1 milyon dolarlık ödülü bağışladı
Norveç Nobel Komitesi tarafından bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Santos, ülkenin batısındaki Bojaya kasabasını ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında varılan anlaşmanın geçen haftaki referandumda reddedilmesine karşın barışın sağlanması için çaba harcamaktan vazgeçmeyeceğini söyledi.
FARC gerillalarının 2002'de baskın düzenlediği ve 119 kişiyi öldürdüğü Bojaya sakinlerine seslenen Santos, "Sizler, 52 yıllık iç savaşın neden olduğu acıların simgesisiniz. Bu çatışmaya çözüm bulmakta da önemli bir role sahipsiniz. Ben, nefret ve öfkenin üstesinden gelmeyi iç savaşın kurbanlarından öğrendim. Ülkemde barışı sağlayana kadar tek bir saniye kaybetmeyeceğim." ifadelerini kullandı.
Santos, Nobel Barış Ödülü ile verilecek yaklaşık 1 milyon dolar tutarındaki ödülü, iç savaştan en fazla etkilenen yerlerde altyapının yeniden inşa edilmesi için kullanılacağını belirtti.
Nobel Barış Ödülü'nü kazananlara Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta tören düzenleniyor. Törende, ödül alanlara 8 milyon İsveç kronu (yaklaşık 930 bin dolar) tutarında ödül dağıtılıyor.
Norveç Nobel Komitesi, bu yılki Barış Ödülü'ne 2010'dan bu yana iktidarda bulunan Santos'u layık görmüştü.
Komite tarafından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanılmıştı:
"Bu yılki Barış Ödülü'ne, ülkesinde 50 yıldan uzun süren ve en az 220 bin kişinin yaşamını yitirmesine ve 6 milyon kişinin de yerlerinden olmasına neden olan iç savaşı sona erdirmek için kararlı bir biçimde çaba harcayan Devlet Başkanı Santos layık görüldü. Ödül, aynı zamanda yaşadıkları büyük güçlükler ve suistimallere karşın adil bir barış umudundan vazgeçmeyen Kolombiya halkına, sivil savaşın sayısız kurbanının yakınlarına ve barış sürecine katkıda bulunan tüm taraflara bir armağan olarak görülmelidir. Her ne kadar barış anlaşması tartışmalara yol açtıysa da Santos, Kolombiyalı seçmenlere barış anlaşmasıyla ilgili fikirlerini referandumda dile getirmeleri için olanak tanıyarak önemli bir rol oynamıştır. "
Kolombiya hükümeti ile FARC arasında 4 yıldır Küba'da süren ve barış anlaşmasıyla sonuçlanan müzakereler çerçevesinde taraflar, 29 Ağustos'ta ateşkes ilan etmişti. Barış anlaşmasıyla ateşkesin kalıcı olması öngörülüyordu. Ülkede 52 yıldır süren çatışmaları bitirmesi öngörülen barış anlaşması, 2 Ekim'de yapılan referandumda yüzde 50,2'lik bir oranla reddedilmişti. Eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin başını çektiği "hayır" taraftarları, anlaşmayla FARC'a çok fazla taviz verildiğini savunmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.