Dolar (USD)
35.15
Euro (EUR)
36.63
Gram Altın
2979.02
BIST 100
9949.01
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

1 yılda 1 milyar muayene

Son dönemde birçok vatandaş hastanelerden randevu alamamaktan şikayet ediyor. Bunun nedeni aile hekimlerinin bypass edilerek hastanelerin meşgul edilmesi ve gereksiz muayeneler. 2023 yılında 999 milyon 600 bin hasta muayenesi yapıldığı bilgisini veren Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Gereksiz test, ilaç ve film isteklerini de azaltmalıyız" dedi.
1 yılda 1 milyar muayene
22 Ağustos 2024 09:49:26
Son dönemde birçok vatandaş hastanelerden randevu alamamaktan şikayet ediyor. Bunun nedeni aile hekimlerinin bypass edilerek hastanelerin meşgul edilmesi ve gereksiz muayeneler. 2023 yılında 999 milyon 600 bin hasta muayenesi yapıldığı bilgisini veren Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Gereksiz test, ilaç ve film isteklerini de azaltmalıyız" dedi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 2023'te 1 milyara yakın hasta muayenesi yapıldığını bildirdi. Bakan Memişoğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonunun "Anadolu Sohbetleri" etkinliğinde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi, soruları yanıtladı. Hekime başvurma oranlarına ilişkin Memişoğlu, Türkiye'de 2002'de bir kişinin senede ortalama iki kez sağlık sistemine başvurduğunu, bunun esasında insanların sağlığa ulaşamadığını gösterdiğini dile getirdi. OECD'de bu oranın 6, Avrupa Birliği ülkelerinde ise 5,8 olduğunu aktaran Memişoğlu, “Şu anda OECD ve Avrupa Birliği ortalaması aynı ama biz bu oranı 11,2'ye çıkarttık. Yani Avrupa Birliği veya OECD'nin ortalamasının iki katı neredeyse sağlıkçıya ulaştırabilir hale geldik." ifadesini kullandı.

Sağlıkçıya ulaşmak kolaylaştı

Buna karşılık, ortalama başvuru oranlarının büyük bölümünün eğitim-araştırma hastanelerine yapıldığını, karaciğer, kalp nakli yapan hastaneye sadece "Neyim var?" diye başvuran kişilerin de bulunduğunu anlatan Memişoğlu, şöyle devam etti: "Sağlık sistemimizin birinci, ikinci ve üçüncü basamağı var ama toplum olarak, vatandaş olarak alışkanlığımız daha çok üçüncü basamağı kullanmak. Bunu artık değiştirmemiz lazım. Türkiye'de aile hekimliği 2010'dan beri tam manasıyla hizmet veriyor ama aile hekimliği daha çok reçete yazdırma veya çocuklarımızı, hamilelerimizi takip ettirmek için kullanılıyor. Halbuki aile hekimliği esasında birinci basamak tedavinin de yapıldığı, herkesin danışabileceği, sağlıkla ilgili yönlendirileceği yerdir."

Senede 1 milyar muayene

Aile hekimlerinin koruyucu sağlık uygulamaları da yürüttüğünü belirten Memişoğlu, şu an Türkiye'de bulunan 450'ye yakın Sağlıklı Yaşam Merkezi, 9 bine yakın da Aile Sağlığı Merkezi'nde psikoloğundan diyetisyenine ve koruyucu diş hekimliğine kadar birçok hizmetin verildiğine dikkati çekti. Aile hekimlikleri ile hastanede yapılan testlerin neredeyse 60 parametresinin aynı olduğunu vurgulayan Memişoğlu, "Bu nedenle aile hekimliğini kullanmak, güçlendirmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Bu sistemi ilk etapta teşvik ve bilinçlendirmeye uygulamaya koyacaklarını dile getirdi.

'Vaka görülmedi ama tedbirliyiz'

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hastalıkla ilgili acil durum ilan ederek, ülkelere kendi önlemleri almalarını tavsiye ettiğini söyleyerek, "Biz de Bilim Kurulu'nu toplayarak rehber yayımladık. Bunun haricinde de hazırlıklarımız var. Aşısından testine kadar neler yapılacağı konusunda bakanlık olarak alarmdayız. Ama bu, toplumun korkmasını, tedirgin olmasını gerektirecek bir durum değil. Sağlık sistemi olarak her şeye hazırlıklıyız. Bilim insanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda Kovid gibi salgına sebebiyet vermeyeceği, olsa dahi pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var." diye konuştu. Hastane acillerine gelip 'Maymun çiçeği mi oldum' diye soran veya şüphe eden insanların olduğunu anlatan Memişoğlu, “Şu ana kadar hem test hem muayene anlamında tanı koyulmadı.” ifadelerini kullandı. Bakan Memişoğlu, sınır kapılarında özel bir önlem alınıp alınmadığıyla ilgili "Rehberin yayınlanması zaten bir şekilde oradaki insanların da buna hassasiyet göstermesini sağlanması içindi. Virüste ilk 4-5 gün belirti vermeyebilir ama bulaş riski var. Siz ne kadar kapıda önlem alırsanız alın, ilk döneminde hiç belirti vermeyebilir. O nedenle en azından ciltteki lezyonları tespit edebilecek bu tür girişleri kontrol edebilecek insanlara daha hassas olmaları konusunda ifadede bulunduk. Bu konuda hassasiyet söz konusu gümrüklerde. Ama özel bir önlem almayacağız, kısıtlama da olmayacak" dedi.

9 bine yakın aile sağlığı merkezi var

Aile hekimlerinin koruyucu sağlık uygulamaları da yürüttüğünü belirten Memişoğlu, şu an Türkiye'de bulunan 450'ye yakın Sağlıklı Yaşam Merkezi, 9 bine yakın da Aile Sağlığı Merkezi'nde psikoloğundan diyetisyenine ve koruyucu diş hekimliğine kadar birçok hizmetin verildiğine dikkati çekti.

Hastanın başka doktora başvurmasını engelleyeceğiz

Sağlık Bakanı Memişoğlu, ‘sonuç-değer’ bazlı bir sisteme geçileceğini vurgulayarak, “Sadece bakmak yetmez, hastanın bir daha başka bir yere başvurmasını engelleyeceğiz. Gittiği yerde problemini çözmeye çalışacağız. Doktorla hasta arasında çok hassas manevi bir alan var. O alan sahip çıkmamız gereken bir alan. O alanı iyileştirmek lazım. Hekimi mutlu etmek, değerli kılmamız lazım. O zaman hastayı da sahiplenecektir, mutlu edecektir, derdine derman olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin