HABER: ÖZLEM DOĞAN
Önceki gün yaptığı konuşmada Maraş’ın KKTC toprağı olduğu gerçeğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Başbakanı Ersin Tatar’la birlikte Kapalı Maraş’ın sahilinden istifade edilmeye başlanacağını açıkladı. Kırk altı yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin açılması ne anlama geliyor? Bundan sonra adada neler değişecek? Kıbrıs İlim Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Ata Atun ve Uluslararası Hukuk Uzmanı, Akademisyen Prof. Dr. Emete Gözügüzelli ‘Kapalı Maraş’ adımını Milat’a değerlendirdi.
Türkiye ne isterse o olacak
Kapalı Maraş’ın açılmasının çok önemli bir karar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ata Atun, “Rumlar bugüne kadar Kapalı Maraş’ı açtırmamak için elinden geleni yapıyordu. Türkiye artık 80’lerin, 90’ların Türkiye’si değil, bölgedeki en güçlü ülke konumuna yükseldi. Rusya’nın bile Ermenistan’a destek vermemesinin ardındaki en büyük neden, Türkiye ile arasının bozulmasını istememesidir. Doğu Akdeniz’de de çözüm olarak Türkiye ne isterse o olacak. Yunanlılar da siyasette büyük deprem yaşayacak” dedi.
Rumlar ellerindekileri de yitirecek
Kıbrıs konusunda Türk tarafının, içinde Kapalı Maraş’ın da iadesinin yer aldığı barışa yönelik 18 tane teklif yaptığını ifade eden Atun, “Rumlar adanın tümünde egemen olmayacakları bir anlaşmaya hiçbir zaman yanaşmadı. Bunun nedeni geçmişte bir başpiskoposun Türklerle anlaşmaya kalkanın vatan haini ilan edileceğine dair vasiyetidir. Fakat şimdi Rumlar isteseler de istemeseler de masaya oturacaklar. Zira biliyorlar ki Maraş açılacak ve Kıbrıs üzerindeki iddia ettikleri haklar kaybolacak. Doğu Akdeniz’de tek taraflı ilan ettikleri MEB’den de olacaklar. ABD ve AB de Sevilla Haritası’nın geçerli olmadığını açıkladı. Bundan sonraki gelişmeler tamamen Türkiye’nin istekleri doğrultusunda olacak” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Kıbrıslı Türklerin yanında
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her alanda Kıbrıs Türklerinin yanında olan duruşunun Anavatan’ın varlığını Kıbrıs’a yeniden hissettirdiğini belirten Prof. Dr. Emete Gözügüzelli, “Kapalı Maraş’ın açılması Kıbrıs Türk egemenlik alanlarının otoritesinin ifadesidir. Artık yeni bir sürece girildiğinin, değişimin başladığının, Kıbrıs’ta artık federasyon tezi bağlamında herhangi bir süreç ifade edilmeyeceğinin, bundan sonra geliştirilecek süreçte eşit egemenlik ve iki komşuluk temelindeki ilişkilerin ön plana çıkacağı bir süreç olarak da değerlendirmek mümkün. Bu hamleyle birlikte bundan sonra Ersin Tatar’la var olacak değişimle aynı uyum ve kararlılığın daha yeni ve vizyonu geniş projelerle tek yürek ve tek vatan olarak ilerletileceğinin de ifadesidir” şeklinde konuştu.
Kıbrıs’taki Türk düşmanları dışarıdan fonlanıyor
Bugüne kadar Kıbrıs’ta atılmayan adımların atıldığını kaydeden Gözügüzelli sözlerini şöyle noktaladı: “Küçük bir azınlığın yabancı unsurlar tarafından fonlanarak kendi medya kanalları, siyasileri ve sosyal medya hesapları üzerinden yürüttükleri kara propaganda, Türkiye ve KKTC’nin meşru haklarını heba edecek güçte asla olamaz. Tam aksine bu tür hareketler Anavatan ve yavru vatan arasında kenetlenmeyi, birlik beraberliği kuvvetlendirir. Bu değişim uluslararası alana da yansıyacak çünkü Türkiye yükselen bir güç olarak güçlü bir noktada yer alıyor. Türkiye’nin Karadeniz’de bulduğu keşfi Akdeniz’de de bulduğunu açıklayacağına inanıyorum. Büyük bir hamle olan Kapalı Maraş’ın açılmasıyla birlikte Kıbrıs lehine atılan tüm adımlardan rahatsız olanlar, zaten adada Türklerin ve Türkiye’nin varlığını istemiyor.”