'İhracat rekoru kıracağız'
Ulusoy, 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'nin un ihracatının çok hızlı bir şekilde yükseldiğini kaydederek, son 5 yılda bunun zirve yaptığını söyledi.
Beş yıldır Türkiye'nin dünya un ihracatı şampiyonu olduğunu dile getiren Ulusoy, özellikle son yıllarda un ihraç etmek için buğday ithal edildiğini aktardı.
Ulusoy, Türkiye'nin uzun dönem buğday üretim ortalamasının kendisine yeterli olduğunu ifade ederek, ülkede yılda 19 milyon ton buğday tüketildiği, 2015'te 22,5 milyon, 2016'da 20,5 milyon ton buğday üretildiği bilgisini verdi.
Eren Günhan Ulusoy, 2002 yılında 253 bin ton olan un ihracatının, 15 yılda 14 kat artarak 3,5 milyon tona yükseldiğini, ihracattan elde edilen gelirin 47 milyon dolardan 22 kat artarak 1 milyar 80 milyon dolara çıktığını anlattı.
Son 10 yılda un ihraç edilen ülke sayısının 160'a ulaştığını dile getiren Ulusoy, bu ülkelerde dünya nüfusunun yüzde 92'sinin yaşadığını, dünyadaki her 10 kişiden 9'unun bulunduğu bölgelere Türk ununun ulaştığını vurguladı.
"İlk 8 ayda 698 milyon dolarlık un ihraç edildi"Ulusoy, geçen yıl 1 milyar 80 milyon dolarlık 3,5 milyon ton un ihraç edildiğini anımsatarak, bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3'lük tonaj artışı yaşandığını söyledi.
Yüzde 3'lük tonaj artışının düşük görülebileceğini belirten Ulusoy, "Ancak geçen yıl 2015'e göre yüzde 28'lik artış yakalamıştık. 2017'de geçen yıl yakaladığımız artışı muhafaza etmeye çalışıyoruz." dedi.
- Ulusoy, "İlk 8 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 2 milyon 302 bin tonluk un ihracat yaptık. Bu ihracattan 698 milyon dolarlık gelir elde ettik. Geçen yıl bu rakamlar 2 milyon 220 bin ton ve 693 milyon dolardı. Tonaj artışımız daha fazla. Bu gelirde o kadar yüksek değil. Çünkü birim fiyatlarda bir düşüş söz konusu." diye konuştu.
Ulusoy, ihracatın dağılımında özellikle Afrika kıtasının payını giderek artırdığını kaydederek, geçen yıl genel ihracattan yüzde 29 pay alan Afrika'nın rakamının yüzde 35'e yükseldiğini vurguladı.
Özellikle Angola piyasasının un sanayisi için hedef pazar olduğunu ve burada ciddi bir artış yakaladıklarını belirterek, Türk uncusunun tüm dünyada ulaşamadığı pazar kalmadığının altını çizdi.
Ulusoy, bu yılki hedeflerinin yüzde 5 artışla 3 milyon 675 bin ton un ihracatı olduğunu belirterek, bu hedefe ulaştıklarında dünyadaki pazarın yüzde 35'ini elde etmiş olacaklarını söyledi.
Un sattıkları 160 ülkede derinleşmeden bu rekorun mümkün olmayacağını vurgulayan Ulusoy, "Yani 2017'de yeni bir ihracat rekoru kıracağız. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. İlk 8 aylık rakamlar da bize yeni rekor geleceğini gösteriyor." dedi.
"Dünya un pazarının 3'te birine hakimiz"Ulusoy, dünya genelinde ülkeler arasında alınıp satılan ve ihracata konu olan un miktarının 11 milyon ton olduğunu kaydederek, "Geçen yıl 3,5 milyon tonunu biz satmışız. Bu yıl da 3,7 milyon tona yaklaşacağız. Yani dünya un ihracatının 3'te birini biz yapıyoruz." dedi.
- Dünya un piyasasına hakim olmalarının nedenlerinin başında "Türkiyenin bir tarım ülkesi olmasının" geldiğini dile getiren Ulusoy, buğday üretiminde 21,8 milyon ton gibi ciddi bir üretim yapıldığından bahsetti.
Ulusoy, "Ayrıca Türkiye'nin un sanayisinin geçmişinin çok eskiye dayanması, güçlü bir yapısı bulunması ve yüksek bir kapasiteye sahip olması da hakimiyetimizi güçlendiren ciddi etkenlerden." diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.