'Mavi Balina' bir can daha aldı! Mavi Balina nedir?
Gençelr arasında hızla yayılan ve dünya çapında da bir kitleye ulaşan Mavi Balina oyunu ülkemizde de gençlerin ölümüne sebep oluyor. Peki bu mavi balina oyunu nedir?
Mavi Balina'nın son kurbanı Bursa'da yaşayan 16 yaşındaki bir genç oldu.
Bursa'da 16 yaşındaki genç, Mavi Balina oyunu yüzünden ölüme sürüklendi. Oyunun komutları gereği intihar etmesi istenen genç, evinin yakınlarındaki bir halı sahanın demirlerine iple kendini asarak canına kıydı.
Gençler arasında yayılan ve dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla bağdaştırılan "Mavi Balina" isimli oyununun kurucusu Rusya'da 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak "oyunla" ilişkilendirilen ölümler sonlanmadı.
TÜRKİYE'DE 142 ÖLÜMDE MAVİ BALİNA ŞÜPHESİ VAR
Bugüne kadar Türkiye'de 142 gencin intiharıyla bağlantılı olabileceği iddia edilen Mavi Balina oyunu, son olarak Bursalı 16 yaşındaki A.P.'nin felaketi oldu. İddiaya göre olay, geçtiğimiz Pazartesi akşamı merkez Osmangazi ilçesi Panayır Mahallesi'nde meydana geldi. Tır şoförü Murat P.'nin 6 çocuğundan biri olan A.P., evlerine gittiği arkadaşı B.K. ile birlikte "Mavi Balina" oyunu oynadı. Oyunun son komutu olan intihar emrini yerine getirmek için harekete geçen genç, evden bir sandalye ve siyah çamaşır ipi alarak arkadaşı B.K. ile birlikte her gün top koşturdukları halı sahaya gitti. A.P., götürdükleri ipi halı sahanın tellerine bağlayıp, sandalyeye çıkarak kendini astı. Arkadaşının ölümüne tanık olan B.K. sinir krizi geçirdi. Halı sahada top oynayan çocukların ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. B.K., ambulansla hastaneye kaldırıldı. A,P.'nin cesedi ise otopsi yapılmak üzere Bursa Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Olayla ilgili inceleme başlatan polis, B.K.'nin bilgisayarına el koydu. Öte yandan, oyunun 50'inci bölümünün ardından intiharı istenen 16 yaşındaki A.P. ve arkadaşı B.K.'nın halı sahaya gitmeleri çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerası tarafından görüntülendi.
A.P.'nin iyi bir kişiliğe sahip olduğunu belirten amcası Ömer Faruk P., "Yeğenim, lise eğitimini devam ederken yarım bıraktı. Olay günü daha önceden birlikte okuduğu arkadaşlarının yanına giderek helallik istemiş. Daha sonra öğrendiğimize göre arkadaşı B.'nin evinde bilgisayarda Mavi Balina oyununu oynuyorlarmış. Hatta bilgisayarda oyun izlerken odanın kapısını kilitlemişler. B. anne ve babasını odaya sokmuyormuş. Daha sonra evden ayrıldılar. Kamera görüntüsünde A.'nın B. ile birlikte olay yerine giderken ellerinde sehpa ve ip olduğu görülüyor. Bu bir cinayet. Olayı zaten Cinayet Bürosu ekipleri araştırıyor. B.'nin iyileşip, sağlığına kavuşmasıyla konu netlik kazanacak" dedi.
Olaydan sonra hastanede tedavi altına alınan B.K.'nın annesinin sosyal medya hesabından oğlunun hastanedeki fotoğrafını paylaşıp altına, "Oğlumu Mavi Balina oyunu bu hale getirdi" notunu yazması dikkat çekti.
Bursa'da yaşanan olayla birlikte bugüne dek Türkiye'de 143 gencin intiharıyla bağlantılı olabileceği ifade edilen Mavi Balina oyununda katılımcılardan çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50. günün sonunda ise kişiye son aşama olan "yüksekten atlayarak ya da kendini asarak" intihar etme komutu veriliyor. "Mavi Balina" adlı oyunda yönetici konumunda olan kişilerin kişisel bilgilerini ele geçirdikleri kurbanlarına şantaj da yaptığı, bu şekilde oyunda kalmaya zorladıkları iddia ediliyor.
MAVİ BALİNA OYUNU NEDİR?
Oyunun orijinal adı Siniy Kit. Bu ismin Rus rock grubu Lumen'in bir şarkısından alındığı düşünülüyor. Şarkının sözlerinde "Neden çığlık atarsın / Kimse sesini duymazken / Konu ne, konu ne" diyor. Şarkı "ağı delip geçemeyen devasa bir mavi balinanın" öyküsünü anlatıyor.
Bu oyuna bir şekilde katılan kişilerden, çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50. günün sonunda da kişiye son aşama olan "yüksekten atlayarak ya da kendini asarak" intihar etme komutu veriliyor.
Oyunun adıyla ilgili ortaya atılan bir başka iddia da zaman zaman balinaların açıklanamaz şekilde karaya vurup intihar eden hayvanlar olması.
Oyunun hızla yayılmış olmasında sosyal medya önemli rol oynuyor. Özellikle 10-14 yaş arasındaki gençler hedef alınıyor. Bu oyunu düzenleyenler, belli etiketler kullanarak ya da sıkça ziyaret edilen gruplara mesaj atarak gençleri oyuna dahil etmeye çalışıyor.
Bu oyun, Rusya'da ilk kez araştırmacı bir gazetecinin 12 yaşındaki bir kız çocuğunun intiharının ardından yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkarıldı. Rusya'da 2016 yılında Nisan ve Kasım ayları arasında 130'dan fazla çocuk intihar etti.
Gazeteci, Mayıs 2016'da ergenler arasında bu tarz oyunların oldukça popüler olduğunu ve bu gençlerin internette kendi aralarında iletişim kurabildikleri çok sayıda "ölüm grubunun" bulunduğunu tespit etti.
Çocukları intihara sürükleyen bu oyun, genellikle Rus sosyal medya sitesi Vkontakte ve Instagram üzerinden yayılıyor. Dünyanın farklı yerlerinde bu oyunla ilgili alınan önlemleri derledik:
Sosyal medya siteleri, özellikle Mavi Balina oyunuyla bağlantılı olduğu söylenen intihar vakalarının artmasının ardından çeşitli önlemler aldılar.
Tumblr, özellikle Mayıs 2016'da site içerisinde Mavi Balina bağlantılı aramaların çok ciddi miktarda arttığını tespit etti. Bunun üzerine site, arama sonuçlarını göstermeden önce kullanıcıya bir uyarı mesajı vermeye başladı. Bu mesajda, kullanıcının bulunduğu ülkede psikolojik destek için arayabileceği ücretsiz telefon numaraları gösteriliyor.
YouTube da aynı şekilde "Mavi Balina" kelimeleriyle arama yapıldığında benzer bir pencere açılıyor. Instagram'da da Mavi Balina ile bağlantılı etiketlerle ilgili arama yapıldığında kullanıcıya üç seçenek sunan bir pencere açılıyor. "Yardımcı olabilir miyiz?" başlıklı pencerede Yardım Alma, Sonuçların Görüntülenmesi ve İptal olmak üzere üç seçenek yer alıyor. Ancak bu uyarıların İngilizce terimlerle, yani #BlueWhale olarak arandığında görüldüğü, Türkçe Mavi Balina kelimeleriyle arama yapıldığında ise çıkmadığı anlaşıldı.
ÇOCUKLAR NEDEN MAVİ BALİNA OYUNUNA İLGİ GÖSTERİYOR?
Çocukların bu tür oyunları oynamasının bir sebebinin de merak olduğuna değinen Kocaeli Üniversitesi Uygulama ve Araştırma hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Doç. Dr. Nursu Çakın Memik ise, "Mavi Balina, bu tarz bilgisayar oyunları ve bu riskli davranışlar buz dağının görünen kısmı sadece. Altta yatan bir sürü faktör var aslında. 'Çocuk buna neden ihtiyaç duyuyor, yapabileceği daha sağlıklı neler var?' sorularını cevaplamak gerekir. Ailenin bunu fark etmesi gerekiyor. O nedenle bu Mavi Balina oyunu merak konusu tabi ki. İnsanlar ismini bile telaffuz etmek istemiyor bazen. Çünkü insanlar bunun üzerinde konuştukça daha çok merak ediyorlar, araştırıyorlar ve kendilerini bu oyunun içinde buluyorlar" şeklide konuştu.
Oyunu çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Memik, çocukların bu tür oyunlara yönetiminin nasıl giderileceğine değinerek, "Eğer aile çocuğunun Mavi Balina gibi riskli oyunlar oynadığını fark ediyorsak, mutlaka o ailenin bir uzmandan yardım alması gerektiğini biz öneriyoruz. Çünkü çözümü için sistemli bir şekilde ilerlemek gerekiyor. 'Bu çocuk neden böyle bir oyunu oynama sebebi duyuyor?' gibi soruları saptamak lazım ve yavaş yavaş ilerlemek gerekiyor" şeklinde konuştu.
Ebeveynlerin çocuğunun bu tür oyunları nasıl fark edebileceği hakkında bilgi veren Memik, "Eğer çocuk aileden birazda kopuyorsa, biraz daha uzaklaşıyorsa, endişeliyse, gece uykuları bölünüyorsa, özellikle gece bilgisayarda vakit geçiriyorsa anne ve babanın şüphelenmesi lazım. Sürekli anne ve babanın çocuğunun başında olması gerekmiyor ama arada onu takip etmesi, bazı şeylerin farkında olması gerekir. Anne ve baba çocuğu tanıyorsa çocuğundaki değişiklikleri gözlemler" ifadelerine yer verdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.