Dolar (USD)
34.21
Euro (EUR)
37.14
Gram Altın
2980.76
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

1 milyon Suriyeli eğitim görüyor

Millî Eğitim Bakanlığı Türkiye`de bulunan geçici koruma altındaki (Suriyeli) öğrencilere Türkçe öğretimine yönelik yapılan çalışmaları Milat ile paylaşan MEB, eğitim çağındaki 1 milyon 47 bin 536 öğrenciden 643 bin 58’i eğitim öğretime dâhil edildiği bilgisini paylaştı.
1 milyon Suriyeli eğitim görüyor
03 Ağustos 2019 09:16:00
Millî Eğitim Bakanlığı Türkiye`de bulunan geçici koruma altındaki (Suriyeli) öğrencilere Türkçe öğretimine yönelik yapılan çalışmaları Milat ile paylaşan MEB, eğitim çağındaki 1 milyon 47 bin 536 öğrenciden 643 bin 58’i eğitim öğretime dâhil edildiği bilgisini paylaştı.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

TÜRKÇE EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR

Bakanlık bir taraftan ‘Yabacılara Türkçe Öğretimi’ seminerleri ile öğretmenleri eğitirken diğer yandan yaygın eğitim kapsamında Suriyeli yetişkin ve öğrencilere yönelik açılan Türkçe kurslarında 121 bin 607 erkek ve 192 bin 286 kadın olmak üzere toplamda 313 bin 893 kursiyerin eğitimini tamamladı.

Kamuoyunda son dönemde sıkça gündeme gelen Suriyelilerin Türkçe eğitimi konusunda birçok farklı bilgiler ortaya atılıyor. Özellikle Müslüman ve Arap düşmanlığı yapmak isteyenlerce vatandaşların kafasını karıştırmaya yönelik çok ciddi bir tahribatlar gerçekleştiriliyor. Ülkemizde misafir konumundaki Suriyelilerin eğitimi konusunda birçok yanlış bilgi nedeniyle Millî Eğitim Bakanlığı’nın sağlıklı verileri toplumla paylaşması gerektiğini ekranlarda sıkça gündeme getiren Milat Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Serdar Arseven’in çağrısına Millî Eğitim Bakanlığından cevap geldi. Millî Eğitim Bakanlığı Türkiye`de bulunan geçici koruma altındaki (Suriyeli) öğrencilere Türkçe öğretimine yönelik yapılan çalışmaları Milat ile paylaştı. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün Milat okuyucuları için sunduğu bilgiler şöyle:

Suriyeli çocukların yüzde 61’den fazlası eğitim sisteminde

Suriyeli öğrencilerin Türkçeyi öğrenmeleri ve uyumlarını kolaylaştırmak amacıyla 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenciler devlet okullarına yönlendirilmektedir. Ayrıca 2016-2017 eğitim-öğretim yılında geçici eğitim merkezleri müfredatlarına haftada 15 saat yoğun Türkçe dersi eklenmiş ve bu merkezlerin Türk eğitim sistemine geçiş merkezi olarak hizmet vermesi kararı alınmıştır. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Eylül 2018 verilerine göre 1 milyon 47 bin 536 eğitim çağındaki Suriyeli nüfusun 14 Haziran 2019 tarihi itibarıyla 643 bin 58 (yüzde 61,39)’i eğitim öğretime dâhil edilmiş.

Her yaşa Türkçe öğretiliyor

2016 yılından bu yana Suriyeli yetişkinlere yönelik halk eğitimi merkezlerinde açılan Türkçe kurslarında ve örgün eğitim öğrencilerine yönelik okullarımızda kullanılmak üzere uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapılarak 2 milyonun üzerinde Türkçe kitap seti Suriyelilerin yoğun olarak yaşadıkları illere dağıtıldı. Bu kapsamda 2016-2017 eğitim öğretim yılında Yunus Emre Türkçe Öğreniyorum 1 ve Yunus Emre Türkçe Öğreniyorum 2 kitaplarından toplam 890 bin set, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Yunus Emre Türkçe Öğreniyorum 3 ve Yunus Emre Türkçe Öğreniyorum 4’ten toplam 1 milyon set Türkçe öğretim materyali UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) ve UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) desteğiyle temin edilerek Suriyelilerin yoğun olduğu illere öğrenci sayısına göre gönderilmiştir. Ayrıca 2017-2018 eğitim öğretim yılı için İstanbul Yabancılar İçin Türkçe A1 seviyesinde 160 bin set, İstanbul Yabancılar İçin Türkçe A2 seviyesinde 140 bin set olmak üzere toplamda 300 bin set Türkçe öğretim materyali UNHCR desteğiyle temin edilerek Suriyelilerin yoğun olduğu illere dağıtımı gerçekleşmiştir.

Uluslararası örgütlerle ile ortak çalışılıyor

Avrupa Birliği ve MEB iş birliğinde yürütülen projeler kapsamında çocuklara ve yetişkinlere Türkçe dil kursları verilmekte olup “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi” kapsamında 390 bin Suriyeli çocuğa yönelik Türkçe eğitimi vermek üzere 5 bin 600 Türkçe öğreticisi görevlendirilmiştir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ), Concern Worldwide ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) işbirliğinde yürütülen projelerde halk eğitimi merkezlerinde çocuklara ve yetişkinlere Türkçe kurslarının verilmesi devam etmektedir. Bunun yanında Genel Müdürlüğümüz koordinesinde “UNDP Türkiye Suriye Krizi Müdahale ve Dayanıklılık Projesi (TRP): Yetişkinler İçin Dil Eğitimi” 1 Şubat 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştır.

Halk eğitim merkezleri aktif kullanılıyor

“UNDP Türkiye Suriye Krizi Müdahale ve Dayanıklılık Projesi (TRP): Yetişkinler İçin Dil Eğitimi” ile geçici koruma altındaki Suriyelilerin Türkçe dil becerilerinin geliştirilerek istihdama katılımlarına ve böylece kendi imkânlarıyla yaşamlarını sürdürebilmelerine katkı sunulması amaçlamaktadır. Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Hatay, Mersin, Adana, İzmir, İstanbul, Bursa ve Konya illerinde bulunan 53 halk eğitimi merkezinde yürütülen proje ile 52 bin Suriyeliye Türkçe dil eğitimi verilmesi planlanmış ve çalışmalar devam etmektedir.

Harmanlanmış Eğitim uygulaması

Türkiye’de yaşayan 18-57 yaş arasındaki geçici Suriyelilerin ekonomik entegrasyonunun desteklenerek sosyal ve kültürel uyumlarına katkı sağlanması planlanan proje kapsamında Türkiye’de ilk defa yüz yüze ve uzaktan öğrenme yöntemlerinin birlikte kullanıldığı “Harmanlanmış Eğitim” verilmektedir. Projenin uzaktan öğrenme bileşeni için Öğrenme Yönetim Sistemi geliştirilmiştir. Kursiyerlerin zaman ve mekân kısıtlaması olmaksızın kurslara devam edebilmesine imkân sağlayan Öğrenme Yönetim Sisteminin sunucuları bakanlığımız Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünde bulunmaktadır. Bu sisteme aktarılan kursiyer verileri ise kişisel verilerin kullanılması hususunda gerekli güvenlik tedbirleri dâhilinde bakanlığımız Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunmaktadır. Söz konusu Projeler kapsamında eğitimlere başlanan 25 Mart 2019 tarihinden itibaren 01 Ağustos 2019 tarihine kadar toplam (aktif ve tamamlanan) bin 66 kursa 25 bin 463 kursiyer katılmıştır.

PİKTES ile destekleme eğitimi verildi

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve UNICEF iş birliğinde yürütülen okul dışı kalmış Suriyeli öğrencilere telafi eğitimleri verilerek resmi okullara kaydedilmesini amaçlayan Hızlandırılmış Eğitim Programı (HEP) kapsamında Türkçe kursları da dâhil olmak üzere 9 bin 37 öğrenci eğitim almıştır. PİKTES 1 projesi kapsamında Telafi Eğitimi 1 ile 10 bin 85 öğrenciye telafi Eğitimi 2 ile de 5 bin 292 öğrenciye eğitim verilmiştir. Destekleme Eğitimiyle de 2017-2018 eğitim öğretim yılı içerisinde 43 bin 177, 2018-2019 eğitim öğretim yılı içerisinde de 36 bin 866 öğrenciye destekleme eğitimleri verilmiştir.

Öğretmenlere özel yöntem eğitimi verildi

Suriyeli öğrencilerin yoğun bulunduğu iller başta olmak üzere Suriyeli öğrencilerin MEB’e bağlı eğitim kurumlarına hızlı bir şekilde uyum sağlamaları amacıyla Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından uluslararası kuruluşlar ile iş birliğinde yürütülen projeler kapsamında okullarında yoğun olarak yabancı uyruklu öğrenci bulunan öğretmenlere yönelik “Yabancılara Türkçe Öğretimi” seminerleri düzenlenmiştir.

Kitap dağıtımları devam ediyor

MEB bünyesinde bir ilk olarak Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 6-12 yaş grubu yabancı öğrencilere yönelik Türkçe Öğretimi Kitabı Hayat Boyu Türkçe 1, Hayat Boyu Türkçe 2 ve Hayat Boyu Türkçe 3 kitap setleri 502.560 set (öğrenci kitabı, çalışma kitabı) basılarak yabacı öğrencilerin yoğun olarak yaşadıkları illere ulaştırılmış olup öğrencilere dağıtımı ise devem etmektedir.

Türkçe yeterlilik sınavı yapılıyor

3 Mayıs 2019 tarihinde yabancı öğrencilere yönelik yapılan Türkçe Yeterlik Sınavı ile ülke genelindeki tüm yabancı öğrencilerin Türkçe dil seviyeleri yaş gruplarına göre tespit edilmiş ve PİKTES 2 kapsamında Temmuz 2019 ayı itibariyle Suriyelilerin yoğun olduğu illerimizde Türkçe Dil Kursları başlatılmış ve kurslar devam etmektedir. Ayrıca halk eğitimi merkezlerinde Dil seviyesi düşük olan öğrencilere Türkçe seviye kursları verilmektedir. Tüm bu ve benzeri çalışmalarla 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde dil probleminin tamamen ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.

Birden çok kurum ile Türkçe eğitim veriliyor

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Türkiye’deki Suriyeli öğrencilere ve yetişkinlere Türk dilinin öğretilmesi ve yaşadıkları psiko-sosyal sorunların giderilmesi amacıyla halk eğitim merkezleri aracılığıyla Türkçe kursları verilmektedir. E-yaygın verilerine göre A1, A2 ve B1 Yabancılara Türkçe öğretimi ve yetişkinlere yönelik okuma-yazma kurslarına 2016-2018 yılları arasında toplam 313.893 Suriyeli kursiyer katılmıştır. Kursiyer dağılım tablosu aşağıda verilmiştir.

Yaş Grupları

Erkek Kursiyer

Kadın Kursiyer

Toplam Kursiyer

Suriyeli Yetişkinlere Türkçe Öğretimi

84.126

129.350

213.476

Suriyeli Öğrencilere Türkçe Öğretimi (6-17 Yaş)

22.061

22.166

44.227

Suriyeli Yetişkin Okuma Yazma Kursları

15.420

40.770

56.190

TOPLAM

121.607

192.286

313.893

•Eğitim çağındaki 1 milyon 47 bin 536 öğrenciden 643 bin 58’i eğitim öğretime dâhil edilmiştir.

•Geçici Eğitim Merkezlerinde öğrenim gören öğrenciler kademeli bir şekilde devlet okullarına nakledilmiştir.

•Türkçe öğretimine yönelik 2 milyonun üzerinde kitap temin edilmiş ve öğrencilere ulaştırılmıştır.

•Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Hayat Boyu Türkçe 1. 2 ve 3 adıyla hazırlanan Türkçe öğretimi kitap setleri 502 bin 560 adet bastırılarak illere ulaştırılmıştır.

• AB ile ortak yürütülen PİKTES (Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi) projesi kapsamında 5 bin 600 Türkçe öğreticisi görevlendirilmiştir.

• UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı), GIZ (Almanya Uluslararası İşbirliği Kurumu) ve UNHCR iş birliğinde yürütülen projelerle 52 bin öğrenciye yönelik planlanan Türkçe dil eğitimi çalışmaları devam etmektedir. Şu ana kadar bin 66 kurs ile 25 bin 463 kursiyere ulaşılmıştır.

• PİKTES projesi kapsamında 15 bin 377 öğrenciye telafi eğitimi, 80 bin 43 öğrenciye ise destekleme eğitimi verilmiştir.

•Okullarında yoğun olarak yabancı öğrenci bulunan öğretmenlere yönelik “Yabancılara Türkçe Öğretimi” semineri verilmiştir.

•Yaygın eğitim kapsamında Suriyeli yetişkin ve öğrencilere yönelik açılan Türkçe kurslarında 121 bin 607 erkek ve 192 bin 286 kadın olmak üzere toplamda 313 bin 893 kursiyere eğitim verilmiştir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme