202410 - Vakıf - Görüntülü Görüşme (970x250)
Dolar (USD)
34.30
Euro (EUR)
36.96
Gram Altın
2994.71
BIST 100
8714.69
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 yıl sonra kritik ziyaret! Mısır Cumhurbaşkanı Ankara'ya geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, bugün Türkiye'ye geliyor. Ankara'da, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı gerçekleştirilecek. Görüşmede kritik konular ele alınacak.
12 yıl sonra kritik ziyaret! Mısır Cumhurbaşkanı Ankara'ya geliyor
04 Eylül 2024 07:43:05
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, bugün Türkiye'ye geliyor. Ankara'da, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı gerçekleştirilecek. Görüşmede kritik konular ele alınacak.

Haber: Marina Mussa

12 yıl aradan sonra Ankara, Mısır'dan en üst düzey ziyarete hazırlanıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye ilk kez gelecek. Erdoğan, mevkidaşını Beştepe'de düzenlenecek resmi bir törenle karşılayacak.

Cumhurbaşkanları, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi toplantısına liderlik edecek. İki ülke arasında 10 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi için yeni hedef 15 milyar dolar olarak belirlendi. Görüşmelerde bu hedefe ulaşmak için atılacak adımlar masaya yatırılacak. Ayrıca enerji, sağlık, turizm ve savunma sanayii gibi kritik sektörlerde uzun vadeli iş birliği imkanları da ele alınacak.

Ziyaretin ana gündeminde Gazze var

İsrail'in Gazze'de devam eden soykırım ve bölgeye yapılan insani yardımlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin görüşmesinin ana gündem maddelerinden biri olacak.

Liderler, Gazze'de acil ateşkes sağlanması için atılabilecek ortak adımları değerlendirecek. Ayrıca, bölgesel meselelerde kalıcı istikrar, barış ve huzurun tesisi için yapılabilecekler detaylı şekilde ele alınacak.

'Ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor'

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Türkiye ziyareti kapsamında, iki ülke arasında savunma, enerji ve diğer stratejik alanlarda yaklaşık 20 anlaşma imzalanması bekleniyor. Ayrıca, mevcut ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

AA muhabirinin derlemelerine göre, Cumhurbaşkanı Sisi'nin yarın Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunması planlanıyor. Ziyaretin gündeminde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, ticari ilişkilerin durumu ve bu konuda atılacak adımlar yer alacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Ankara'da Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katılacak. Bu toplantıda savunma, enerji, turizm, sağlık, eğitim ve kültür gibi alanlarda imzalanacak anlaşmalarla, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarılması amaçlanıyor.

Savunma alanında yeni işbirlikleri yolda

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Türkiye ziyareti, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesine ve Türkiye'nin Mısır'daki 3 milyar doları aşan yatırımlarının artırılmasına katkı sağlaması bekleniyor. Ziyaret kapsamında, savunma sektöründe ortak projelerin gerçekleştirilmesi de gündemde yer alıyor. Mısır'ın savunma alanındaki önemli yatırımları ile işbirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Enerji sektöründe, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), nükleer ve yenilenebilir enerji alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi planlanıyor. Türkiye'nin yurt dışında gerçekleştirdiği toplam 46,5 milyar dolarlık doğrudan yatırım stokunda Mısır, 294 milyon dolarla 19. sırada bulunurken; yurt dışından Türkiye'ye gelen yaklaşık 130 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım stokunda Mısır, 45 milyon dolarla 36. sıradadır. Ziyaretin, iki ülkenin doğrudan yatırımlardan aldığı payı artırması da bekleniyor.

Geçen yıl Türkiye'nin Mısır'a gerçekleştirdiği ihracat 3 milyar dolar olurken, Mısır'dan yapılan ithalat 3,1 milyar doları buldu. Böylece iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi toplamda 6,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde Türkiye'nin Mısır'a yaptığı ihracatta ilk sırayı makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler ve bunların aksam ve parçaları, demir ve çelik ile plastik ve mamulleri aldı. Mısır'dan yapılan ithalatta ise en çok plastik ve mamulleri, gübreler, demir ve çelik öne çıktı.

Bu yılın ilk 7 ayında, Mısır'a yapılan dış satım 1 milyar 904 milyon dolar, Mısır'dan yapılan ithalat ise 1 milyar 911 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu dönemde iki ülke arasındaki ticaret hacmi toplamda 3 milyar 815 milyon dolar oldu.

500 milyon dolarlık yeni yatırım öngörülüyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin yaklaşık 1 yıl önce normale döndüğünü belirtti. Denizer, ilişkilerin olumlu yönde ilerlemesinin iş dünyasına güven verdiğini ifade etti.

Denizer, Mısır'da 2007 yılından beri Türk yatırımlarının olduğunu dile getirerek, "Bu yatırımlar her sene artarak devam ediyor. Mısır'daki yatırımlarımız 3 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Önümüzdeki sene içerisinde de 500 milyon dolarlık yeni yatırım öngörülüyor. Mısır'da istihdamımız 100 bin kişiye ulaştı. Bu önemli bir rakam. Siyasi olarak ilişkilerin daha da artması pozitif bir ayrımcılık sağlar." dedi.

Türk ürünlerinin Mısır'da kalitesi ve imajıyla dikkati çektiğini vurgulayan Denizer, ikili ticarette 15 milyar dolar hedefine ulaşılacağını belirtti.

Denizer, Mısır'ın hem enerji hem de işçilik maliyetleri açısından avantajlı bir ülke olduğu kaydederek, "Mısır, Türkiye'nin ikinci üretim üssü olabilecek stratejik bir ülke. Kuzey Afrika'da en büyük partnerimiz. Aynı zamanda en fazla ticaret hacmine sahip olduğumuz ülkelerden. Ayrıca enerji harici hala sanayi ürünlerinde cari fazla verdiğimiz ülke." diye konuştu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme