2. elde yeni dolandırıcılık yöntemine dikkat!
2. el otomobil fiyatları, ortada hiçbir sebep olmamasına rağmen altın fiyatlarından daha hızlı yükseliyor. Herhangi bir araç modelinin piyasasında, 3 – 4 ay gibi oldukça kısa süre içerisinde binlerce lira artış görülüyor. Bu durumda 2. el piyasasının denetimsiz olması ve satıcıların internetteki satış sitelerini inceleyerek birbirlerinden etkilenmesi büyük rol oynuyor. Böylece 2. el otomobil piyasası balon fiyatların en çok görüldüğü sektör olarak ön plana çıkıyor. Sebebi her ne olursa olsun, piyasadaki balon araç satın almak isteyen herkesi olumsuz etkiliyor.
Temel ihtiyaç olan otomobile Türkiye’de ulaşmak oldukça zor hale gelmişken, vatandaşlar bir de dolandırıcılar ile mücadele ediyor. Son dönemlerde ortaya çıkan yeni yöntemde ise dolandırıcıların yaşlı olması dikkat çekiyor.
Otomobilhaber.com.tr'nin haberine göre yeni yöntem kısaca şu şekilde işliyor:
İLK İZLENİM
Dolandırıcılar, genel olarak 15 – 30 bin aralığında olan otomobilleri seçiyor. Bu fiyat aralığı, genelde bir araba almak için zar zor para biriktiren insanlardan oluşuyor.
Otomobiller internet sitesine yükleniyor ve konum olarak ‘Bahçelievler’ ya da ‘Suadiye’ gibi lüks semtler seçiliyor. Böylece ilan inceleyen kişilere ‘araç bu muhitten birinin ise temiz arabadır’ izlenimi veriliyor.
İlan verenlerin isimleri çoğu zaman sahte olurken, havalı isimler tercih ediliyor. Bu sayede ‘temiz araba’ izlenimi güçlendiriliyor.
GÜVEN KAZANMA
İlan sahibi ile iletişime geçtiğinizde, sizi yaşlı biri karşılıyor ve kendisini emekli olarak tanıtıyor. Dolandırıcılar, toplumumuzda yaşlı insanlara duyulan saygı ve güvenden faydalanıyor.
Bu dolandırıcıların ortak noktası ise ‘hava yolları’ndan emekli olduklarını ya da hala aktif göreve devam ettiklerini söylemeleri. Hava yollarının oluşturduğu ‘güven algısı’ndan yararlanıyorlar. Kısacası; bu dolandırıcıların atttığı ilan başlıklarında ya da diğer açıklamalarda ‘hava yolları personelinden’ veya ‘pilottan’ gibi ifadeler görebilirsiniz.
‘FIRSATI KAÇIRMA’ MESAJI
Bir diğer ortak nokta da aracın kullanıldığı yer. Dolandırıcılar, aracı satın almak isteyenleri ikna etmek için ‘bu araç zaten yazdan yaza Bodrum’da kullanıldı, Datça’da kullanıldı’ gibi ifadeler kullanıyorlar. Böylece, aracın yorulmadığı izlenimini vermek istiyorlar.
Aracı kimden aldınız? diye sorduğunuzda ‘yeğenimden, yengemden, arkadaşımın kızından’ gibi cevaplar alırsınız.
Bu ihtiyar dolandırıcılar, satıştaki aracın ikinci ya da üçüncü araçları olduklarını belirterek, ihtiyaç fazlası izlenimi vermeyi de ihmal etmiyorlar. Amaçları, size ‘böyle temiz bir aracı kaçırma’ mesajı vermek.
HİKAYENİN DEVAMI
Bu tür dolandırıcılar araçların pert olduğu ortaya çıkmasın diye ekspertize gitmeyi reddediyor. Ekspertize gitmemek içinse ‘yaşlı’ olmalarını öne sürüyor. İhtiyar dolandırıcılar, noter işlemlerinde sık sık ‘vekaletname’ yöntemini tercih ediyor. Bir diğer ifadeyle, size satmaya çalıştıkları araç çoğu zaman kendilerinin olmuyor. Aracı satın aldığınızda ise bu kişilerin telefonları bir anda ulaşılmaz oluyor.
SONUÇ OLARAK
Her şeyden önce, dolandırıcılığa karşı asıl önlemi 2. el araç satışları yapılan sitelerin alması gerekiyor. Bu noktada siteler, ilan sahiplerinden gerçek kimlik bilgilerini isteyebilir. Böylece pek çok dolandırıcı sahte ilan ya da arızalı araba ilanı vermeye cesaret edemez. Tersten düşünüldüğünde de, internet satışlarında dolandırıcılık olaylarının artması bu web sitelerine olan güveni azaltır ve en çok yine bu siteleri vurabilir.
Şahıs olarak ise;
İster genç olsun ister yaşlı veya ister pilot yazsın ister öğretmen kesinlikle içinize sinmeyen bir alışverişe girmeyin.
Aracı kesinlikle tanıdığınız ve güvendiğiniz bir ekspertize götürün.
Gerekirse trafik şubeye giderek aracın geçmişi hakkında bilgi alın.
Noter aşamasına gelirseniz, satıcının noter yetkilisine verdiği kağıtları iyi inceleyin.
Alım satım işlemlerinde yanınıza güvendiğiniz birini alarak yalnız olmamaya çalışın.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.