Çocukların eğitimi konusunda artık aileler çok bilinçli. Aileler çocukların zihinsel gelişimi için özel eğitimlere başvurmakla kalmıyor, oyuncaklarla oynarken de belirli bir gelişimi tamamlama gayretine giriyorlar. Montessori eğitimi ile çocukların el becerileri, hayal dünyaları ve daha nice yetilerine katkı sağlanıyor. Aileler de montessori oyuncaklarla çocuklarının zihinsel gelişimine aktivitelerle destek sağlıyor. Peki bu zihin geliştiren oyuncaklar nelerdir? Ne gibi katkıları var çocuklara ? Tüm bu sorularınızın cevabı yazımızda...Çocuğuna mantık ve akıl yürütme, problem çözme, strateji oluşturma, el becerilerini ve yaratıcılığını geliştirme gibi yetenekleri kazandıracak oyunlar oynatarak onun gelişimine büyük katkı sağlamak elinde.
"Çocuğunun zihinsel gelişimi için ne tür zeka oyuncaklarından faydalanman gerek?", "Hangi oyuncak hangi yaş dönemi için daha uygun?" gibi soruların cevapları ile küçük pıtırcığını mutlu et.
1. 1 yaş zeka oyuncaklarından: Eğitici aktivite masası
Eğlendirirken öğreten eğitici aktivite masası, Türkçe dil özelliğiyle çocukların zeka gelişimine katkıda bulunan bir oyuncak. 1 yaşındaki bebekler;
Masa üzerinde yer alan farklı butonlar aracılığıyla; renkleri ve şekilleri öğrenir, hayvanları tanır. Müzikli çiçeklerle birçok eğitici müzik, yürüyen tren ile de müzik eşliğinde alfabeyi öğrenebilir. Renkli piyano tuşlarıyla kendi müziğini yapabilir, açma-kapama düğmesiyle de sesi ayarlayabilir. 1 yaş eğitici oyuncak setiyle, problem çözme yeteneklerinin yanında el becerileri de gelişir.1 yaş oyuncaklarına detaylıca göz atmak istersen bu yazımızı da kaçırma: Ne Zaman Ne Oynasın: Ay Ay 1 Yaş Oyuncakları
2. Zeka geliştirici oyunlar için geometrik şekilli ahşap oyuncak
12 parçadan oluşan bu eğitici oyuncak, çocukların geometrik şekilleri öğrenmesini, el becerilerini ve hafızalarını geliştirmelerini sağlar. 18 ay ve üzeri çocukların kullanımı için uygun olan ahşap oyuncakta ilk olarak çocuklara ritmik dizilmiş şekiller gösterilir, daha sonra tablanın üzeri boşaltılır. Ardından çocuklar şekilleri kendileri dizmeye çalışırlar. Böylece çocuklar renk-boyut ilişkisini öğrenebilir ve görsel hafızalarını güçlendirebilirler.
Minik kuşun için en faydalı oyuncakları görebileceğin şöyle bir videomuz da var, haberin olsun.
3. 2 yaş zeka oyuncakları: Ahşap bloklar
Minikler, ahşap bloklarla kendilerine renkli dünyalar kuruyorlar. Okul öncesi eğitimde kullanılan ahşap zeka oyuncakları sayesinde çocuklar; tahta blokları üst üste dizerek sıralama, bozma gibi eylemlerle deneyimleyerek öğreniyorlar.
Bu eğitici oyuncağın; çocuklarda el-göz koordinasyonunu güçlendirme, kas gelişimine yardımcı olma ve düşünsel gelişimi destekleme gibi faydaları var.
2 yaş oyuncakları hakkında geniş bir yelpaze sunan şu yazımıza da mutlaka göz at: Oynasın da Büyüsün: 2 Yaş Oyuncakları
4. 3 yaş zeka oyuncaklarından rubik zeka küpü
Sabır küpü, akıl küpü ve zeka küpü oyuncağı olarak da adlandırılan rubik küpte amaç; aynı renge sahip olan yüzleri aynı yüzeye toplamaya çalışmak. Zeka geliştirici bir oyun olan rubik küpü 7’den 70’e herkese hitap ediyor. 3 yaşından itibaren her çocuk için kullanıma uygun.
Rubik küpü; çocuklarda hızlı ve analitik düşünme, el çabukluğu, el-göz-beyin koordinasyonunun gelişimini sağlayan portatif zeka oyuncaklarından biri.
Buradan da tüm 3 yaş oyuncaklarına göz atabilirsin: Doğru Yaşta Doğru Seçim: 3 Yaş Oyuncak Örnekleri
5. Puzzle oyuncak
Zeka geliştirme oyunları denildiğinde akla ilk gelen oyuncaklardan biri de kuşkusuz yapbozlar. Puzzle’lar parça sayısı ve boyutlarına göre her yaş grubuna özel olarak tasarlanıyorlar. Çok faydalı olan bu eğitici oyuncak, çocuklarda analitik düşünme becerisini geliştirmenin yanında parça-bütün ilişkisi kurmayı da sağlıyor.
Puzzle’lar doğru bir analiz ve deneyim ile uygun parçaları yerlerine oturtan çocuklara, anlamlı bir bütün oluşturmanın hazzını yaşatır. Bu durum da onlarda özgüven ve motivasyonun gelişmesini sağlar. Ailecek oynanabilecek ev oyunlarından olan yapbozlarla çocuğunla keyifli saatler geçirebilirsiniz.
Burada da minikler için bir yapboz tasarımı var. 1 yaş ve üzerindeki çocuklar için uygun olan bu ahşap puzzle oyunu sayesinde çocuğunun tutma, çekme, bırakma gibi çeşitli eylemlerle el becerileri gelişirken hayvanları da tanımaya başlar.
6. Lego oyuncak
Çocuklar için eğitici faaliyetlerden bir diğerinin yolu Lego oyuncaklardan geçiyor. Üstelik Lego'lara büyük-küçük herkes bayılıyor. Legolar da puzzle’lar gibi her yaş grubuna özel olarak tasarlanıyorlar. Çocukların yaşları büyüdükçe Lego parçaları küçülüyor, böylece minikler Lego'larla kendilerini her yaşta geliştirmeye devam edebiliyorlar.
Lego oyuncaklar, çocukların yaratıcılıklarını sergileyebilmeleri açısından çok elverişliler. Hayal gücü ile birlikte yanında el ve kol kaslarını da güçlendiriyor. Parçaları birbirine takıp çıkarma gibi eylemlerle zihindeki soyut bir düşünceyi somut bir yapıya dönüştürmeyi sağlıyor. El-göz koordinasyonunu güçlendiyor.
Lego oyuncakları kullanmaya, bebeğin 6-18 aylıkken büyük parçalı olanlarla başlayabilirsin. Daha sonraki 1-2 yaş, 3-4 yaş veya 5-6 yaş dönemlerinde bu parçaların giderek küçüldüğü Lego'ları tercih edebilirsin.
Anlatmakla bitiremediğimiz Lego'ları, bu kadar övmekte neden haksız olmadığımızı bu yazıyı okuduğunda anlayacaksın: O Bir Klasik: Tüm Faydaları ve Çeşitleriyle Lego Oyuncaklar
7. 5 yaş zeka oyuncaklarından tangram
Beş adet üçgen, bir adet kare ve bir adet paralelkenardan oluşan tangram, yedi parçalı bir zeka oyunu. Oyundaki amaç; geometrik parçaları bir araya getirerek çeşitli formlar oluşturmaya çalışmak. Bu şekiller bir insan figürü, hayvan figürü ya da herhangi bir nesne olabilir. Eğitici oyuncaklardan biri olan tangram, ince motor becerileri geliştirmesinin yanında, çocuklara soyut düşünme yeteneği de kazandırır.
Çocuğuna aşağıdaki gibi taslaklar hazırlayarak, Tangram oyuncak şekilleriyle bu formları oluşturmasını isteyebilirsin. Böylece etkinliği zevkli bir ev oyunu haline getirerek birlikte eğlenceli bir şekilde vakit geçirmiş olursunuz.
5 yaşındaki çocuğuna keyifli anlar yaşatacak oyunları öğrenmek ister misin: Hep Aynı Oyundan Sıkılan Çocuklar için 5 Yaş Oyunları
8. Zeka ve strateji oyuncaklarından Mangala
Zeka ve strateji oyuncaklarından biri olarak kabul edilen Mangala, taş atlatma tekniğine bağlı olarak oynanır. Oyun, herhangi bir oyuncunun tarafındaki taşlar bittiği zaman sona erer. Kendi bölgesindeki taşları bitiren oyuncu, rakibinin bütün taşlarına sahip olur.
Mangala oyununu oynamaya başlamak için en ideal yaş 6. Ama 5 yaş çocukları da oynayabilir. Akıl oyunlarını seven yetişkinlerin de zevkle oynayabileceği zeka oyuncakları arasında. Mangala, çocuklarda analitik düşünce, hafıza ve hızlı karar verme gibi yeteneklerin gelişimini sağlar.
Başarılı çocukların sırrı da bu oyunlarda saklı: Çocuğunun Okul Başarısını Destekleyecek 6 Yaş Oyunları
9. Eğitici ahşap oyuncak: Dedemin Evi
Dedemin Evi oyunu, 96 parçadan oluşan bir ahşap oyuncak. Yapıştırıcı kullanmadan üst üste konularak 11 farklı ev modeli uygulanabilen bu oyunda çocuğun hayal gücüyle daha fazlasını da yapabilir.
6 yaş zeka oyuncaklarından olan bu ürün, çocukların 3 boyutlu düşünebilme yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur, analitik düşünmelerini ve parça-bütün ilişkisi kurmalarını sağlar. Benzerlik ve farklılıkları anlama yetisini güçlendirir ve şekil-zemin ilişkisi kurma gibi gelişimsel özellikleri geliştirir.
Montessori eğitim modeli ile de uyumlu olan bu eğitici oyuncak, çocuğunla eğlenceli saatler geçirmeni sağlayacak, ailecek oynanacak oyunlardan biri.
Bu arada "Montessori de neymiş?" diyorsan oku: Çocuğunu Özgürleştirecek Bir Eğitim Anlayışı ile Büyüt: 6 Soruda Montessori Eğitimi!
10. Mental aritmetiğin anahtarı Soroban
Hesap makinesinin atası sayılan Soroban, günümüzde mental aritmetik için kullanılır. Mental aritmetik eğitimi alan çocuklar her türlü sayısal işlemi kağıt ve kalem kullanmadan saniyeler içinde zihinden çözebilirler.
Zihinsel aritmetik hesaplama yöntemini öğrenen çocuklar, görselleştirme ve zihinsel beceri alanında çok gelişirler. Okul öncesi oyun etkinliklerinde çok faydalı olan Soroban çalışmaları, 3 yaşından itibaren başlar ve insan ileriki yaşlarda da Soroban öğrenebilir.