Kuranı Kerimin bütün ayetleri ve ayetlerden oluşan sureleri belirli ve somut olan olaylar üzerine inmemiştir. Bazıları geçmiş peygamberleri ve hayatlarını anlatır. Bazı sureler ise iman ve fıkıh meseleleri üzerinde duru. Peki Yusuf suresi hangi olay üzerine nazil olmuştur? Yusuf suresi neden indirilmiştir? Yusuf suresinin neden indirildiğine dair detaylı bilgiler haberimizde yer alıyor. Yusuf suresinin nüzul sebebi...
YUSUF SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?
Sure, Hz. Yusuf (a.s.)’un kıssası anlatıldığı için bu ismi almıştır.
Rivayet olunduğuna göre, Yahudiler Rasulullah (s.a.) Efendimize Hz. Yusuf (a.s.)’un kıssasını sormuşlar, bunun üzerine bu sure nazil olmuştur.
Hakimin rivayetine göre Sa’d b. Ebi Vakkas (r.a.) anlatıyor: Peygamberimiz (s.a.)’e Kur’an nazil olmaya başladı. Peygamberimiz (s.a.) müslümanlara inen ayetleri okuyor, anlatıyordu. İnsanlar “Bize kıssa anlatsan, olmaz mı?” dediklerinde, “Biz sana kıssa anlatacağız.” (Yusuf, 3; Kehf, 18/13) ayeti nazil oldu. Bir müddet daha Kur’an’ı okumaya devam etti. İnsanlar “Bize konuşma yapsan, rivayette bulunsan, olmaz mı?” dediler. Bunun üzerine “Allah sözün en güzelini indirmiştir.” (Zümer, 39/23) ayeti nazil oldu. Bu sure, Mekke’de Peygamberimiz (s.a.)’in Kureyşlilerle yaptığı mücadelenin şiddetlendiği krizli günlerde, değerli pak zevcesi Hz. Hatice (r.a.) ile kendisine yardımcı ve destek olan amcası Ebu Talib’i kaybettiği üzüntü yılından sonra nazil oldu.
Nüzul sebebi hakkında rivayet edilmiştir ki, Mekke kâfirlerinden bir kısmı Yahudilerle karşılaşmış, Hz. Muhammed (s.a.) hakkında konuşmuşlardı. Yahudiler Mekkeli kâfirlere “Ona sorun, Hz. Yakup (a.s.) ailesi niçin Şam diyarından Mısır’a göçtüler. Ayrıca Hz. Yusuf (a.s.)’un kıssasını da sorun” dediler. Mekkeliler de bu soruları sordular. Bunun üzerine bu sure nazil oldu.
Yusuf suresi Mekkî (Mekke’de inen) sure olmasına rağmen üslûbu gayet sade ve mana dolu, ünsiyet, rahmet ve letafet hususiyetleri taşıyan bir suredir. Diğer Mekkî surelerde hakim unsur olan uyarı, korkutma ve tehdit damgası taşımamaktadır.
Atâ diyor ki: Üzgün bir kimse yoktur ki, Yusuf suresini dinleyip de huzura kavuşmasın.
Beyhakî’nin Delâil’de İbni Abbas’tan rivayet ettiğine göre Yahudilerden bir grup Rasulullah (s.a.)’ın bu sureyi okuduğunu işittiklerinde, ellerindeki kitaba uygunluğu sebebiyle İslâm’ı kabul ettiler.