2 ülke arasında istihbarat krizi
Adı açıklanmayan bir askeri kaynağa dayandırılan haberde, Moon Jae-in yönetiminin, Japonya'ya Kuzey Kore'nin son balistik füze fırlatmaları konusundaki kendi analizleri dışında askeri istihbarat paylaşmayı reddettiği belirtildi.
Seul ve Tokyo 2016 yılında ABD aracılığına gidilmeden doğrudan istihbarat paylaşımına imkan tanıyan "Askeri İstihbarat Anlaşması Genel Güvenliği" imzalamıştı. Anlaşmanın önce 2012'de imzalanması planlanmıştı. Ancak istihbarat anlaşması, ülkenin Japon'yanın kolonisi olmasından kaynaklanan halkın Japonya düşmanlığı sebebiyle geçen yıla kadar imzalanmamıştı.
Güney Kore'nin, Japonya ile Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri konusunda istihbarat paylaşmasına rağmen, Çin'in Güney Çin denizindeki askeri faaliyetleri konusunda aynı istihbarat paylaşımı yapmak istemediği kaydedildi.
Kuzey Kore'ye karşı caydırıcı olması bakımından Japonya ile daha güçlü ilişkiler kurulmasını kabul etmesine rağmen Güney Kore Devlet Başkanı Moon'un ABD, Japonya ve Güney Kore arasında askeri bir ittifak kurmak istemediği kaydedildi.
Moon daha önce yaptığı bir açıklamada "Üçlü bir askeri ittifak seviyesinde bir işbirliğinin uygun olduğunu düşünmüyoruz" demişti. Moon, işbirliğinin Kuzey Kore'nin Nükleer ve füze kışkırtmalarına karşı durmayı hedef aldığını belirtmişti.
Anlaşmayla Güney Kore, Japonya'ya ait altı Aegis destroyeri ve gelişmiş radar teknolojisi ve anti denizaltı gözetleme donanımı gibi istihbarat varlıklarından yararlanmayı düşünmüştü.
Güney Kore ve Japonya, ABD ile 2014 yılında imzalanan Üçlü İstihbarat Paylaşım anlaşmasıyla dolaylı olarak bilgi paylaşımı yapıyordu. Ancak askeri yetkililer o zaman daha hızlı haberleşme ve doğrudan bilgi paylaşımı istemişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.