Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'25 yıl boyunca Türk bayrağı dalgalanacak'

Senegal'de 8 yıldır tamamlanamayan havalimanını Türkler 8 ayda bitirdi. Havalimanının açılışında konuşan Bakan Arslan, 575 milyon Euro'luk yatırımla hayata geçen havalimanının işletmesini 25 yıl Türkler'in yapacağını söyledi.
'25 yıl boyunca Türk bayrağı dalgalanacak'
09 Aralık 2017 08:32:00
Senegal'de 8 yıldır tamamlanamayan havalimanını Türkler 8 ayda bitirdi. Havalimanının açılışında konuşan Bakan Arslan, 575 milyon Euro'luk yatırımla hayata geçen havalimanının işletmesini 25 yıl Türkler'in yapacağını söyledi.

Senegal'de 2008 yılından bu yana bitirilemeyen Uluslararası Blaise Diagne Havalimanı'nı Türkler 8 ayda bitirdi. Başkent Dakar'daki havalimanı açılışına, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Gambiya Devlet Başkanı Adama Barrow, Gine-Bissau Devlet Başkanı Jose Mario Vaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, Türk firmaların temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Dakar'ın yeni kentleşme projesi kapsamında şehre 40 kilometre mesafede inşa edilen 3 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanının Afrika'yı Avrupa'ya bağlayacak geçiş noktası olacağı tahmin ediliyor.

25 YIL TÜRK BAYRAĞI

Açılışa katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Senegal'de açılan toplam yatırım değeri 575 milyon Euro olan Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı'nı 25 yıl boyunca Türklerin işleteceğini belirterek, "Senegal ve bu coğrafyadaki ölçeğe göre 42 bin metrekare kapalı alanı olan bu terminalde toplamda 10 milyon yolcuya hizmet verecek olan bu havaalanı çok önemli" dedi. Arslan, "Burayı 25 yıl boyunca Türkler işletecek, 25 yıl boyunca Türk bayrağı dalgalanacak. Bayrak dalgalandırmanın, artık askeri olarak bir yerlere gidip bayrak asmanın ötesine geçtik. Ekonomik olarak bayrak dalgalandırmak çok önemli. Bu, ekonomik büyümenin de başka coğrafyalarda yayılabilmenizin de göstergesi" diye konuştu.

ÖNEMLİ BİR NOKTADA

Havalimanının açılış töreninde konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Senegal'in kendileri için sadece potansiyeli bulunan, gelişmekte olan bir ülke değil aynı zamanda Batı Afrika'nın dünyaya açılan kapısı olduğunu belirterek, "Limak olarak Mozambik ve Fildişi'nde iki çimento fabrikası kurduk. Şimdi ise Senegal'deyiz" dedi. Özdemir, şirket olarak havalimanı inşaatı ve işletmeciliğinin yanı sıra inşaat, altyapı yatırımları, enerji, turizm ve çimento sektörlerinde de faaliyet gösterdiklerini aktararak, "Bu sektörlerle ilgili Senegal ve diğer Afrika ülkelerindeki yatırımları yakından takip etmekteyiz. Senegal'de faaliyette bulunduğumuz diğer sektörlerle ilgili olarak da yeni yatırımlar yapmaya hazırız" dedi.

SENEGAL KONGRE MERKEZİ'Nİ 11 AYDA TAMAMLAYINCA İŞİ ALDI

Senegal Cumhurbaşkanı Sall, Summa'nın 2013'te Ekvator Ginesi'nde yaptığı kongre merkezini beğenerek aynı kongre merkezinden Dakar'a da istediğini söylemiş ve projenin tamamlanması için 1 yıl vermişti. Ancak şirket, kongre merkezini 11 ayda tamamlayınca, Afrika çapında büyük ilgi çekmişti. 2014 Frankafoni Zirvesi'nin de yapıldığı kongre merkezinin kısa sürede tamamlanması Afrika'da büyük yankı uyandırmıştı. Ülkedeki faaliyetlerine devam eden Summa'ya 2016'da Suudi Arabistanlı bir şirket tarafından 2008'den bu yana tamamlanamayan Blaise Diagne Havalimanı inşaatının bitirilmesi teklif edilmişti. Teklifi Limak iş birliğiyle kabul eden Summa, projeyi Nisan 2016'da devralarak inşaata Eylül 2016'da başlamıştı.