Fas'taki depremde yıkılan dağ köyleri büyük trajedilere sahne oluyor
Merkez üssü Atlas Dağlarının içinden geçtiği El-Huz bölgesi olan depremde, en büyük yıkımı kırsal kesimde yer alan dağ köyleri yaşadı.
Normal şartlarda dahi ulaşılması zor olan bu köyler, depremin ardından yolların kapanmasıyla büyük trajedilere sahne oldu. Bu köylerden biri de Emin Taya köyü.
Dağdan kopan tonlarca ağırlığındaki kaya bir köyü yok etti
Dağdan kopan tonlarca ağırlığındaki kayanın köydeki evlerin üzerine yıkılması sonucu 83 kişi hayatını kaybetti.
İş makinalarının girmekte zorlandığı köyde, arama kurtarma çalışmalarının 6’ncı gününde iki kişinin cansız bedenine daha ulaşıldı.
AA ekibinin takip ettiği arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında kalanların sağ çıkarılması için çaba sarf ediliyor.
Köylülerin yardımlarıyla enkaz altında kalan annesini günlerce arayan bir kişinin de annesine ulaşılması için arama kurtarma ekiplerine yalvarması görenleri hüzne boğdu.
Köy sakinlerinden 52 yaşındaki Muhammed Uday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Alışveriş için köyden ayrılmıştım, bu nedenle deprem gecesi köyde değildim. Depremin ardından köye ulaştığımda ailemden birçok kayıp olduğunu öğrendim. Allah rahmetiyle muamele etsin inşallah." dedi.
Şahsi yardımlar arama kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor
Depremin ardından bölgeye yardım malzemeleri ulaştırmak isteyen yardımseverler, dar ve bakımsız köy yollarının trafiğe kapanmasına ve arama kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşmasına engel oluyor.
Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 35 kilometre olan Emin Taya köyüne ulaşmak yaklaşık iki saat sürüyor.
Dar yolları kapatan kayalar kaldırılmasına rağmen gelen kişisel yardımlardan dolayı yollarda uzun araç kuyrukları oluşuyor.
Emin Taya köyüne yardım ulaştıran ekipte yer alan 64 yaşındaki Abdurrahman Buhamza, "Kardeşlerimizi yalnız bırakamazdık, depremi duyar duymaz yardım malzemesi toplayıp yola çıktık. Allah hepimizi esirgesin. Burada şartlar çok zor. Allah yardımcıları olsun." ifadelerini kullandı.
Depremde kayıp sayısı artıyor
Yapılan son açıklamaya göre 7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle şu ana kadar 2 bin 946 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 674 kişi yaralandı.
Bu ağır hasara rağmen Fas’ın uluslararası yardım talebinde bulunmaması eleştirilere neden oldu.
Diğer ülkelerden gelecek ekiplerin organizasyonunda sıkıntı çıkabileceği için uluslararası yardım çağrısı yapmadıklarını belirten Faslı yetkililerin son açıklaması, "Fas yardıma ihtiyaç duyduğunda bunu duyuracaktır." oldu.
Şu ana kadar İspanya, İngiltere, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen arama kurtarma ekipleri deprem bölgesinde çalışıyor.
Türkiye’den İHH ile Sadakataşı Derneği olmak üzere birçok uluslararası yardım kuruluşu ve yerel dernek kendi imkanlarıyla deprem bölgesinde yardım faaliyetlerini sürdürüyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.