Dolar (USD)
35.36
Euro (EUR)
36.45
Gram Altın
2994.67
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Girit'te İsrail yapımı İHA düştü

Frontex'in Yunan Sahil Güvenliği'ne tahsis ettiği İsrail yapımı IAI Heron modeli insansız hava aracı (İHA), Girit açıklarında düştüğü açıklandı.
Girit'te İsrail yapımı İHA düştü
25 Ağustos 2023 11:36:31
Frontex'in Yunan Sahil Güvenliği'ne tahsis ettiği İsrail yapımı IAI Heron modeli insansız hava aracı (İHA), Girit açıklarında düştüğü açıklandı.

Avrupa Birliğine (AB) bağlı sınır koruma ajansı Frontex'e ait İsrail üretimi bir insansız hava aracı (İHA) Akdeniz'de düştü.

Frontex tarafından Yunan Sahil Güvenlik'e verilen İsrail yapımı IAI Heron tipi İHA'nın Girit açıklarında düştüğü bildirildi.

Bilinmeyen bir nedenle denize çakıldı

Bölge kaynaklarına göre, Frontex'e ait Heron İHA, Ege-Akdeniz çevresinde keşif misyonu icra ettiği sırada bilinmeyen bir sebeple denize çakıldı.

Frontex'in, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii yapımı olan IAI Heron İHA'sını 6 ay boyunca Ege Denizi'nde kıyı güvenliğini sağlamak hedefiyle kullanacağı belirtilmişti.

Ege Denizi'nde devriye atacak olan İHA'ların, Girit'teki askeri havaalanında bulunurken topladığı görüntüleri Yunan Sahil Güvenlik birimine ileteceği ifade edilmişti.

Yunan basınına dayandırılan habere göre, söz konusu İHA, Türkiye'den Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin rotasını gözlemlemede önemli bir rol üstlenecek.

İnsansız hava aracı nedir?

İnsansız hava aracı (İHA) veya dron (bazen orijinal İngilizce kökenli ismiyle drone, Türkçe telaffuz: fiziksel olarak içinde insan bulunmayan bir tür uçan araçtır. Bazen helikopter anlamındaki dikuçar sözcüğünün insansız hava aracı anlamında kullanıldığı da görülmektedir. İHA'ların en önemli ve olmazsa olmaz bileşeni, yer tabanlı bir kontrolör ile uçak arasında bir iletişim sistemdir.

İHA'lar iki sınıfa ayrılırlar: uzaktan kumanda edilerek uçanlar, kendiliğinden belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilenler. Keşif amaçlı üretilen İHA'lar günümüzde birçok saldırı görevinde de kullanılmaktadır. Militanlara karşı birçok başarılı saldırı gerçekleştiren bu hava araçları çoğu zaman sivil hedefleri de vurarak insan ölümlerine neden olmaktadır. Bunun yanında İHA'lar, son zamanlarda yangın söndürme amaçlı da kullanılmıştır.

Gelişmiş bağımsız kumandalara sahip

Günümüzde çok farklı şekil, ebat, konfigürasyon ve karakterde araçlar üretilmektedir. Tarihsel olarak bakıldığında basitçe İHA'lar birer "drone"dur. Ancak bağımsız kumanda sistemleri çok geliştirilmiştir. Bu maddenin amacı İHA'lar ile güdümlü füzelerin farklarını ortaya çıkartmaktır. Öncelikle İHA'lar tekrar kullanılabilir. Mürettebatsız olarak kontrol edilerek durmadan belli bir irtifada uçabilir.

Ayrıca bu araçlar jet motoru veya iki zamanlı motor yardımıyla uçar. Bunun yanında seyir füzeleri her ne kadar insansız ve uzaktan kumanda ile yönetiliyor olsalar bile İHA olarak sınıflandırılmazlar. İHA kısaltması bazı durumlarda İHAS (insansız hava araçları sistemleri) olarak genişletilmiştir. Amerikan Federal Havacılık Dairesi ise insansız uçuş sistemleri (İUS) adıyla genel bir sınıf belirlemiştir. Aslında bu sınıf ilk olarak Birleşik Devletler Donanması tarafından sadece uçakları değil onunla beraber yer sistemleri ve diğer elementleri de yansıtması amacıyla kullanmıştır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin