Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2308.57
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 çocuk daha donarak öldü!

Hava şartlarının gittikçe ağırlaştığı Suriye'de 16 çocuk donarak yaşamını yitirirken, Türkiye sınırındaki kamplarda 50 bin çocuk donma tehlikesiyle karşı karşıya.
16 çocuk daha donarak öldü!
19 Aralık 2013 13:23:00
Hava şartlarının gittikçe ağırlaştığı Suriye'de 16 çocuk donarak yaşamını yitirirken, Türkiye sınırındaki kamplarda 50 bin çocuk donma tehlikesiyle karşı karşıya.

RAKKA - Müslüm Etgü / HATAY - Cem Genco

Suriye'de elektrik veakaryakıt sıkıntısının artmasıyla yaşam şartları zorlaşırken, soğuk havadan özellikle çocuklar olumsuz etkileniyor.

Çatışmaların yaşandığı bölgelerden kaçarak yerleştikleri daha güvenli yerlerde hayatta kalma mücadelesi veren Suriyeli ailelerin, ağır kış şartlarına bağlı olarak çocuklarını kaybetmesi ülkede yaşanan dramı gözler önüne seriyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak muhaliflerin kontrolündeki Türkiye sınırındaki Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesine sığınan Suriyeli aileler, gıda ihtiyacının yanında elektriklerin sık sık kesilmesi ve akaryakıtsıkıntısı nedeniyle zor günler yaşıyor. İç çatışmaların uzun sürmesi, hayat şartlarının gittikçe ağırlaştığı Suriye'de yaşanan akaryakıt fiyatını da etkiliyor.

Çocuklar soğuktan donarak ölüyor

Tel Abyad Ehlel Esher Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Dede, Türkiye ve körfez ülkelerinden gelen yardımları zor şartlardaki ailelere dağıttıklarını, özellikle gıda ve ekmek ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Suriye'de elektrik veakaryakıt sıkıntısının her geçen gün arttığını ifade eden Dede, aldıkları son bilgilere göre Suriye'de 16 çocuğun donarak hayatını kaybettiğini belirtti.

Rejim güçlerinin elektrik tesislerinin büyük bölümünü bombalaması nedeniyle yaşanan sıkıntının daha da arttığını dile getiren Dede, Türkiye'den gönderilen yaklaşık 15 bin sünger ve battaniyeyi ailelere dağıttıklarını sözlerine ekledi.

50 bin çocuk donma tehdidi altında

Öte yandan, Suriye'deki iç savaştan kaçarak güvenli gördükleri Türkiye sınırındaki yakın bölgelerde kurdukları çadırlarda yaşayan 200 bini aşkın Suriyelinin, soğuk hava nedeniyle zor günler yaşadığı bildirildi.

İç savaşın devam ettiği Suriye'de ülkenin iç kesimlerinden kaçarak güvenli gördükleri Türkiye sınırına yakın bölgelerde kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeliler, yardım kuruluşlarının desteğiyle ayakta kalmaya çalışıyor. Açlık, soğuk ve salgın hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalan Suriyeliler, kendilerine uzanacak yardım eli bekliyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi basın danışmanı Burak Karacaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların soğumasıyla ısıtma imkanı olmayan çadırlarda kalan Suriyelilerin, hayatlarının günden güne daha da zorlaştığını söyledi.

Havaların soğuması ve kar yağışıyla çadırlarda dünyaya gelen bebeklerin ve çocukların donma tehlikesi yaşadığını belirten Karacaoğlu, şöyle konuştu:

"Ülkenin iç kesimlerinden kaçan Suriyeliler, Türkiye sınırı yakınlarında 23 kampta kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda barınmaya çalışıyor. Kış şartları şiddetini giderek artırıyor. Suriye'nin değişik bölgelerinden gelen 200 bini aşkınSuriye vatandaşının kaldıkları çadırlarda durum çok kötü. Bu durumdan en çok etkilenenlerin başında bebekler ve çocuklar geliyor. Havaların soğumasıyla birlikte Suriyeliler çok zor durumda. Çadırlarda yaşayan 50 bini aşkın çocuk, donma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye sınırına yakın bölgelerde oluşturulan çadır kentlerde çocuklar salgın hastalıklarla boğuşuyor."

Güvenli görüldüğü gerekçesiyle Türkiye sınırına yakın bölgelere Suriye'nin iç taraflarından her gün yeni ailelerin geldiğini aktaran Karacaoğlu, yapılan yardımların yetersiz kaldığını kaydetti.

Çadırlarda barınan Suriyelilere düzenli şekilde destek sağlanamadığını vurgulayan Karacaoğlu, sınırın diğer tarafında durumun her geçen gün içler acısı hale geldiğini sözlerine ekledi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan