Abdülhamid'in yapılması için çok uğraştığı ve dünyanın ilk tüp geçit projeleri arasında yer alan "Cisr-i Enbubi"yi anlatan belgeselin de Marmaray'ın açılış töreninde gösterilmesi planlanıyor.
Belgeseli hazırlayan Türk Tarih Kurumunun Başkanı Metin Hülagü, Osmanlı Devleti döneminde tasarlanan en dikkat çekici projelerden birinin Cisr-i Enbubi (tüp geçit) olduğunu belirterek, "Düşünebiliyor musunuz, 100 yıl önce daha Batı'da bile pek uygulanmadığı dönemde Boğaz'a tüp geçit yaptırmaya kalkmışlar. Bu Osmanlı padişahlarının teknolojiyi yakından takip ettikleri, yeniliklere açık oldukları, ülkelerinin gelişmesini, refahını düşündükleri anlamına geliyor."
"Tüp geçitin ismi Hamidiye olabilir"
Hülagü, Boğaz'a yapılacak köprülerden birine "Hamidiye" adının verilmesini aklından geçirdiğini de söyleyerek, "Çünkü Boğaz'a ilk köprü yaptırmak isteyen ve ilk proje hazırlatan Sultan Abdülhamid. Biz köprülere Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim adlarını koyduk ama Fatih'in de Yavuz'un da boğazla, köprüyle pek ilgisi yok. Fakat Abdülhamid'in böyle bir girişimi var ve nezaketen bundan sonraki bir köprüye onun adı verilebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Cisr-i Enbubi'den Marmaray'a
Marmaray'ın açılış töreninde, TTK tarafından hazırlanan belgeselle "Cisr-i Enbubi" ve iki kıtanın deniz altından birleştirilme hayali anlatılacak. Sultan Abdülhamid'e, 1860 yılında sunulan Prerault'un Cisr-i Enbubi projesi (deniz altı çelik tünel) ile Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının birleştirilmesi amaçlanmış, bir kaç keç revize edilen proje hayata geçirilememişti. Belgeselle Osmanlı'daki önemli ulaşım projelerinin yanı sıra Preault'un tüp geçit teklifi, sözleşme metni ve detayları üç boyutlu olarak gösterilecek. Dünyadaki en önemli ulaşım projelerinden Marmaray, İstanbul'un kentsel yaşam kalitesini artırmak ve şehrin doğal tarihi özelliklerinin korunabilmesi için tasarlanmış yüksek kapasiteli bir demiryolu altyapı projesi olarak 29 Ekim'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla faaliyete geçecek.