'Türkiye bize babamız gibi davrandı'
Myanmar askerleri ve Budist milliyetçilerce başlatılan katliamlardan kaçarak 11 günde Bangladeş'e gelen Arakanlı medrese eğitimcisi molla Muhammed Haris, büyük destek gördükleri Türkiye'nin kendilerine "bir baba gibi" davrandığını söyledi.
Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki kamplarda kalan 35 yaşındaki Haris, Myanmar askerleri ve Budist milliyetçilerce 25 Ağustos'ta başlatılan katliamlardan kaçarak 11 günde Bangladeş sınırına gelişinin hikayesini AA muhabirine anlattı.
Arakan'da yaşarken medreselerde İslam ilimleri öğrettiğini belirten Haris, "Myanmar askerleri bir gece vakti köyümüze saldırdı. Askerler köyün bütün mollalarını ve eğitimli kişilerini bir araya topladı. Myanmar askerleri, köyün mollalarını ve eğitimli kişilerini hükümet karşıtı ve terörist olmakla suçladı. Ellerimize askeri tüfekler verip fotoğrafımızı çektiler. Teröristmişiz algısı oluşturmaya çalıştılar ama burunlarının dibinde çektiler bizi." diye konuştu.
"Sadece kıyafet aldık yanımıza"Aynı günün akşamı, askerlerin mollaları bir ofiste topladığını aktaran Haris, şunları kaydetti:
"'Eğer giderseniz evinize dokunmayız, yakmayız' dediler ama evimiz kalmadı zaten. Kalmaya devam edersek, biz evin içindeyken yakacaklarını söylediler. Herkes aynı gece köyü terk etti. Sadece kıyafet aldık yanımıza, kıymetli bir şey almadık. Halk, orman içerisinde farklı yönlere kaçıştı. Kaçış esnasında aileler birbirlerini kaybetti. Çocukların çoğunluğu ormanda kaldı. Askerler çocukların kafalarını ağaçlara vurarak çocukları şehit etti. Kaçmayı başaran çocuklar ise kamplarda yaşam mücadelesi veriyor."
Diğer mollaların da kendisiyle 11 günde Bangladeş sınırına geldiğini vurgulayan Haris, bu süreçte Katarlıların yardım ettiğini söyledi.
Türkiye'nin Arakanlı Müslümanlara verdiği destekten memnuniyet duyduklarını ifade eden Haris, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini Myanmar'da duyduklarını belirtti. Haris, "Türkiye bize babamız gibi davrandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bizim problemlerimizle çok yakından ilgilendi. Arakanlı Müslümanlar için yapılan yardım organizasyonlarını da destekledi." diye konuştu.
Haris, ülkesinde medresede eğitim verdiğini dile getirerek, "Şu anda ise kamplarda, camide imamlık yapıyorum." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.