20 senede yüzde 95 arttı
Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı 2003 yılına kadar sert bir düşüş yaşadı ve bu tarihten sonra artışlar olmaya başladı. Kırsal alandan şehirlere göçün artması ve kırsal alanda yaşayan nüfusun yaşlı olması nedeniyle her ne kadar kırmızı et sektöründe sıkıntı yaşansa da son yıllarda hayvancılığa verilen destekler ve büyük çaplı yatırımlarla birlikte Türkiye hayvancılıkta önemli bir konuma yükseldi.
Küresel et tüketiminde çok hızlı bir biçimde artış görülüyor. Türkiye’de de et tüketimi her geçen yıl artış gösteriyor. Son 20 yıla bakıldığında Türkiye’de kişi başı et tüketiminin yüzde 95 arttığı ortaya çıktı.
1998’de yıllık kişi başı 16.6 kilogram et tüketilirken bu oran 2017’de 32.3 kilograma yükseldi. En fazla artış yüzde 149 ile büyükbaş hayvan eti tüketiminde yaşanırken aynı dönemde küçükbaş hayvan tüketimi yüzde 20 düştü. Tavuk eti tüketimi ise yüzde 107 arttı.
BÜYÜKBAŞ VE TAVUK ETİ TÜKETİMİ ARTTI- Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Türkiye’de et tüketimi son 20 yılda kademeli şekilde artış gösterdi. En büyük artış büyükbaş hayvan eti tüketiminde görüldü.
1998’de 4.2 kilogram olan yıllık kişi başı büyükbaş hayvan eti tüketimi 2017’de 10.4 kilograma yükseldi. 1998’de 7.1 kilogram olan yıllık kişi başı tavuk eti tüketimi 2017’de 17.7 kilogram olarak ölçüldü. Küçükbaş hayvan eti tüketimi ise aynı dönemde 5.3 kilogramdan 4.2 kilograma düştü.
GELİR ARTTIKÇA TÜKETİM ARTIYORHer ne kadar ülke nüfusu da et tüketimiyle paralel bir şekilde artış gösterse de, 2 katı et tüketimini tek başına açıklamak yetersiz kalıyor. Türkiye’de kişi başına düşen gelir artıyor ve vatandaşların satın alma gücü yükseliyor. Farklı ülkelerdeki tüketim alışkanlıkları incelendiğinde, zenginleştikçe daha fazla et tüketildiği anlaşılıyor.
Dünya geneline bakıldığında ülkelerin refah düzeyi ile tükettikleri et miktarı arasında güçlü bir bağ olduğu net bir şekilde görülüyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.