Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

1 milyar dolarlık 'hayali ihracat' operasyonu

İstanbul'da Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, çok sayıda adrese eş zamanlı olarak yapılan baskında, hayali ihracat yaptıkları iddia edilen 49 şüpheli gözaltına alındı.
1 milyar dolarlık 'hayali ihracat' operasyonu
29 Mart 2016 16:07:00
İstanbul'da Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, çok sayıda adrese eş zamanlı olarak yapılan baskında, hayali ihracat yaptıkları iddia edilen 49 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul merkezli 29 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, 2013'ten bu yana sahte fatura ve evrak düzenleyerek gerçekleştirdikleri hayali ihracatla devleti yaklaşık 1 milyar dolar zarara uğrattıkları öne sürülen aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 49 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 12 şirketin, başta Avrupa Birliği üyesi ülkeler olmak üzere birçok ülkeye, tekstil ürünleri ve ayakkabı yerine, konteynerlere koydukları tuğla ve mobilyaları sahte fatura ve evrakla gönderdikleri iddiası üzerine harekete geçti.

Ekipler, incelemeler doğrultusunda, söz konusu kişilerin örgütlü olarak 2013'ten itibaren gerçekleştirdiği hayali ihracatlarla yaklaşık 1 milyar dolarlık vergi usulsüzlüğü yaptığını tespit etti.

Soruşturma kapsamında çalışmalarını tamamlayan ekipler, şebeke liderleri olduğu öne sürülen İ.S, N.B. ve İ.P'nin de arasında bulunduğu 92 kişinin yakalanması için 29 ilde eş zamanlı operasyon başlattı. Operasyonda, İ.S. ve N.B, vergi dairesinde müdür yardımcısı olduğu belirtilen M.G. ile gümrük şefi Ş.Y. ve İ.H'nin de arasında yer aldığı 49 şüpheli gözaltına alındı.

Arananların arasında vergi rekortmeni de var

Şüphelilerin hayali ihracattan sağladığı haksız kazancın yanı sıra, yurtdışından satın aldığı ürünleri de yurtiçinde yüksek fiyattan piyasaya sürdüğü kaydedildi. Şebekenin kurduğu nakliye şirketleriyle Türkiye'ye gelen turist ve yabancıların eşyalarını yurtdışına taşıdığı ve bu malları da sahte evrakla kendi ihraç ürünleriymiş gibi göstererek, bundan da haksız kazanç sağladığı belirtildi. Şüphelilerin Ortadoğu ve Afrika ülkelerine gönderilen Kur'an-ı Kerim'leri tekstil ürünü gibi göstererek, haksız vergi indirimi sağladığı da bildirildi.

Öte yandan, aranmasına devam edilen İ.P'nin geçmişte bir ilde vergi rekortmeni olduğu öğrenildi.

Bu arada, operasyon kapsamında Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince Muratlı'da gözaltına alınan M.G. de İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

Gözaltına alınanların emniyetteki işlemleri devam ederken, diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin