Yüzdeki gamze neden olur?

Gamzeler insanın yüzünde daha çok güldüğünde ortaya çıkar ve kişi sevimli gösterdiğine inanılır. Peki Gamze neden olur? Sonradan gamze çıkar mı? Gamze dediğimiz olay doğuştan kaynaklanan bir deformasyon sonucu ortaya çıkar. İşte gamze hakkında bilinmesi gereken detaylar...

Gamzeler insanın yüzünde daha çok güldüğünde ortaya çıkar ve kişi sevimli gösterdiğine inanılır. Peki Gamze neden olur? Sonradan gamze çıkar mı? Gamze dediğimiz olay doğuştan kaynaklanan bir deformasyon sonucu ortaya çıkar. İşte gamze hakkında bilinmesi gereken detaylar...

GAMZE NEDEN OLUR?

Yüzde bulunan kaslar mimiklerin ve yüz ifadelerinin oluşmasını sağlar. Zygomaticus major kası gülümseme sırasında ağız kenarlarının yanlara ve yukarı doğru çekilmesinden sorumludur. Yanaklardaki gamzelerin oluşma nedeninin bu kasla ilişkili olduğu düşünülüyor. Bazı araştırmalar gamzesi olan kişilerde zygomaticus major kasının ikili bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Kas yapısı böyle olan kişilerde zygomaticus major kası bağlı olduğu elmacık kemiğinden tek bir yapı halinde çıkıyor. Daha sonra ikiye ayrılıyor ve ağız kenarına bağlanıyor. Araştırmalar gamzesi olan kişilerde ikili zygomaticus major kasının alt taraftaki demetinin yanak derisinin dermis tabakasına bağlı olduğunu gösteriyor.

Diğer bir görüşe göre gamzelerin ortaya çıkma nedeni zygomaticus major kasının, gamzeli olmayan kişilerdekine göre daha kısa olması. Bu durumun embriyonun gelişme döneminde kas dokularının oluşumu sırasındaki bir problemden kaynaklandığı düşünülüyor.

Çenedeki gamzeler ise embriyonun gelişim döneminde çene kemiğinin ve çene etrafındaki kasların sağ ve sol bölümlerinin düzgün şekilde birleşmemesinden kaynaklanıyor.

Gamzesi olan kişilerin çocuklarının da gamzeli olma olasılığı yüksek. Bu nedenle gamzenin genetik bir özellik olduğu düşünülüyor. Ancak bu özelliğin ortaya çıkmasının tek bir gen tarafından kontrol edilip edilmediği tam olarak bilinmiyor.

ÇOCUĞUN GAMZELİ OLMASI İÇİN...

Daha önceleri gamzenin, genetikte baskın bir karakter olduğuna inanılıyordu. Bir çocuğun anne ve babasında gamze varsa çocukta da muhakkak gamze olacağı inancı hakimdi. Ancak yapılan son araştırmalar gösterdi ki gamze düzensiz baskın karaktere sahipti. Yani her iki ebeveynde gamzeli olmasına rağmen çocuk gamzeli olmayabilir.

Gamze ile ilgili en ilginç bilgi ise gamzeli doğan insanların zaman içerisinde gamzelerinin yok olabileceğidir. Çoğu kalıcı olmasına rağmen bazı insanlardaki kas yapısının gevşemesi sonucu gamze yavaş yavaş yok olabilir.

İLGİLİ HABERLER Dudak morarması neden olur? Nasıl geçer? Reflü nasıl geçer? Tedavi yöntemleri nelerdir? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Fondöten lekesi nasıl geçer? Göz kuruluğu neden olur? Nasıl geçer? Diş ağrısı nasıl geçer? Tedavisi nelerdir? Dudak uçuğu neden olur? Nasıl geçer? Ses kısıklığı nasıl geçer? Tedavisi nedir? Sivilce izleri nasıl geçer? Evde tedavi yöntemleri nelerdir? Hıçkırık tutunca ne yapmalıyız? Hıçkırık nasıl geçer? Yüksek ateş nasıl geçer? Ateşi düşürmenin yolları nelerdir? Boğaz ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Karın ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Tedavi yöntemleri nelerdir?