Surelerin muhtevasını daha iyi anlayabilmek adına meallerinin yanında tefsirlerine de bakılması öneriliyor. Tefsirleri ile beraber de surenin hangi olay üzerine indiğini bilmek de önemli. Peki Zariyat suresi hangi olay üzerine nazil olmuştur? Zariyat suresi neden indirilmiştir? Zariyat suresinin neden indirildiğine dair detaylı bilgiler haberimizde yer alıyor. İşte Zariyat suresinin nüzul sebebi...
Mekke'de inmiştir. 60 (altmış) âyettir. İlk âyette geçen ve "rüzgârlar" anlamına gelen "zâriyât" kelimesi, sûrenin adı olmuştur.
Konusu
Sûrenin ana konusu öldükten sonra dirilmenin gerçek olduğunu, yaratılmışlar içinde irade sahibi olma özelliğini taşıyanların, bir imtihan alanı olan dünya hayatını yaratılış amaçlarına uygun biçimde geçirip geçirmedikleri hususunda sorgulanacakları yargı gününden kaçış bulunmadığını ve bu yargılama sonunda herkesin bu dünyada yapıp ettiğinin olumlu olumsuz sonuçlarını mutlaka göreceğini ortaya koymaktır. Bu konu işlenirken, Allah Teâlâ’nın kudretinin kanıtlarından ve insanlara lutfettiği imkânlardan örnekler, önceki bazı inkârcı toplumların başına gelen felâketlerden kesitler verilmekte; bu arada Hz. Peygamber’in ve onun yolunu izleyen müminlerin dini tebliğ ederken nasıl bir tavır takınmaları gerektiğine ışık tutulmaktadır.
Mekke'de ve Ahkâf Sûresinden sonra nazil olmuştur.
17. Onlar gecenin az bir kısmında uyurlardı. 18. Seher vakitlerinde de istiğfar ederlerdi.
Mücâhid bu âyet-i kerimelerin akşam ve yatsı namazlarını Hz. Peygamber'le birlikte O'nun mescidinde kıldıktan sonra kendi mahalleleri olan Küba'ya giden ensar hakkında nazil olduğunu söyler.
İbn Ebî Şeybe ve İbnu'l-Münzir'in Atâ'dan rivayetlerine göre bu âyet-i kerime nazil olduğunda bütün geceyi kıyam (namaz ve ibadet) ile geçirmeleri emrolunmuştu ve bu bazılarına ağır geliyordu. Meselâ Ebu Zerr, bir asaya dayanmak zorunda kalıyordu. Bu şekilde iki ay kaldılar, iki ay sonra onlara geceleri ibadetle geçirme konusunda ruhsat tanıyan "Ondan kolayınıza geleni okuyun." (Müzzemmil, 73/20) âyet-i kerimesi nazil oldu.
19. Onların mallarında yoksullar ve muhtaçlar için de bir hak vardır.
Sevrî'nin Kays ibn Müslim'den, onun da el-Hasen ibn Muhammed'den rivayetine göre Hz. Peygamber (sa) bir seriyye göndermiş ve onlar bir takım ganimetler elde etmişlerdi. Bu arada ganimetin paylaşılmasında hazır bulunmayan bir grup geldi (de ganimetten pay istediler) ve işte bunun üzerine "Onların mallarında yoksul ve muhtaçlar için de bir hak vardır." âyet-i kerimesi nazil oldu.
İbn Kesîr bu rivayeti verdikten sonra buna göre âyet-i kerimenin Medine-i Münevvere'de nazil olmuş olması gerektiğini, halbuki Sûrenin tamamının Mekke'de nazil olduğunu ve âyetin hükmünün nüzulünden sonraki hadiselere şamil olduğunu söyler.
54. Onlardan yüz çevir. Artık sen kınanacak değilsin. 55. Sen öğüt ver. Çünkü öğüt mü'minlere fayda verir.
Bişr kanalıyla Katâde'den rivayete göre "Onlardan yüz çevir. Artık sen kınanacak değilsin." âyet-i kerimesi nazil olduğunda bu, Rasûlullah (sa)'ın ashabına ağır gelmiş ve artık vahyin kesilip azabın hemen geleceğini sanmışlar da bunun üzerine Allah Tealâ: "Sen öğüt ver; çünkü öğüt mü'minlere fayda verir." âyet-i kerimesini indirmiş.