Parşömenlerin içindeki bilgilerin sonsuza dek kaybolma riski olduğu için, iki bilgisayar bilimcisi karbonize edilmiş parşömenlerdeki ilk kelimeyi ortaya çıkararak 50.000 dolar ödül kazandılar.
Bu keşif, Kentucky Üniversitesi'nden bilgisayar bilimcisi Profesör Brent Seales tarafından Mart ayında Vesuvius Challenge adı verilen bir yarışma ile duyuruldu. Bu yarışma, el yazmalarını okuyabilen herkese para ödülü sunuyor.
Profesör Seales, bu yarışmanın binlerce araştırmacı ekibini bir araya getirerek normalde beş kişinin üzerinde çalışacağı bir sorunu ele almasına olanak sağladığını belirtti.
Kendisi son derece kırılgan olan parşömenler, 1.700 yıl boyunca toprak altında kaldıkları için açılamaz durumdaydılar. Profesör Seales ve ekibi, parşömenleri daha fazla zarar görmeden incelemek için bir parçacık hızlandırıcı kullanarak yüksek çözünürlüklü taramalar yapmayı başardılar.
Profesör Seales, rulo halindeki parşömenlerin binlerce 3D görüntüsü ve mürekkep izlerindeki harfleri okuyabilen bir yapay zeka programını kullanarak bu zorlu görevi gerçekleştirdi.
Henüz 1 milyon dolarlık büyük ödülün bir kısmı talep edilmemiş durumda ve 700.000 dolarlık büyük ödül, dört metin parçasını okuyabilen ilk kişiye 2023 yılı sonuna kadar verilecektir.
Bağımsız olarak çalışan Nebraska'dan Luke Farritor ve Berlin'den Youssef Nader, mühürlü el yazmalarının içinde aynı kelimeyi ortaya çıkardılar: 'πορφύραc' - bu kelime mor boya veya mor giysiler anlamına geliyor.
Herculaneum el yazmaları, Vezüv Yanardağı'nın patlamasının ardından yoğun ısı nedeniyle karbonlaşarak mükemmel bir şekilde korunmuş ancak açılamaz hale gelmişlerdir.
Bilim insanları, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu kömürleşmiş ancak açılamayan bir parşömeni deşifre etmek için yapay zekayı kullandılar ve bu sayede 2.000 yıllık bir sırrı çözmeyi başardılar.
MS 79 yılında, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu yakındaki Herculaneum kasabası volkanik çamur ve kül altında kalarak, içinde 1.800'den fazla el yazmasının bulunduğu bir kütüphanenin yok olmasına neden olmuştu.
Dr. Seales ve ekibi, parşömenlerin içeriğini en iyi şekilde ortaya çıkarabilmek için bir parçacık hızlandırıcı kullanarak yüksek çözünürlüklü taramalar gerçekleştirdiler.