Filistinlilere götüren UNRWA'nın teslimatı İsrail tarafından engellendi
Yetkililerden alınan bilgiye göre, Türkiye, her yıl UNRWA üzerinden Filistinlilere yaptığı yardımlar çerçevesinde ajansa bir süre önce hibe ettiği un ve diğer kuru gıda malzemelerini Mersin Limanı'nda yetkililere teslim etti.
Teslimat sürecinin tamamlanmasından sonra UNRWA, Gazze'nin 4 haftalık ihtiyacına karşılık gelen yaklaşık 1100 konteynerden oluşan yardımları Mersin Limanı'na gönderdiği bir gemiye yükletti.
UNRWA'nın Filistinliler için un ve kuru gıda taşıyan gemisi yüklerin indirilmesi için İsrail makamlarının yönergeleri çerçevesinde Aşdod Limanı'na gitti.
Yükün bir miktarı limandan Filistinlilere ulaştırılmaya başlandıktan bir süre sonra İsrail makamları yardım operasyonunu durdurdu.
UNRWA'nın, yardımın dağıtımına devam edebilmek için İsrail makamlarıyla görüşmeye devam ederken, Türk makamlarının da İsrail'le temasa geçerek kalan yardımın dağıtılması için devreye girdiği öğrenildi.
Ajansın resmi internet sitesindeki bilgilere göre, Türkiye, 2013'ten bu yana UNRWA'nın Gazze Şeridi'nin ihtiyacı olan 70 bin ton üzerindeki unun sağlanması için her yıl bu miktarın neredeyse yüzde 15'i kadar katkıda bulunuyor.
UNRWA'nın işlevi ve İsrail'in iddiaları
BM üyesi devletlerin gönüllü katkılarıyla finanse edilen UNRWA, faaliyetlerine başladığı 1950'den bu yana Filistinli mültecilere gıda, sağlık, eğitim ve barınak gibi insani yardımları sağlayan ana kuruluş konumunda bulunuyor. Ajans, 5,9 milyon Filistinli mülteciye destek sağlıyor.
UNRWA, yaklaşık 74 yıldır Filistinlilerin yaralarını sarmaya çalışırken bu süreçte tesisleri defalarca İsrail tarafından vuruldu, tonlarca gıda ve ilaç yok edildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti.
UNRWA da İsrail'in iddialarına yönelik soruşturma başlatmıştı.
İsrail, UNRWA'nın operasyonlarının tamamen sonlandırılmasını ve bölgeden ayrılmasını istiyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.