İran'ın Gülistan eyaletinde bayram alışverişi hareketli geçiyor
Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı kentin ara sokaklarına kurulan meyve-sebze pazarlarının yanı sıra tatlı, şeker, kuruyemiş ve elbiselerin satıldığı Mihen Kavşağı'nda da alışveriş yoğunluğu yaşanıyor.
İran’ın diğer bölgelerine göre bayram hareketliliğinin daha fazla görüldüğü kentte havaların sıcak olması nedeniyle gündüz saatleri cadde ve sokaklarda sakinlik hakim oluyor.
Akşam saatleri itibarıyla serinleyen hava ile kentin esnafı, müşterileri için tezgahları hazırlamaya başlıyor.
Gündüz sakin olan sokaklar güneşin batmaya başlamasıyla yerini kalabalıklaşan topluluk ile satıcıların müşteri çağıran seslerine bırakıyor.
Çarşı ve pazara gelen müşteriler en çok kuruyemiş, tatlı, şeker ve çikolataya ilgi gösteriyor. Neredeyse her tezgahta fiyatların yüksek olmasından şikayet eden kadınların sıkı pazarlığını görmek mümkün.
Fiyatlarda indirim yapılmaması durumunda müşteriler iki kilo yerine bir kilo ürün almayı tercih ediyor.
Meyve, şeker, tatlı ve kuruyemiş tezgahlarına gösterilen ilgi, pahalılıktan dolayı kıyafet tezgahlarına pek gösterilmiyor.
Kurban Bayramı'nda çarşı ve pazarların bir diğer müdavimleri ise bileyiciler oluyor. Kimi dükkanında kimi açtığı seyyar tezgahlarda çalışan bileyiciler, kurban kesim hazırlıkları yapanlara hizmet veriyor. Bıçak, balta ve satırlar buralarda özenle bileniyor.
Bileyici Mehdi Habibli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayrama kadar her gün saat 14.00 ile 16.00 arasında bıçakları ücretsiz bilediklerini söyledi.
Habibli, bu geleneğe "salavati" dediklerini ve bunu farklı alanlarda iş yapan birçok kişinin devam ettirdiğini dile getirdi.
Gonbed-i Kavus’ta bayram alışverişinde daha çok kadınlar görülüyor. Yerel kıyafetler giyen ve kültürlerine has bir örtünme şekline sahip kadınlar, dükkan ve tezgahlar arasında gezerek ev ihtiyaçlarını temin ediyor.
Kentte ayrıca kadınların başlarına taktıkları başlıklar da dikkati çekiyor. Kelale şehrinde ikamet eden İsmail Celayir, başörtüsünün altına takılan “anag” ya da “anlag” denilen bu başlıkların kadınların evli olduğuna işaret ettiğini aktardı.
Celayir, kente gelenlerin bunu garipsediklerini ancak kendilerinin bu Türkmen geleneğinin devam ettirilmesinden memnun olduklarını dile getirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.