Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2411.56
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 yaş challenge akımına dikkat! İstihbarat için...

Sosyal medyada '20liyaşlarchallenge' akımı, bir anda popüler oldu, ancak bu akımın bir istihbarat ve veri toplama çalışması olduğundan şüpheleniliyor.
20 yaş challenge akımına dikkat! İstihbarat için...
05 May 2021 16:47:51
Sosyal medyada '20liyaşlarchallenge' akımı, bir anda popüler oldu, ancak bu akımın bir istihbarat ve veri toplama çalışması olduğundan şüpheleniliyor.

Milatgazetesi.com

Sosyal medyada bir anda popüler olan '20liyaşlar challenge (meydan okuma)' akımına bazı kullanıcılar ilgi gösterdi, fakat bu yeni akım bazı şüpheleri beraberinde getiriyor.

Transhumanizm, blokzincir, deepfake ve yüz tanıma gibi teknolojiler giderek daha fazla gündeme geliyor. Bunlardan biri olan yüz tanıma teknolojisi için veri toplamak oldukça önemli. Sosyal medya kullanıcıları için geliştirilen çeşitli uygulamalar ve akımların ise veri toplama işine hizmet ettiği konuşuluyor.

Veri toplamak için mi başlatıldı?

Bu akımlardan biri de, 2019 yılında yapılan '10 yaş challange', yani '10 yaş medyan okuması' idi. Bu akımda, tıpkı şimdi 20 yaş meydan okumasında olduğu gibi kullanıcılar 10 yaşındaki hallerini paylaştı. Akım devam ederken, ABD'nin köklü teknoloji dergisi Wired'ın yazarı Kate O'Neill tarafından dikkat çeken bir paylaşım geldi.

O'Neill Twitter hesabından yaptığı paylaşım şu ifadeleri kullandı:

''10 yıl önceki ben: Muhtemelen bu akıma ben de katılırdım.
Şimdiki ben: Tüm bu verilerin yaşlanma ve yaş tahmin etme konusunda yüz tanıma algoritmaları geliştirmek için kullanılabileceğini düşünüyorum.''

O'Neill, 10 yaş meydan okuması adıyla başlatılan akımın yüz tanıma teknolojisine veri sağlamak için başlatılmış olabileceğine dikkat çekti. Aynı akım, 20 yaş başlığıyla bugün tekrar gündeme geldi.

Çin'de kullanılmaya başlandı

Yüz tanıma teknolojisi Çin'de uygulamaya konuldu. Söz konusu uygulama özel hayatın ihlali tartışmalarını beraberinde getirdi. Türkiye'de ise bazı sınav merkezlerinde pilot uygulama olarak sınav adayını tespit etmek için kullanılıyor.

Öte yandan veri toplama iddiasını gündeme getiren Kate O'Neill adlı yazarın çalıştığı dergi 1993 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Dergi teknolojinin kültüre, ekonomiye ve siyasete etkilerini konu alıyor.