Zencefil yağının faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?

Zencefil, tatlı aroması ve sert tadıyla bilinmektedir, genellikle de bir baharat olarak kullanılmaktadır. Zencefil genellikle baharat olarak kullanılan ve binlerce yıldır bilinen bir bitki. Aynı zamanda tıbbi anlamda da ciddi kullanım alanları mevcut. Peki zencefil yağı nedir? Zencefil yağı ne işe yarar? faydaları ve yan etkileri nelerdir? Zencefil yağı nasıl kullanılır? İşte cevabı...

Zencefil, tatlı aroması ve sert tadıyla bilinmektedir, genellikle de bir baharat olarak kullanılmaktadır. Zencefil genellikle baharat olarak kullanılan ve binlerce yıldır bilinen bir bitki. Aynı zamanda tıbbi anlamda da ciddi kullanım alanları mevcut. Peki zencefil yağı nedir? Zencefil yağı ne işe yarar? faydaları ve yan etkileri nelerdir? Zencefil yağı nasıl kullanılır? İşte cevabı...

Zencefil, birçok rahatsızlığı tedavi etmek için tıbbi olarak da kendine büyük bir yer edinmektedir. Zencefil kökünden çıkarılan zencefil yağı, zencefillin faydalarından yararlanmak için kullanılabilecek sağlıklı bir yoldur. Zencefilin sağlık yararlarının çoğu, içerdiği gingerol isimli bir akrid bileşikten kaynaklanmaktadır.

Zencefil yağı analjezik, antiemetik (kusmayı engelleyen), antiseptik, antispazmodik, bakterisit, karminatif (gaz giderici), balgam söktürücü, ateş düşürücü, müshil, ısıtıcı, uyarıcı, mide ve tonik terapötik özellikler içermektedir.

Zencefil yağının sağlığa olan faydaları

Mideye iyi gelir: Zencefil kökü ve zencefil yağı genellikle mide rahatsızlıklarında kullanılır. Hazımsızlık, mide ağrısı, dispepsi, kolik, spazmlar, ishal, gaz ve diğer mide ve bağırsak ile ilgili problemler için bilinen en iyi yollarından biridir. Zencefil ya da zencefil yağı sindirimin geliştirilmesine yardımcı olduğu için, özellikle tariflere eklenir. Zencefil çayı da mide sorunlarını gidermek için kullanılır. Ayrıca, iştahınıza etki edebilir ki bu kilo vermeye çalışan insanlar için mükemmeldir.

Ağrıları hafifletir: Zencefil özü çoğunlukla iltihaplanmayı azaltmak için geleneksel tıpta kullanılır. Araştırmalar, antiinflamatuar özelliklerinin zingibain adlı bir maddenin varlığına atfedildiğini kanıtlamıştır. Doğal bir analjeziktir ve kas ağrıları, artrit, romatizmal koşullar, baş ağrıları ve migrenden kaynaklanan ağrıyı azaltır. Sıklıkla kas gerginliğini gidermek için ağrıyan kaslara zencefil yağı veya zencefil macunu ile masaj yapılır. Ayrıca zencefil kullanımının ağrıya bağlı bileşikler olan prostaglandinlerin azaltılmasına yol açtığı da düşünülmektedir.

Üst solunum yollarına iyi gelir: Kuru öksürük, tıkanmış burun ve boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Mukus salgısını uyarmaktadır. Bu nedenle kuru öksürükleri ve boğaz ağrısını yatıştırır. Antiviral, antifungal ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı zencefil yağı, grip, soğuk algınlığı ve göğüs enfeksiyonlarında kullanılır. Astım, bronşit, nefes darlığı ve akciğerlerin mukus ile tıkanması gibi ciddi problemler zencefil yağı yardımıyla rahatlayabilir.

Kalbi korur: Çoğu kişi tıpkı diğer hastalıklar gibi kalp hastalığını iyileştirmek için de bir önlem olarak zencefil yağından yararlanmaktadır. Araştırmalar, zencefilin kolesterol düzeylerini düşürmede ve kan pıhtılarının oluşmasını önlemede yararlı olabileceğini ortaya koymuştur. Düşük kolesterol düzeyleri ve kan pıhtılaşması ile kan damarı tıkanıklığı olasılığı azalır, bu nedenle kalp krizi vakaları ve felcin oluşma riski en aza iner.

Kanserle mücadele eder: Zencefil yağı serbest radikalleri öldürmekte ve kanser saldırısını önlemeye yardımcı olmaktadır. Yapılan laboratuvar deneylerinde, zencefilin kanser hücrelerini de öldürdüğü görülmüştür. Yumurtalık kanseri ve kolon kanserine karşı faydası daha belirgindir. Kemoterapi gören insanlar mide bulantısı ve kusmayı önlemek için zencefil yağından yardım alabilmektedir.

Enerji verir: Enerji eksikliği hissediyorsanız veya gün ortası biraz yenilenmeye ihtiyaç duyarsanız, biraz zencefil yağı iş görebilmektedir. Pamuklu bir top üzerine birkaç damla zencefil yağı sürüp, masanızın üzerine veya arabanıza yerleştirebilirsiniz. Sizi canlandırmak ve size gerekli enerjiyi vermek için gerçekten çok şey yapabilmektedir. Kokunun tüm odaya yayılması için bir yağ lambası veya difüzör kullanmayı da deneyebilirsiniz.

Hareket hastalığına iyi gelir: Hareket hastalığı çeken insanlar için, yağ çok faydalıdır. Denizciler yağ tüketimini önlemek için yağ kullanırlar. Kusma, mide bulantısı ve soğuk terleme gibi sorunlar da yağ kullanarak önlenebilir. Yağdan birkaç damla çaya ilave edilmesi ya da doğrudan şişesinden aromasının teneffüs edilmesi kullanmak için uygun olabilir. Hareket hastalığını önlemek için bu yağın kullanılması, diğer allopatik ilaçlar gibi istenmeyen yan etkilere de sahip değildir.

Kadın sağlığını destekler: Zencefil regl sırasında ve öncesinde oluşan krampları rahatlatır. Yağ, hamile kadınlarda sabah bulantısı, kusma ve mide bulantısına karşı çok faydalıdır. Zencefil tarafından üretilen sonuçların farmasötik ilaçlarınkinden daha iyi olduğu bulunmuştur. Zencefil yağı, hamile kadınlar tarafından kullanılabilen birkaç yağdan biridir. Bununla birlikte, hamile kadınların zencefili en az fazla 1 gr, zencefil yağını ise en fazla birkaç damla kullanması gerekmektedir.

Stres ve depresyonla mücadele eder: Zencefil esansiyel yağı stresi hafifletir ve zihninizi rahatlatır. Zihni uyarır ve daha aktif halde çalışmasını sağlar. Zencefil yağı depresyon ve endişeyi hafifletir. Zencefil yağı kullanımı nedeniyle baş dönmesi, aşırı terleme ve huzursuzluk gibi depresyon ve kaygı nedeniyle oluşan diğer sorunlar da tedavi edilebilir. Yorulma ve zihinsel tükenmeyi ortadan kaldıran zencefil yağı migren ağrısını da kontrol altına alır.

Kan akışını teşvik eder: Vücut sıcaklığının az olması ya da sürekli üşüyor gibi hissetmenin temel nedeni vücuttaki zayıf kan dolaşımıdır. Bu durumla sık sık mücadele eden bireyler için kan dolaşımı gerçekten önemli bir konudur. Zencefil kökü yağı tüketimi ise kolayca kan dolaşımını artırabilmekte ve vücudu sıcak tutmaya yardımcı olmaktadır.

Ağız sağlığına iyi gelir: Antibakteriyel amaçlı en popüler uçucu yağlar arasında yer almıyor olsa da, zencefil esansiyel yağının gerçekten de enfeksiyonları yok etmek için kullanılabilecek güçlü bir doğal antiseptik olduğunu önermek için çok sayıda kanıt vardır. Dişeti hastalıkları veya enfekte bir dişten kaynaklanan oral enfeksiyonların öldürülmesinde özellikle etkilidir ve dizanteri veya gıda zehirlenmesine neden olan bakterilere karşı mücadele etmektedir.

Karaciğer sağlığını destekler: Karaciğer, vücudumuzun en fazla çalışan organlarından biridir ve bu nedenle her zaman daha fazla saygıyı hak eden bir organ olmalıdır. Zencefil yağı, karaciğer koruyucu potansiyelini ve antioksidan yeteneklerini sergilemektedir. Zencefil yağı üzerine yapılan çalışmalar, zencefil yağıyla yapılan tedavinin, sıvı bir diyetin bir parçası olarak uygulandığında önemli hepatoprotektif etkinlik gösterdiğini bulunmuştur.

Yaşlanma belirtilerini hafifletir: Zencefil esansiyel yağı, cildinizi serbest radikallerin neden olabileceği hasarlardan koruyacak güçlü antioksidanlar içermektedir. Normal nemlendiricinize veya yüz maskesine birkaç damla zencefilli uçucu yağ ekleyin. Bu yöntem ciltte oluşan çizgi ve kırışıklıkları önlemeye yardımcı olacaktır.

Saç sağlığına iyi gelir: Şampuanınıza veya sıcak yağ tedavisine birkaç damla zencefil esans yağı eklerseniz, cilt altındaki kanın daha iyi dolaşımını sağlayacak ve böylece saçların büyümesini teşvik edecektir. Zencefil yağı ayrıca mantar önleyici özelliklere sahiptir, bu yüzden kepekten de kurtulabilirsiniz.

Zencefil yağının zararları

Zencefil yağı zehirli ya da tahriş edici değildir, bu nedenle genelde yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığı durumlar haricinde güvenlidir. Hassas bir cilde sahip olan insanlar bu ya da başka bir esans yağı kullanmadan önce bir tahriş testi yaparak alerjik reaksiyonları olup olmadığını kontrol etmelidir.

Başka bir seçenek hindistan cevizi yağı zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ içinde seyreltmektir. Zencefil yağı ile iyi uyuşan diğer uçucu yağlar ise tütsü, ylang ylang, neroli, sandal ağacı, gül ve bergamot yağıdır.

Fototoksik olabileceği için uygulandıktan sonra 24 saatlik bir süre içinde güneşe maruz kalacağınız cilt bölgelerine zencefil yağı uygulamaktan kaçının. Sabah hastalığı için yararlı olduğu halde emziren anneler ve hamile kadınlar dikkatle kullanmalıdır. Kullanmadan önce doktorunuza danışmak en iyisidir. Ayrıca, bebekler için uygulamaktan kaçınmalısınız.

Tavsiyeler

Pek çok diğer uçucu yağlar gibi, zencefil yağı da kullanmak için, tedavi etmeye çalıştığınız koşula bağlı olarak birçok yönteme sahiptir.

Kas ve eklem ağrısı için: Zencefil yağınızı uygun bir taşıyıcı yağda seyreltin ve günde birkaç kez ağrıyan kaslarınıza ve şişmiş eklemlere masaj yapın.

Solunum için: Günde iki kez yeşil çay gibi yatıştırıcı bir fincan çayın içine bir damla zencefil yağı ekleyebilirsiniz. Alternatif olarak, bir sıcak su ile dolu olan bir kaba birkaç damla yağ ekleyin ve yatmadan önce her akşam 5 dakika buharı teneffüs edin.

İyileştirilmiş sindirim için: Çayınıza bir damla veya banyo suyuna birkaç damla ekleyebilirsiniz.

Genel duygudurum ve anksiyete sorunları için: Zencefil yağını, difüzör makinenize ekleyebilir ve gün boyunca buharlarını teneffüs edebilirsiniz.

Bulantı için: Şişeden koklayabilir ya da avucunuza sürüp ovuşturabilirsiniz. Alternatif olarak, bir kaç damla ile masaj yapın.

Sirkülasyon için: Günde iki kez göğsünüzün kalp bölgesine birkaç damla seyreltilmiş zencefil yağı ile masaj yapabilirsiniz.

At kestanesi yağının faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır? Argan yağının faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır? Avokado yağının faydaları nelerdir?