Kuru meyve ihracatında altın dönem
Ege İhracatçı Birliklerinden derlediği verilere göre, Türkiye, kuru üzümde geçen sezonun başlangıç tarihi 1 Eylül 2019'dan 30 Ağustos 2020'ye kadar olan dönemde 70'in üzerinde ülkeye ihracat yaptı. Ağırlıklı olarak Ege Bölgesi'nden yapılan ihracattan 510 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.
İhracatın yüzde 25'den fazlası İngiltere'ye
Kuru üzümde en fazla ihracat geleneksel pazar olan İngiltere'ye yapıldı. Geçen sezon bu ülkeye 154 milyon dolarlık kuru üzüm ihracatına imza atıldı. İngiltere'yi 60 milyon dolarla Almanya ve 49 milyon dolarla Hollanda izledi.
Geçen sezon en dikkat çekici artış ise yaş meyve ve sebzenin en büyük ihraç pazarı olan Rusya'da gerçekleşti. Bu ülkeye kuru üzüm ihracatı yüzde 15 artarak 5 milyon 171 bin dolara çıktı.
Kuru üzümde bu yıl 271 bin ton ürün beklenirken yeni sezonda ihracatın ilk haftası geride kaldı. Sezon sonunda ise yeniden yarım milyar doları aşmak hedefleniyor.
Kuru kayısıda Çin'e ihracat yüzde 66 arttı
Türkiye'nin üretiminde ve ihracatında lider olduğu bir diğer ürün kuru kayısıda da geçen sezon 80'in üzerinde ülkede Türk kayısı sofraları süsledi.
Sezonun başladığı 1 Ağustos 2019'dan 31 Temmuz 2020 'ye kadar olan dönemde kayısı ihracatı bir önceki sezona göre yüzde 1 artarak 250 milyon 802 bin dolardan 253 milyon 392 bin dolara çıktı.
Kuru kayısı ihracatında ilk sırada 24 milyon dolarla Almanya yer aldı. Bu ülkeyi 22,5 milyon dolarla Fransa ve 13,5 milyon dolarla İngiltere takip etti.
Kuru kayısıda en dikkat çekici artış ise Çin pazarında yaşandı. Bu ülkeye yapılan ihracat bir önceki sezona göre yüzde 66 artarak 2 milyon 992 bin dolardan 4 milyon 981 bin dolara çıktı.
1 Ağustos 2020'den 5 Eylül 2020'ye kadar olan süreçte gerçekleştirilen kuru kayısı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 26 milyon 743 bin dolar oldu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.