Zencefilin faydaları nelerdir?

Çin mutfağının gözdesi zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Zencefil alternatif tıpta birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Peki zencefilin faydaları nelerdir? Zencefil hangi hastalıklara iyi gelir? İşte zencefilin faydaları...

Çin mutfağının gözdesi zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Zencefil alternatif tıpta birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Peki zencefilin faydaları nelerdir? Zencefil hangi hastalıklara iyi gelir? İşte zencefilin faydaları...

ZENCEFİLİN BESİN DEĞERLERİ

Zencefil çok sayıda önemli vitamin ve mineral içermektedir. Ayrıca, birçok benzersiz sağlık yararı kanıtlanmış olan güçlü antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahip bir bileşik olan gingerol içerir.

100 gram çiğ zencefil yaklaşık olarak aşağıdakileri içerir:

– 80 kalori

– 17.8 gram karbonhidrat

– 1.8 gram protein

– 0.7 gram yağ

– 2 gram diyet lifi

– 415 miligram potasyum

– 0,2 miligram bakır

– 0,2 miligram manganez

– 43 miligram magnezyum

– 5 miligram C vitamini

– 0,2 miligram B6 vitamini

– 0.7 miligram niasin

– 34 miligram fosfor

– 0.6 miligram demir

ZENCEFİLİN FAYDALARI

Zencefilin sağlık yararlarından bazıları;

– Mide rahatsızlıklarına iyi gelir

Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir. Hamilelik, hareket (taşıt tutması, deniz tutması vb.) hastalığı ve kemoterapiden kaynaklanan mide bulantısı ve kusmaya iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca, bağırsaklardaki düz kasları rahatlatıp, yiyeceklerin bağırsaklar boyunca hareket etmesini sağlayarak kabızlığı önlemektedir. Bunların dışında;İ Mide ülseri mide zarında oluşan ağrılı yaralardır ve hazımsızlık, halsizlik, mide ekşimesi ve karın rahatsızlığı gibi semptomlara neden olur. Çeşitli çalışmalar zencefilin mide ülseri oluşumunu önlemeye yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.

– Kas ağrıları

Zencefilin egzersize bağlı kas ağrısına karşı etkili olduğu gösterilmiştir.

– İltihabı giderir

Zencefil, iltihabı azaltmak ve iltihaplanma durumlarını tedavi etmek için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Zencefilin ayrıca, osteoartrit ile ilişkili iltihabı tedavi etmek için etkili olduğu bulunmuştur.

– Kalp sağlığı

Zencefilin diğer olası kullanımları arasında kolesterolün düşürülmesi, kanın pıhtılaşma riskinin azaltılması ve sağlıklı kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olması sayılabilir.

-Adet sancılarını azaltır

Zencefilin, bazı kadınların adet döngüsü sırasında yaşadığı şiddetli ağrı olan dismenore semptomlarını azalttığı bulunmuştur.

– Soğuk algınlığı ve grip

Zencefil her yaşta soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlarla mücadele etmek için reçete edilmiştir. Vücudu sıcak tutmak için çay şeklinde kullanılabilir. Çay bir terletici gibi davranır ve terlemeyi indükler, bu da vücuttaki toksinleri temizler ve sizi sağlıklı kılar.

– Astımı rahatlatır

Zencefil geleneksel olarak solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi etmek için bir ilaç olarak kullanılmıştır. Bunun üzerine yapılan son çalışmalar, antiinflamatuar özelliğini de ortaya koydu. Aktif bir bileşik olan Zerumbone, astımı hafifletmeye yardımcı olur. Araştırmalar, alerjik hava yolu inflamasyonunun büyük ölçüde Th2 baskınlığından kaynaklandığını ve zencefil kökünün bunu bastırdığını göstermektedir.

– Kanseri önler

Zencefildeki gingerol gibi organik bileşikler, meme kanserinin ve diğer birçok kanser türünün önlenmesinde yardımcı olur. Kolonda kolorektal kansere yol açabilecek kanserojen aktivitenin önlenmesine yardımcı olan antienflamatuar özelliklere sahiptirler.