Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

100 yıllık oturmuş düzen bozuluyor! Türkiye avantajlı

Küreselleşme yeniden tarif ediliyor, dünyanın oturmuş taşları yerinden oynuyor ve 100 senedir alışılan her şey hızla değişiyor. Pandeminin fitilini ateşlediği bu değişim, otomotiv özelinde Türkiye tedarik sanayini avantajlı konuma getirdi.
100 yıllık oturmuş düzen bozuluyor! Türkiye avantajlı
03 May 2021 00:22:16
Küreselleşme yeniden tarif ediliyor, dünyanın oturmuş taşları yerinden oynuyor ve 100 senedir alışılan her şey hızla değişiyor. Pandeminin fitilini ateşlediği bu değişim, otomotiv özelinde Türkiye tedarik sanayini avantajlı konuma getirdi.

Fırat İpek

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) yöneticileri, online platformda otomotiv gazetecileriyle buluştu. Otomotiv sektöründe yaşanan gelişmelerden, tedarik sanayinin durumundan ve Türkiye’nin bu yaşananlardan nasıl etkilendiğiyle ilgili açıklamalarda bulunan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam ve bir önceki dönem TAYSAD Başkanı Alper Kanca, “Her şeye rağmen ülkemizin bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 büyüyerek 1,1 milyon adetlik üretime imza atması bekleniyor. 2020’de 9,4 milyar dolar olan toplam ihracatımızı bu yıl 11,5 milyar dolar olarak revize ettik” diye konuştu.

Küreselleşme yeniden tarif ediliyor

albertsaydam_b0b3d72bd348a08ff2d79aaa1511b331.jpg

“Eskiden Avrupalı otomotiv yöneticilerinden randevu almak için bir ay öncesinden randevu alırdık” diyen Albert Saydam, “Şimdi artık anında cevap veriyorlar. 100 senedir alıştığımız her şey hızla değişiyor, gelecek planladığımızdan önce geldi” ifadesini kullandı. Saydam, “Muhtelif platformlarda paylaşmıştım, küreselleşme yeniden tarif ediliyor. Eğer dünyadaki elektrikli araç platformlarının büyük bir kısmı Avrupa’da üretiliyorsa, daha doğrusu üretilecekse yine biz yakın coğrafya olarak ve artık Avrupa’nın uzak coğrafyalardan tedarik etme konusundan dili yanmışsa bizim bu yavaşlamada trene atlamamız lazım. Bu fırsat bir daha önümüze zor gelir” dedi.

TAYSAD, 2025’e nasıl liderlik edebilir?

Saydam, “Zannedersem 2022 yılında Avrupa’da 65 tane elektrikli araç piyasaya sürülecek. O zaman esasında net olarak hepimiz yollardaki değişimi fark edeceğiz.

Şu anda 467 üyemiz var ve bu büyüklükle gurur duyuyoruz, güç alıyoruz. Bu büyüklüğü koruyabilmemiz için değişmek zorundayız” şeklinde konuştu.

Bir de 2025 ile ilgili emisyon kuralları olduğunu belirten Saydam şunları söyledi: “Şu anda firmalarımız, bizim 2025’e hazır olmamız için yeni yerler, yeni yatırımlar yapmamız konusunda, bu gibi yatırımlarda TAYSAD acaba nasıl liderlik yapabilir sorusu sormaya başladı. Bu bile bir işaret. Geçen sene bırakın yarını nasıl kurtaracağımızı bugün ne yapacağımızı konuşurken, şu anda 2025’e dönmek, 2025 ile ilgili planlarda TAYSAD’ın rolü nedir diye sorgulamak bile hepimize moral veriyor.”

Yerli ve yabancı yatırımlar yapılıyor

“Bir sene evveline göre daha olumlu bir tablo olduğunu söylemek lazım” ifadesini kullanan Saydam, “Her zaman değil ama bazen sebebe değil sonuca bakmak soruları cevaplıyor. Pandemide, bir sene evvel gündemimizde olmayan bir Ford Otosan yatırımı var. Toyota 2 bin 500 işçi almak için çalışmalara başladı. TOSB’da Beyçelik Gestamp, 50 milyon euroluk bir yatırım kararı aldı. Bu arada Gestamp’ı özellikle söylüyorum sadece Türk yatırımcının Türkiye’ye inanması değil İspanyol yatırımcı da yabancı yatırımcı da Türkiye’ye inanıyor” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin