Trend

Dağ çileği faydaları

Normal çileklere göre daha minik dağ çileğini ilk gördüğünüzde daha olmamış bir çilek olduğunu düşünebilirsiniz. Halk arasında yaban çileği olarak geçiyor. Sizin için dağ çileğinin faydalarını araştırdık. Dağ çileğinin faydaları nelerdir? Dağ çileği nerelerde bulunur? İşte dağ çileğinin faydaları...

Muğla'da yılın son meyvesi olan dağ çileği dönemi başladı. Dağ çileği çocuk felci başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor.

Muğla'nın Datça İlçesi'nde domates, badem, zeytin, portakal ve mandalina derken şimdi de yılın son meyvesi olan dağ çileği dönemi başladı. Her yıl aralık ayı ile birlikte meyve veren dağ çileği ağaçları bu yıl da Datçalılar'ın yüzünü güldürdü.

Avrupa'da ve Türkiye'nin pek çok bölgesinde ağır kış koşulları hüküm sürerken, yazdan kalma bir günü fırsat bilen Datçalılar, dağlara çıkıp mis kokulu dağ çileğinin keyfini yaşadı. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Reşadiye Tepesi ve Kızlan Mevkii'ndeki uçsuz bucaksız vadilerde tamamen doğal ortamda kendi kendine yetişen dağ çileği, vitamin deposu olarak adlandırılıyor.

Dağ çileğinin faydaları

Şifa kaynağı olan dağ çileği; çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için öldürücü etki taşıyor. C vitamini açısından oldukça zengin olan dağ çileğinin, sigaranın yarattığı damar tahrip edici özelliği azalttığı biliniyor. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi geliyor. İdrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi var. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür. Çok güçlü bir besin olduğu için bazen alerjiye yol açabiliyor.

Dağ çileği içindeki C vitamininden aldığı güçle antioksidan özellikler gösteriyor. Bu antioksidan özelliklerin cilt sağlığımızı desteklediği söyleniyor.

Yaşlanma karşıtı bir etki oluşturarak kırışıklıkların oluşum hızını yavaşlayan dağ çileği, var olan kırışıklıkların da görünürlüğünü en aza indiriyor.

Cildin temizlenmesini sağladığından daha ışıl ışıl, sivilcesiz bir görüntü sağlıyor.

Yine antioksidan özellikleri sayesinde dağ çileği gripten kansere kadar birçok hastalığa yakalanma riskimizi azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Dağ çileği, özellikle ağız içinde yaraların oluşmasına neden olan birçok virüse karşı vücudumuzu koruyor.

Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayan dağ çileği, bu sayede damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi birçok kalp ve damar hastalığından da vücudumuzu koruyor.

Hazımsızlık, mide ağrısı gibi çeşitli sindirim problemleri yaşayanlara iyi geliyor, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor.

Diğer birçok meyveye göre düşük bir şeker oranına sahip olduğundan diyetleri destekleyici bir özelliği de bulunuyor. Özellikle kurutulmuş dağ çileğinin ara öğün olarak tüketilebileceği söyleniyor.

İshale iyi geldiği ve idrar söktürücü özellikleri bulunuğu da biliniyor.& &

Dağ çileği nereden bulunur, nasıl kullanılır?

Dağ çileği eylül-aralık ayları arasında çiçek açan, hemen sonrasında da mart-nisan ayları arasında meyveleri toplanabilen bir bitki. Yukarıda da söylediğimiz gibi dağlarda, sulak alanlarda, patika çevrelerinde ve yaprak altlarında yetişiyor, kendisine ilkbahar aylarında semt pazarlarında rastlamak mümkün oluyor.

Peki dağ çileğini temin ettikten sonra nasıl tüketiyoruz? Öncelikle bir meyve gibi güzelce yıkayıp temizledikten sonra taze taze yiyebiliyoruz. Tıpkı klasik çileği kullandığımız birçok yerde kullanabiliyor, reçelini, marmelatını hazırlayabiliyor, farklı tatlı tariflerinin içinde değerlendirebiliyoruz.

Bunun yanı sıra dağ çileği kurutularak da tüketilebiliyor. Dağ çileği nasıl kurutulur derseniz onu da kısaca anlatalım: Dağ çileklerini güzelce yıkayıp kurutuyorsunuz. Ardından temiz bir tepsinin içine yan yana aralarında boşluk olacak şekilde diziyor ve güneşin altında kurutuyorsunuz. Bu kurutma işlemi boyunca dikkati de elden bırakmıyor, dağ çileklerinizin çürümemesi ya da üzerine toz gibi farklı kirlerin bulaşmaması için hep gözetim altında tutuyorsunuz. Ardından hava almayan cam bir kavanoza koyup saklayabilirsiniz. Afiyet, şifa olsun.

& & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & & &