Zafer Çağlayan'ın çağrısına cevap gecikmedi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın önceki gün yaptığı açıklamada bankaların "kredi kapatma komisyonu" adı altında ücret istediğini belirterek "bankaları ahlaklı davranmaya" davet etmişti. Bu davete Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen'den cevap geldi: Müşterinin anlaşması yapılmış kredilerde faiz oranları düştüğü zaman bankaya gelip "faizleri indirmeniz gerekir" diye söylemesini doğru ve adil bulmuyorum, dedi

GARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Uzun vadeli sabit faizle borçlanmayı tercih eden müşterilerimizin, faiz oranları düştüğü zaman bankaya gelip de 'Faizleri indirmeniz gerekir' diye söylemesini doğru ve adil bulmuyorum" dedi. Özen, Garanti Bankasının yeni finansal servisi olan "Garanti" nin lansman toplantısı sonrasında gazetecilerin bankacılık sektörü ve ekonomi gündemine dair sorularını yanıtladı.

"Sabit faizli borçlanmada bankalar faiz riskini üzerine alıyor. Bu dönemde bankaların biraz üzerine geliniyor" şeklindeki açıklamaları hatırlatılan Özen, bankaların üzerine çok gelindiğini söylemediğini belirterek, şunları aktardı: "Ben şunu söylemek istiyorum; müşteri iki türlü borçlanabiliyor. Değişken faizli ve sabit faizli. Uzun vadeli sabit faizle borçlanmayı tercih eden müşterilerimizin, faiz oranları düştüğü zaman bankaya gelip de 'Faizleri indirmeniz gerekir' diye söylemesini doğru ve adil bulmuyorum. Nasıl ki faizler çıktığı zaman bankanın sabit faizle borçlanmış bir müşteriye gidip faizlerini yükseltiriz demesini adil bulmadığım gibi. Bir kontrat var aranızda ve imzalanmış. Adı üzerinde, sabit faizle borçlanan birisi vade sonuna kadar sabit faize sadık kalmak zorunda. İnanın bana, bu adil geliyor. Dünyanın her yerinde de bunun böyle olduğunu düşünüyorum."

"Erken kapatma komisyonu yasal"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın bazı bankalar tarafından alınan kredi kapatma komisyonlarını eleştirerek, "Allah gözlerini doyursun bunların. Ben, 'bankacılık sistemi zarar etsin' demiyorum ama her şeyin bir ölçüsü var. Bu noktada bıçağı kemiğe dayandıran bazı vampirler var" şeklindeki açıklamasına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Özen, şunları kaydetti: "Sayın Çağlayan'a cevap vermek haddime değil benim. Çok eski tanıdığımız, sevdiğimiz, saydığımız bir Bakanımız, çok da faydalı hizmetler yaptığını da biliyorum, çok da yakından takip ediyorum. Sabit borçlanma ile ilgili sanırım. Sabit borçlanıyorsunuz, faizler düşüyor, müşteri geliyor diyor ki, 'erken kapatmak istiyoruz'. Biz bunun fonlamasını almışız..."

Erken kapatma komisyonu için yüzde 4 örneğinin geçtiğini anlatan Özen, şunları söyledi: "2-3 yıllık bir kredi ise yüzde 4 hakikaten fahiş. Ben de ona katılıyorum ama şu anda kafamdan hesap yaptığım zaman yüzde 2-3'lerin de alınması makul geliyor. Erken kapattığınız zaman 'şu kadar komisyon ödersiniz' diye çok açık net şekilde yazıyoruz. Bunu adil buluyorum. Anlattığım nedenlerden dolayı adil buluyorum. Birisi gelmiş, borçlanmış bir sene önce yüzde 12 ile. Faizler düşüyor 6'ya. Yüzde 12 ile bu banka bunu sattığı zaman gidiyor, yüzde 9-10-11'den pasifini buluyor. Müşteri geliyor, 'faiz düştü benim faizimi indir'. Biz yüzde yüz sermayeli müesseseler değiliz ki. Biz de fon buluyoruz. Ben o fonu bulduğum kişiye 'faizimi indir, müşteri benden faiz indirimi istiyor' diyebiliyor muyum? Mevcut akdime karşı çıkabiliyor muyum? Mevcut akdimi bozabiliyor muyum?"