TBMM Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin öncülüğünde düzenlenecek toplantı, parlamenter diplomasi alanında önemli bir işbirliği ve istişare platformu olarak faaliyet göstermeyi amaçlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuşma yapması beklenen toplantıda, Filistin halkının temel hakları konusunda uluslararası kamuoyunda farkındalık yaratmak için çaba sürdüren parlamentolar arasında, "Filistin Davası" temelinde işbirliği imkanları ele alınacak.

Amaç Filistin için parlamentolar arası bir dayanışma hattının kurulması
Filistin'in dostu ülkeleri bir araya getirecek 18 Nisan'daki toplantıda, ilk aşamada ev sahibi TBMM dahil 13 ülke parlamentosundan meclis başkanları ve milletvekilleri yer alacak.

TBMM Başkanı Kurtulmuş'un aldığı inisiyatifle başlatılan parlamenter girişim, Filistin için parlamentolar arası bir dayanışma hattının kurulmasını amaçlıyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan 'İran'a taziye mesajı Dışişleri Bakanlığı'ndan 'İran'a taziye mesajı

Bu girişim, İsrail-Filistin ihtilafında, iki devletli çözüme yönelik desteğin güçlendirilmesi, Filistin Devleti'ni tanıyan ülke sayısının arttırılması, Filistin halkının meşru haklarının savunulması, başta Gazze olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında ve bölgede insani felaketlerin önlenmesi konularında faaliyetler yürütecek.

İstanbul'daki ilk toplantıyla, "Filistin'i Destekleyen Parlamentolar Grubu"nun teşkili ve yol haritasının belirlenmesi amaçlanıyor. Toplantının sonunda katılımcı ulusal parlamentolar tarafından ortak deklarasyon yayımlanması da öngörülüyor.

Toplantı kapsamında meclis başkanları da ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Kaynak: AA