Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki dengeleri altüst eden Libya ile imzaladığı mutabakat muhtırası uluslararası kamuoyunda gündemde yer almaya devam ediyor. İtalya’nın ve Mısır’ın açıklamalarından sonra Yunanistan’ın anlaşmadan ötürü ortaya koyduğu nefret dili giderek artıyor. Anlaşmanın arka planını ve Yunanistan’ın Libya Büyükelçisini sınır dışı etmesini ilk kez Milat’a değerlendiren Libya’nın Ankara Büyükelçisi Abdurezzak Muhtar önemli açıklamalarda bulundu.
Yunanistan şok geçirdi
Türkiye ve Libya arasındaki anlaşmanın daha önceki birçok görüşme yapılmasına rağmen sonuca ulaşmadığını kaydeden Büyükelçi Muhtar, imzalanan bu anlaşmanın iki ülkenin de çıkarına hizmet edeceğinin altını çizdi. Anlaşma sonrası şok geçiren ve nasıl tepki vereceğini bilemeyen Yunanistan’ın Libya Büyükelçisini sınır dışı etmesini ‘eşkıyalık’ olarak nitelendiren Büyükelçi, “Yunanistan, Türkiye ile Libya arasındaki anlaşmadan dolayı ihtilaf olduğunu düşünüyorsa uluslararası mahkemelere gidebilir” dedi.
FOTO ALTI: Libya Büyükelçisi Abdurezzak Muhtar, Ankara Temsilcimiz Neşat Gündoğdu ile bir araya gelerek, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yunanistan zarar görür
Türkiye ile yapılan anlaşmanın bazı ülkeler tarafından Doğu Akdeniz’de yeni gerginliklere neden olacağı iddiasına cevap veren Büyükelçi Muhtar, “Öncelikle çatışma çıkacağını düşünmüyorum. Mısır Dışişleri Bakanı, yapılan anlaşmanın Mısır çıkarlarına zarar vermeyeceğini açıkladı. Bundan dolayı bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Ayrıca Yunanistan’ın her zaman tek taraflı tavırlar takındığını da görüyoruz. Bu anlaşma ile Libya’ya 40 bin km’lik bir alan alındığını da söyledi. Tek taraflı davranışlar ve görüşler adil olmayacağı gibi aynı zamanda ülkelerin kendilerine de zarar verir” diye konuştu.
Anlaşma hukuka uygun
Libya ve Yunanistan arasında 2007’den bu yana görüşmeler yapıldığına değinen Muhtar, Yunanistan’ın çözümden yana bir tavır sergilemediğini kaydetti. Uluslararası Deniz Hukuka göre yapılan anlaşmanın hiçbir yanlış tarafının olmadığını vurgulayan Büyükelçi, “Yasaya göre karasularından itibaren sınırların çizilmesi gerekirken Yunanistan son adadan itibaren sınırları çizmeye çalışıyor. Bundan dolayı Uluslararası Deniz Hukukuna uygun olarak Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşma geçerliliğini koruyacaktır. Ayrıca iki ülkenin yaptığı bu anlaşmanın tüm bölgenin lehine olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
İtalya da bölgede gaz arıyor
İtalya’nın Türkiye ile yapılan anlaşma sonrasında Doğu Akdeniz’de donanma bulundurma konusundaki açıklamalarına da değinen Muhtar, “İtalya’nın bu anlaşmadan dolayı Libya’ya düşmanlık yapacağını düşünmüyorum. Çünkü İtalya’nın Libya içinde birçok doğal gaz rezervi arama faaliyeti bulunuyor. İtalya’nın bulacağı herhangi bir doğal gaz rezervini Libya üzerinden Avrupa’ya ihraç edebileceğini biliyoruz. Bu nedenle Türkiye ile Libya arasındaki anlaşmadan dolayı İtalya tarafında bir sıkıntı çıkacağını düşünmüyoruz. Ayrıca İtalya ve Libya’nın stratejik ilişkilerinin devam edeceğini düşünüyoruz” şeklinde vurguladı.
Hafter anlaşmadan rahatsız
Libya’nın meşru hükûmetine karşı savaşan Hafter’in bu anlaşmaya karşı çıktığını aktaran Muhtar, “Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti uluslararası tanınırlığı olan bir hükûmet olduğu için bu yönetimce atılan atımlar uluslararası toplum tarafından da kabul görüyor. Halife Hafter sadece silahla tehdit ediyor ve bastırmaya çalışıyor. Bu anlaşmadan dolayı muhaliflere destek veren ülkelerin rahatsızlığını anlıyoruz. Ama sonuç olarak aklıselimle bakıldığı zaman bu anlaşmanın Libya için doğru olduğunu ve Libya halkının bu anlaşmayı desteklediğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.