Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.56
Gram Altın
2972.19
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Nene Hatun Gemisi Çanakkale'de!

Çanakkale'deki orman yangınlarına müdahale için İstanbul'dan yola çıkan Nene Hatun Gemisi şehre ulaştı, Merkez İskelesi'nde konuşlandırıldı.
Nene Hatun Gemisi Çanakkale'de!
23 Ağustos 2023 10:14:57
Çanakkale'deki orman yangınlarına müdahale için İstanbul'dan yola çıkan Nene Hatun Gemisi şehre ulaştı, Merkez İskelesi'nde konuşlandırıldı.

Alevlere müdahalede bulunan uçak ve helikopterlerin denizden su alabilmesi için Çanakkale Boğazı'ndaki gemi trafiği saat 03.15'ten itibaren geçici olarak çift yönlü askıya alındı

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü açıklama yaptı

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Çanakkale'deki orman yangınına müdahale için atılan adımlara ilişkin bilgi verdi.

Açıklamada, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait ülkemizin ilk acil müdahale gemisi olan Nene Hatun Gemi'miz, denizden müdahaleye ihtiyaç olduğu durumda görev yapmak üzere emre hazır olarak Çanakkale Merkez İskelesi'nde konuşlandırıldı." ifadesi kullanıldı.

Çanakkale Boğazı geçici olarak trafiğe kapatıldı

Ayrıca, orman yangını nedeniyle havadan müdahale araçlarının denizden su alabilmesini teminen Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, saat 03.15'ten itibaren geçici olarak çift yönlü askıya alındığı kaydedildi.

nenehatun_17e454c59d1790b0aaf928b187b45c42.jpg

Nene Hatun Gemi'si ne zaman inşa edildi?

Nene Hatun (gemi), Türkiye'nin bir acil kurtarma gemisidir. 21 Kasım 2014 tarihinde denize indirilen Nene Hatun gemisi halen Türkiye'nin en büyük ve kapsamlı acil kurtarma ve itfaiye gemisi olarak (ve aynı zamanda ilki olarak) hizmettedir. 'Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün sahibi olduğu ve işlettiği Yalova'da inşa edilmiş 2015 yılında hizmete açılmıştır. İçerisinde olası bir kurtarma sonrası acil sağlık hizmeti için 20 yataklı hastane ve saatte 9 bin 600 metreküp su basabilen yatay 150 metre, dikey 70 metre su püskürtebilen haiz yangın söndürme sistemi bulunuyor. Bir adet heliport ruhsatı bulunan "Nene Hatun"da, 11 ton ağırlığa kadar helikopterin iniş yapabileceği bir helikopter pisti yer alıyor. Bordalarında bulunan kollar sayesinde Deniz kirliliğine müdahale yeteneği ve 1000 metreküp kadar atık taşıma kapasitesine sahip olan gemide, kirlilik ölçüm laboratuvarı ve 25 ton kapasiteli güverte kreyni mevcut.

anakkale_2ad67c94d1bd8abdd57df4f12869262d.jpg

Söndürme çalışmaları

Orman yangını söndürme, orman yangınının meydana geldiği alanda mevcut olan teknolojilere bağlıdır. Daha az gelişmiş ülkelerde kullanılan teknikler, kum atmak veya ateşi sopalarla veya palmiye yapraklarıyla dövmek kadar basit olabilir.Daha gelişmiş ülkelerde, artan teknolojik kapasite nedeniyle bastırma yöntemleri değişir. Gümüş iyodür kar yağışını teşvik etmek için kullanılabilir, yangın geciktiriciler ve su insansız hava aracı'ları, uçaklar ve helikopterler ile yangınların üzerine atılabilir.Yangının tamamen bastırılması artık bir beklenti değil, ancak orman yangınlarının çoğu genellikle kontrolden çıkmadan önce söndürülür. Her yıl 10,000 yeni orman yangınının %99'undan fazlası kontrol altına alınsa da aşırı hava koşullarında kaçan orman yangınlarını, hava koşullarında bir değişiklik olmadan bastırmak zordur. Kanada ve ABD'deki orman yangınları yılda ortalama 54.500 kilometrekare (13.000.000 akre) alanı yakar. Her şeyden önce, orman yangınlarıyla mücadele ölümcül olabilir. Bir orman yangınının yanan cephesi de beklenmedik bir şekilde yön değiştirebilir ve yangın aralarına sıçrayabilir. Yoğun ısı ve duman, yangınları özellikle tehlikeli hale getirebilecek şekilde yönelim bozukluğuna ve yangının yönünün algılanmasına neden olabilir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde Montana'daki 1949 Mann Gulch yangını sırasında, on üç dumancı iletişim bağlantılarını kaybettiklerinde şaşırdılar, yangın tarafından ele geçirildiler ve öldüler. Avustralya'da Şubat 2009 Victoria orman yangınları’nda , en az 173 kişi öldü ve orman yangını tarafından yutulduğunda 2,029'dan fazla ev ve 3,500 yapı kaybedildi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin