Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Gazze'deki mevcut hükümet kurumlarının, sağlık, eğitim ve belediyecilik hizmet sektörleri başta olmak üzere soykırımın gölgesinde zor şartlar altında yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmasını hedeflediği ve siyasi boyutlardan uzak salt hizmet odaklı faaliyet gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, "Gazze'deki geçici yönetimin, Mısır'ın üzerinde mutabık kaldığı vizyona göre mümkün olan en kısa sürede oluşturulmasını umuyoruz." ifadesine yer verildi.

Bu yönetimin, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni bir araya getirecek Filistin hükümetinin kurulması için gerekli şartlara zemin hazırlayacağı kaydedilen açıklamada ayrıca Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını öngören "Arap Planı"nın uygulanmasının da önemine dikkat çekildi.

Açıklamada bu planın hayata geçirilmesi için her türlü maddi ve siyasi desteğin gerektiği ifade edilerek, uluslararası topluma ve uluslararası ve bölgesel finans kuruluşlarına bunun için gerekli desteğin bir an önce sağlanması çağrısı yapıldı.

Gazze'de açlık ve susuzluk krizi derinleşiyor Gazze'de açlık ve susuzluk krizi derinleşiyor

Hamas Sözcüsü Hazim Kasım, 4 Mart'taki açıklamasında, Hamas'ın, ulusal mutabakatla sağlanan ve Gazze'nin yeniden inşasını mümkün kılacak hiçbir düzenlemenin önünde engel olmayacağını belirtmişti.

Gazze Şeridi'nin geleceğine ilişkin hiçbir idari düzenlemenin parçası olmayacaklarını ifade eden Kasım, bunun ulusal uzlaşıyla belirlenmesi şartıyla kabul edilebileceğini ve hiçbir dış gücün müdahalesine izin vermeyeceklerini kaydetmişti.

Hamas, Aralık 2024'te, Mısır'ın, Gazze'nin idaresi için "toplumsal destek komitesi" kurulması yönündeki önerisini kabul ettiğini duyurmuştu.

Mısır'ın planı, 6 aylık geçici aşamada Gazze Şeridi'nin idaresi için bağımsız bir komitenin kurulmasını, Filistin yönetimine bağlı çalışacak söz konusu komitenin Filistinli herhangi bir gruba mensup olmayan teknokratlardan oluşacağını içeriyor.

Kahire'de 4 Mart'ta düzenlenen Olağanüstü Arap Birliği Zirvesi'nde de Filistinlileri yerinden etmeden Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını öngören "Arap Planı" kabul edilmiş ve planın maliyetinin 5 yıla yayılarak yaklaşık 53 milyar dolar olacağı belirtilmişti.

Kaynak: AA