150 kişilik fındık timi
Fındık alım fiyatlarını 10 lira olarak açıklayarak, serbest piyasadaki firmaların düşük fiyat oyununu bozan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üreticiyi mağdur etmemek için 6 Eylül'de alıma başladı. TMO'nun Samsun ve Ordu illerinde 23 noktada alım yapması fındığı daha düşük fiyatlara almak isteyen tüccarı da tedirgin etti.
GERÇEKLEŞME YÜZDE 40
TMO'nun Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, 150 kişilik ekiple fındık alımı için Karadeniz Bölgesi'nde görev yaptıklarını ifade ederek, "TMO bu konuda çok dinamik, depo sorunumuz yok. Ekibimiz sahaya yerleşti. Günlük alımlar seri gidiyor" dedi.
Tüccarın serbest piyasada fındığı 8-8.25 liranın üzerinden üreticiden almaya çalıştığını kaydeden Kemaloğlu, "Niye vatandaş 10 lira yerine 8'e fındığını verir. TMO'da sıra yok. Bizden alınan randevuların gerçekleşme oranı yüzde 40-45. Vatandaş randevusuna 'Henüz ürünü kurutamadım' veya 'Tüccara satacağım' diyerek gelmiyor. TMO işyerleri alıma müsait" diye konuştu.
21 BİN TONLUK RANDEVU ALINDI
Vatandaşın fındığı ucuza satmasında birçok etken bulunduğunu anlatan Kemaloğlu, "Tüccar kapısından gelip alıyor, hamallığını ve lojistik hizmetini yapıyor. Bu vatandaşın işine geliyor. Şu an TMO üreticiden 21 bin tonluk randevu almış. Biz 23 noktada aktif alım yapıyoruz" dedi.
ÜRETİCİ PANİK YAPMASIN
TMO'nun piyasa düzenleyicisi kurum olduğunu anlatan Kemaloğlu, şöyle konuştu: "Çiftçinin tıkandığı yerde satamadığı ürüne talibiz. Seri şekilde alım yapacağız. Biz alım yaptıkça tüccar devreye daha canlı girecek." Karadenizli üreticilerin panik yapmaması gerektiğini kaydeden Kemaloğlu, "Süre koymuyoruz, fındık bitene kadar alacağız. Fındık operasyonunu yönetmek üzere 150 kişilik ekip kurduk. Kimse panik yapıp ürününü ucuza satmasın. 8.25'e satarlarsa biz beklentiyi yönetemeyiz"dedi.
TMO ÜRETİCİYE GÜVEN VERDİ
TMO Samsun Şube Başkanı Derya Şahinler ise TMO'nun üreticinin güvenini kazandığını belirterek, "Bu sene rekolte yüksek. Fındığını TMO'ya getiren üretici 15 gün içinde parasını alıyor. Sadece yüzde 2 stopaj kesintisi var. TMO'ya vermek karlı" dedi. Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü de TMO'nun alım yapmasının çiftçiye güven verdiğini kaydetti.
SERBEST PİYASA KAYBETTİRİR
Sabah'ın haberine göre, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, serbest piyasanın üreticiye olumlu yansıması gerektiğini ancak üreticinin serbest piyasada kaybettiğini anlattı. Arslan, "Serbest piyasadaki tekelleşmeden kaynaklı sıkıntılar nedeniyle devlet fiyatlara müdahale ediyor" dedi. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu da "Fiyat memnun edici değil ama çiftçinin kendisini TMO'ya yönlendirmesi lazım" diye konuştu.
TÜRKİYE'DEKİ REKOLTE BİN: 675 TON
DÜNYA FINDIK ÜRETİMİ BİN: 807 TON
DÜNYADA FINDIK İHRACATI BİN: 685 TON
TÜRKİYE'NİN İHRACATI BİN: 510 TON
TÜRKİYE'DE DEKAR BAŞINA ÜRETİM: 77 KG
TÜRKİYE'DE İÇ TÜKETİM: 130 TON
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.