tamamen teknik tarıma yöneldi ve verimliliği bazı yörelerde yüzde 400-500 arttırdı." Özellikle süt ve et besiciliği kapsamında gelen başvuruların dikkat çekici düzeyde arttığını vurgulayan Akgündüz, "Talep edilen 1 milyar liralık destek tutarı ve binin üzerinde başvuru ile bu çağrıda gelen taleplerin %42'lik ciddi bir miktarı oluşturdu. Bu zamana kadar 2 bin 391 projeye toplamda yaklaşık 527 milyon lira hibe desteği ödemesi gerçekleşti. Sadece 2014 yılı sonuna kadar da 5 bin projeye 750 milyon liralık hibe ödemesi yapılması planlanıyor. Bu veriler, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun IPARD destekleri ile ülkemize AB standartlarında modern işletmeler kazandırmak için gösterdiği çabanın sonuçlarından biridir" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE KENDİNE VE BÖLGESİNE YETİYOR
Tarım Bakanı Mehdi Eker döneminde geliştirilen ve uygulanan tarım politikaları sayesinde Türkiye'nin hububat ve tarım ürünleri konusunda dünyanın en büyük stoklarına ve verimliliğine sahip olduğunu vurgulayan TKDK Başkanvekili Kerem Akgündüz sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye, bu yönü ile sadece kendisine değil Tüm komşu ülkeler ve birçok üçüncü komşu ülkenin tarım ürünleri meyve, sebze ve tavuk ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır. Uyguladığımız bu tarım politikaları ile ilgili başta Balkan ülkeleri olmak üzere AB üyesi ve başka kıtalardaki bir çok ülke birikimimizden faydalanmak için yetiştirilmek üzere bakanlığımıza bağlı ilgili kurumlara eleman gönderiyor."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.