Dolar (USD)
32.66
Euro (EUR)
35.41
Gram Altın
2511.33
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD, FETÖ’yü tescilledi

Adalet Bakanı Gül: "FETÖ''nün terör örgütü olduğu her türlü boyutuyla ispatlı. ABD mercilerince de bunun tescili önemli” ifadelerini kullandı.
 ABD, FETÖ’yü tescilledi
06 Ocak 2019 18:58:00
Adalet Bakanı Gül: "FETÖ''nün terör örgütü olduğu her türlü boyutuyla ispatlı. ABD mercilerince de bunun tescili önemli” ifadelerini kullandı.

BAYRAM ZİLAN ANKARA

Ankara Hakimevi'nde medya temsilcileriyle bir araya gelen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ABD'li heyetin Türkiye'deki temaslarının Türkiye'nin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) konusunda adil yargılama yaptığını göstermesi açısından önemli olduğunu belirterek, "Savcıların şahit olduğu konularla soruşturmanın da farklı gelişmelere gebe olacağını düşünüyorum." dedi. ABD'deki soruşturma için tüm bilgi ve belgeleri vermeye çalışacaklarını ifade eden Adalet Bakanı, “Orada biraz bireyler üzerinden, kara para ya da illegal yollar gibi vesair yollar boyutuyla gidiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Örgütün varlığı ispatlandı

Türkiye'ye hem New York hem Washington'dan iki savcı geldiğini ifade eden Gül, "Hakim savcı huzurunda 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde nasıl ifade alınıyorsa o anlamda bir delil niteliği taşıyor. Kağıt üzerinde gönderdiğimiz delillerden öte gözleriyle görüp sorular sordular ilgililere. Bu, New York'taki savcının sanki huzurunda olmuş gibi. FETÖ'nün terör örgütü olduğu her türlü boyutuyla ispatlı. ABD mercilerince de bunun tescili önemli” değerlendirmesinde bulunarak sunulan belgelerin, sorulan sorulara verilen cevapların, birebir şahit oldukları delillerin bu sürecin hukuk çerçevesinde olması gereken yere evrilebileceğini gösterdiğini söyledi.

Tüm bilgiler verildi

15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişiminde bulunulmasıyla ilgili tüm bilgilerin de ABD'li yetkililere verildiğini kaydeden Gül, şunları kaydetti, “Ben bu heyetin, savcıların şahit olduğu konularla soruşturmanın da bu anlamda farklı gelişmelere gebe olacağını düşünüyorum. Bu konu devlet, millet adına çok önemli. Burada sonuç almak istiyoruz. Söyleyeceğimiz bir şey orada farklı lobilerin süreci sabote etmesine neden olabilir. Bir yargı mensubunun gelmesi, toplantılar yapması çok değerli. Türkiye'nin bu konuda adil yargılama yaptığı, deliller üzerinden sonuca gidildiğini göstermesi açısından çok önemli bir süreçti ve ve buna ABD'li heyet tanık oldu.”

On binlerce FETÖ’cü tutuklandı

FETÖ’den tutuklu hükümlü sayısının 31 bin 88 olduğunu dile getiren Gül, FETÖ yargılamalarında dava sayısının 289 olduğunu ve bu davalardan 241'inin sonuçlandığını belirtti. Şimdiye kadar 83 ülkeden FETÖ ile iltisaklı oldukları gerekçesiyle 432 kişinin iadesinin istendiğini ifade eden Gül, şimdiye kadar 22 ülkeden 97 FETÖ mensubunun sınır dışı edildiğini anlattı. 2019 yılında adli ve idari yargıda bin 600 kişinin hakim ve savcı olarak atamasının yapılacağını söyleyen Gül, "2 bin 870 adli yargı hakim ve savcı adayı stajlarını tamamlayıp göreve başlayacak" bilgisini verdi.