Allah'ın güzel isimleri manasına gelen Esmaül Hüsna'dan El Mümit zikri 'Her canlıya ölümü tattıran' manasına gelmektedir. El Muhyi Esması hangi durumlarda okunur? El Mümit esmasının ebced değeri ve zikir vakti ne zamandır? Sizler için El Mümit esmasını araştırdık. İşte El Mümit esması hakkında bilmeniz gerekenler...Esmaül Hüsna
En güzel isimler manasına gelen Esmaül Hüsna Allah'ın 99 adet ismi bulunmaktadır. Esmaül Hüsna içerisinde büyük faziletler barındırır. Her ismin ayrı fazileti vardır.Bu yazımızda El Mümit Esmasının faziletlerini bulabilirsiniz. El-Mümît (c.c.) esmasının manası : Öldüren, can alan, ölümü yaratan. Ölümü tattıran, dönüştüren demektir.
El-Mümît : المميت
El Mümit esmasının fazileti ve faydaları
* Her gün güneş doğmadan önce 295 kere ” Ya Mümît celle celâlühû ” ism-i esmasını okuduktan sonra dua edilirse her türlü kötü huylardan ve haramdan uzak olur.
* El-Mümit ism-i şerifi, zalimlerin ve düşmanların helaki için, “Ya Mümit Celle Celalühü” diyerek 490 kere okunur.
* El-Mümit ism-i şerifini “Ya Mümit Celle Celalühü” diye çok zikreden kimseye manevi hal galip gelir.
* Zalim ve fasık bir kimsenin helakı için dua etse o kimse hemen ölür.
* Ya Mümit Celle Celalühü diyerek çok okursa, nefsi kendisine itaat eder, ibadetlere başlar.
* Ya Mumit esmasını zikreden, nefsinin şerrinden emin olur. Allah okuyanı Hak yoluna sokar.
* Düşmanlarının kötülüklerinden kurtulur. Nefsini yola getirir. 409 kez okuyan hasımlarının şerrinden korunur. Sevdiğinden ayrılmaz.
* El Mümit esmasını daha çok düşmanlar üzerine okunur ve onlara bu ismin zikriyle üstünlük sağlanır. Düşman ya mağlup olur yada hastalığa yakalanır.
* Bu esmanın zikrine devam eden kimse için kalplerde muhabbet yaratılır. Kötü niyetli ve zorba zalimler onunla karşılaşmak istemezler. Şayet karşılaşırlarsa, kendisine iyilik yapmaktan ve hizmet etmekten başka bir şey yapmazlar.
* Her gün 490 kez zikreden kimselerin kalplerinde haram sayılan dünyevi aşklar ve şehvetler yok olur. Kötü adetlerden kurtulur, harama meyli kalmaz.
* Hak yiyen, devamlı surette zulüm etmekten tatmin olan; alemin ırzını, namusunu çiğneyen ve hiçe sayan, bir zalim ve zorbayı kahır ve helak etmek için 7 gün Güneş doğarken, 4 rekat namaz kılınır, birinci, ikinci, üçüncü rekatlarda * * Fatiha’dan sonra 15 kez Fil Suresi okunur. Dördüncü rekatta Fatiha’dan sonra 10 kez Fil Suresi ve 5 kez de helakini dilediğin zalimin şerrinden seni ve Ümmet-i Muhammedi korumasını Allah’tan rica et. Selam verdikten sonra 490 kez Yâ Mümît esmasını zikret. Sonunda yüz salavat okunur ve: “Yâ ResulAllâh! Filan zalimin şerrinden himayene sığınıyoruz” denir. Bu esma her iki tarafı kesen bir kılıç gibidir. Haksız yere okunmaz.
* Yâ Mümît esmasını 7 gün temiz bir tabağa yazıp üzerine 490 kez Mümît esmasını okuduktans onra su ile silerek bir kumarbaza, bir ayyaşa veya bir sapkına içirilirse bi iznillah bir daha o kişi bu kötülüklere dönmez.
El-Mümît esmasının ebced değeri, zikir sayısı, zikir günü ve zikir saati
Ebced değeri ve zikir sayısı ; 490
Zikir günü ; Salı
Zikir saati ; Merih (Öğleden 2 saat önce ve akşamdan 1 saat önce. Gece okumalarında tam gece yarısı.)
Vücut haritasındaki yeri (Zikri hangi organa iyi gelir.) : Sol kol ve sol böğür.
Gezegeni : Mars
Hangi burç üzerinde etkili : Akrep
İçinde El Mümit İsm-i şerifi geçen Kur’an ayetleri
1-) Bakara suresi 258. ayet
أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِي حَآجَّ إِبْرَاهِيمَ فِي رِبِّهِ أَنْ آتَاهُ اللّهُ الْمُلْكَ إِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّيَ الَّذِي يُحْيِي وَيُمِيتُ قَالَ أَنَا أُحْيِي وَأُمِيتُ قَالَ إِبْرَاهِيمُ فَإِنَّ اللّهَ يَأْتِي بِالشَّمْسِ مِنَ الْمَشْرِقِ فَأْتِ بِهَا مِنَ الْمَغْرِبِ فَبُهِتَ الَّذِي كَفَرَ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ
Okunuşu : E lem tera ilellezî hâcce ibrâhîme fî rabbihî en âtâhullâhul mulk(mulke), iz kâle ibrâhîmu rabbiyellezî yuhyî ve yumîtu, kâle ene uhyî ve umît(umîtu), kâle ibrâhîmu fe innallâhe ye’tî biş şemsi minel maşrıkı fe’ti bihâ minel magribi fe buhitellezî kefer(kefere), vallâhu lâ yehdil kavmez zâlimîn(zâlimîne).
Anlamı : Allah’ın kendisine meliklik (hükümdarlık) vermesi sebebiyle (azarak) Rabbi hakkında İbrâhîm ile tartışan kimseyi görmedin mi? İbrâhîm (a.s) (ona): “Benim Rabbim ki O, diriltir ve öldürür.”demişti. (O da): “Ben de diriltir ve öldürürüm.”dedi. İbrâhîm (a.s): “Öyleyse muhakkak ki Allah, Güneş’i doğudan getiriyor, haydi sen de onu batıdan getir.”dedi. O zaman (Allah’ı) inkâr eden kimse şaşırıp kaldı (cevap veremedi). Allah zâlimler kavmini hidayete erdirmez.
2-) Ali İmran suresi 156. ayet
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَكُونُواْ كَالَّذِينَ كَفَرُواْ وَقَالُواْ لإِخْوَانِهِمْ إِذَا ضَرَبُواْ فِي الأَرْضِ أَوْ كَانُواْ غُزًّى لَّوْ كَانُواْ عِندَنَا مَا مَاتُواْ وَمَا قُتِلُواْ لِيَجْعَلَ اللّهُ ذَلِكَ حَسْرَةً فِي قُلُوبِهِمْ وَاللّهُ يُحْيِي وَيُمِيتُ وَاللّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ
Okunuşu : Yâ eyyuhâllezîne âmenû lâ tekûnû kellezîne keferû ve kâlû li ıhvânihim izâ darabû fîl ardı ev kânû guzzen lev kânû indenâ mâ mâtû ve mâ kutilû, li yec’alallâhu zâlike hasreten fî kulûbihim vallâhu yuhyî ve yumît(yumîtu), vallâhu bi mâ ta’melûne basîr(basîrun).
Anlamı : Ey âmenû olanlar! Siz, yeryüzünde sefere çıkmış veya gâzi olan (savaşa katılan) kardeşleri için “Eğer bizim yanımızda olsaydılar ölmezler ve öldürülmezlerdi.” diyen kâfirler gibi olmayın! Allah, bunu onların kalplerinde bir hasret (pişmanlık) kılmak için yaptı. Ve Allah yaşatır ve öldürür. Ve Allah, yaptıklarınızı en iyi görendir.
3-) Araf suresi 158. ayet
قُلْ يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنِّي رَسُولُ اللّهِ إِلَيْكُمْ جَمِيعًا الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ لا إِلَهَ إِلاَّ هُوَ يُحْيِي وَيُمِيتُ فَآمِنُواْ بِاللّهِ وَرَسُولِهِ النَّبِيِّ الأُمِّيِّ الَّذِي يُؤْمِنُ بِاللّهِ وَكَلِمَاتِهِ وَاتَّبِعُوهُ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ
Okunuşu : Kul yâ eyyuhân nâsu innî resûlullâhi ileykum cemîanillezî lehu mulkus semâvâti vel ard(ardı), lâ ilâhe illâ huve yuhyî ve yumît(yumîtu), fe âminû billâhi ve resûlihin nebiyyil ummiyyillezî yu’minu billâhi ve kelimâtihî vettebiûhu leallekum tehtedûn(tehtedûne).
Anlamı : De ki: “Ey insanlar! Muhakkak ki; ben, sizin hepinize (gönderilen) Allah’ın Resûl’üyüm. O ki; semaların ve arzın mülkü, O’nundur. O’ndan başka ilâh yoktur. O, hayat verir (yaşatır) ve öldürür. Öyleyse Allah’a ve O’nun ümmî, nebî, Resûl’üne îmân edin ki; O, Allah’a ve O’nun kelimelerine (sözlerine) inanır (îmân eder). Ve O’na tâbî olun ki; böylece siz, hidayete eresiniz.”
4-) Mümin suresi 68. ayet
هُوَ الَّذِي يُحْيِي وَيُمِيتُ فَإِذَا قَضَى أَمْرًا فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُن فَيَكُونُ
Okunuşu : Huvellezî yuhyî ve yumît(yumîtu), fe izâ kadâ emren fe innemâ yekûlu lehu kun fe yekûn(yekûnu).
Anlamı : Hayat veren de öldüren de O’dur. O, bir işe hükmettiği (karar verdiği) zaman ona sadece “Ol!” der. Ve o, hemen olur.
5-) Duhan suresi 8. ayet
لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ يُحْيِي وَيُمِيتُ رَبُّكُمْ وَرَبُّ آبَائِكُمُ الْأَوَّلِينَ
Okunuşu : Lâ ilâhe illâ huve yuhyî ve yumîtu, rabbukum ve rabbu âbâikumul evvelîn(evvelîne).
Anlamı : O’ndan başka İlâh yoktur. Diriltir ve öldürür. Sizin ve evvelki (sizden önceki) babalarınızın Rabbidir.
6-) Mü’minun suresi 80. ayet
وَهُوَ الَّذِي يُحْيِي وَيُمِيتُ وَلَهُ اخْتِلَافُ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ أَفَلَا تَعْقِلُونَ
Okunuşu : Ve huvellezî yuhyî ve yumîtu ve lehuhtilâful leyli ven nehâr(nehâri), e fe lâ ta’kılûn(ta’kılûne).
Anlamı : Ve hayat veren ve öldüren, O’dur. Ve gece ve gündüzün ihtilâfı (karşılıklı dönüşümü), O’na aittir (O’nun hükmüdür). Hâlâ akıl etmez misiniz?
İşinde başarılı olmak için zikredilen El Muhyi isminin faziletleri nelerdir?