Dolar (USD)
32.63
Euro (EUR)
35.33
Gram Altın
2507.70
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Ekonomimiz etkilenmeden yoluna devam ediyor'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,resmi ziyarette bulunduğu Senegal'de, katıldığı Türkiye-Senegal İş Forumu'nda Türkiye ekonomisine ve Senegal ile ticari ilişkilere değindi.
'Ekonomimiz etkilenmeden yoluna devam ediyor'
02 Mart 2018 00:21:00
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,resmi ziyarette bulunduğu Senegal'de, katıldığı Türkiye-Senegal İş Forumu'nda Türkiye ekonomisine ve Senegal ile ticari ilişkilere değindi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Senegal'de düzenlenen Türkiye-Senegal İş Forumu'na katıldı. Senegal'e 2013 yılında başbakanlığı döneminde gerçekleştirdiği ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ticaret için bir hedef belirlendiğini hatırlatan Erdoğan, "2017 yılında ülkelerimiz arasındaki ikili ticaret hacminin 250 milyon dolara ulaşmasıyla belirlediğimiz hedefi yakalamış olduk. Ancak bu rakamın ülkelerimiz arasındaki gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzak olduğuna inanıyorum. Yeni hedefler ışığında ve ortak gayretle bu rakamın çok daha ötesine geçebiliriz. Bugünkü görüşmelerimizde de 400 milyon dolar hedefini ortaya koyduk. Ticaretimizin büyümesi kadar dengeli gelişmesi de önemlidir. Türkiye dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G-20'nin üyesidir. Satın alım paritesine göre ise dünyanın en büyük 13. ekonomisidir. 2017 yılında OECD ülkeleri arasında en yüksek kalkınma hızına sahip ülke olduk. Bu veriler Türkiye'nin büyük bir pazar olduğunu ve Senegalli üreticilere önemli fırsatlar sunabileceğini ortaya koyuyor. Senegal'de üretilen ürünler için Türkiye'nin büyük bir pazar olabileceği gibi bunların başka pazarlara ülkemiz üzerinden ihraç edilmesi de mümkündür" diye konuştu.

"Bizim önerdiğimiz serbest ticaret anlaşması asimetrik bir anlaşmadır"

Geçen hafta İstanbul'da Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu'nun ilk kez düzenlendiğini belirten Erdoğan, "Bu toplantıda bölge ile ticari ilişkilerimizi nasıl geliştireceğimiz konusu enine boyuna tartışıldı. Forum sırasında Ekonomi Bakanımız Sayın Zeybekci, Türkiye ile Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu arasında serbest ticaret anlaşması akdedilmesini teklif etti. Bizim önerdiğimiz serbest ticaret anlaşması asimetrik bir anlaşmadır. Bu anlaşmanın şartlarını ve sınırlarını Afrikalı kardeşlerimiz belirleyecektir. Türkiye'de bu bölgede üretilen ürünler birbirini tamamlayan mahiyete sahiptir. Dolayısıyla teklif ettiğimiz serbest ticaret anlaşması her iki tarafın da yararına olacaktır" şeklinde konuştu.

"Ekonomimiz yaşadığımız pek çok sınamadan etkilenmeyerek yoluna devam ediyor"

Türkiye'nin ekonomik alt yapısının istikrarsızlıklara dayanabilecek güce sahip olduğunun defalarca ispat edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hala yaşadığımız pek çok sorundan ve sınamadan da ekonomimiz etkilenmeyerek yoluna devam ediyor. 15 Temmuz 2016'da FETÖ terör örgütünün gerçekleştirdiği darbe teşebbüsünün dahi ekonomimize etkisi sınırlı olmuştur. Hala ülkemiz 3,5 milyon Suriyeli mülteciyi barındırıyor. Sınırlarımızı terör örgütlerinden korumak için çeşitli bölgelerde askeri harekatlar yürütüyoruz. Bütün bunlara rağmen ekonomik göstergelerimizin hepsi de olumludur. Türkiye'nin kendine özgü kalkınma modeli vardır. Tecrübelerimizi Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız" diye konuştu.